Han kartla nordmenns sexliv, alkoholbruk og pengeproblemer

Nikolaj Krymov lokket norske borgere i honningfeller og presset dem for informasjon.

TOK BILDE AV NORSK DIPLOMAT: I 1959 stormet teamet til KGB-oberst Nikolaj Krymovs rommet hvor de fant den norske diplomaten naken sammen med to unge russiske menn. Foto: OLA FLYUM
TOK BILDE AV NORSK DIPLOMAT: I 1959 stormet teamet til KGB-oberst Nikolaj Krymovs rommet hvor de fant den norske diplomaten naken sammen med to unge russiske menn. Foto: OLA FLYUM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet har siden i sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet. Arkivet navngir en rekke norske toppdiplomater som KGB-agenter, blant annet skal en norsk diplomat ha blitt presset på grunn av sin homoseksuelle legning. Han skal ha gitt minst tusen Nato- og UD-dokumenter på 70-tallet til KGB, ifølge arkivet.I forrige uke skrev Dagbladet om sexfella KGB la for den norske diplomaten. Det var KGB-obersten Nikolaj Krymov som la fella for nordmannen.

Moskva, 31. mai 1993: I fugleperspektiv minner monumentale hotell Sport om et kors. Det var neppe en himmelsk gud de 22 etasjene strebet mot. Sport sto ferdig i 1972 og ble bygget som et prestisjeprosjekt langs gata Lenininskij Prospekt. Dette skjedde i ei tid da Sovjetunionen fortsatt forsøkte å framstå som et sosialistisk fyrtårn.

1993-versjonen av hotellet handlet lite om sosialisme og sport. Det hvite steingolvet i lobbyen var sølete, resepsjonen var uten smil og slitte skinnstoler var fylt opp av kvapsete kraftkarer fra Kaukasus - alle i fargeglade joggedrakter. De sørget for et jevnt påfyll av prostituerte og driften av hotellets fremste attraksjon for oss utlendinger: En bankterminal. Inne på et av rommene kunne man ta ut amerikanske dollar som var den foretrukne valutaen foran rubler. Uttaksgebyret var på ågernivå. Det var her jeg og min russiske kollega, Oleg Vishnyakov, skulle møte KGB-veteranen Nikolaj Krymov en grå maidag i 1993. Før vi kom fram til hotellet, følte Oleg et behov for å fortelle hvorfor han hadde fått til dette møtet:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer