Han kartla nordmenns sexliv, alkoholbruk og pengeproblemer

Nikolaj Krymov lokket norske borgere i honningfeller og presset dem for informasjon.

TOK BILDE AV NORSK DIPLOMAT: I 1959 stormet teamet til KGB-oberst Nikolaj Krymovs rommet hvor de fant den norske diplomaten naken sammen med to unge russiske menn. Foto: OLA FLYUM
TOK BILDE AV NORSK DIPLOMAT: I 1959 stormet teamet til KGB-oberst Nikolaj Krymovs rommet hvor de fant den norske diplomaten naken sammen med to unge russiske menn. Foto: OLA FLYUM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet har siden i sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet. Arkivet navngir en rekke norske toppdiplomater som KGB-agenter, blant annet skal en norsk diplomat ha blitt presset på grunn av sin homoseksuelle legning. Han skal ha gitt minst tusen Nato- og UD-dokumenter på 70-tallet til KGB, ifølge arkivet.

I forrige uke skrev Dagbladet om sexfella KGB la for den norske diplomaten. Det var KGB-obersten Nikolaj Krymov som la fella for nordmannen.

Moskva, 31. mai 1993: I fugleperspektiv minner monumentale hotell Sport om et kors. Det var neppe en himmelsk gud de 22 etasjene strebet mot. Sport sto ferdig i 1972 og ble bygget som et prestisjeprosjekt langs gata Lenininskij Prospekt. Dette skjedde i ei tid da Sovjetunionen fortsatt forsøkte å framstå som et sosialistisk fyrtårn.

1993-versjonen av hotellet handlet lite om sosialisme og sport. Det hvite steingolvet i lobbyen var sølete, resepsjonen var uten smil og slitte skinnstoler var fylt opp av kvapsete kraftkarer fra Kaukasus - alle i fargeglade joggedrakter. De sørget for et jevnt påfyll av prostituerte og driften av hotellets fremste attraksjon for oss utlendinger: En bankterminal. Inne på et av rommene kunne man ta ut amerikanske dollar som var den foretrukne valutaen foran rubler. Uttaksgebyret var på ågernivå. Det var her jeg og min russiske kollega, Oleg Vishnyakov, skulle møte KGB-veteranen Nikolaj Krymov en grå maidag i 1993. Før vi kom fram til hotellet, følte Oleg et behov for å fortelle hvorfor han hadde fått til dette møtet:

- Ikke vær redd, men mine foreldre jobbet for KGB og kjenner derfor Krymov godt, smilte Oleg forsiktig.

Liker amerikansk brennevin Stålbrillene til den pensjonerte KGB-obersten understreket hans korrekte væremåte. Hårfargen var lik hotellets gråhvite vegger. Hotellet var såpass kaldt at han foretrakk å bruke en svart skinnjakke inne. Fra en sidedør vinket han oss inn.

Nikolaj Krymov åpnet døra til sitt triste kontor i sjuende etasje. Krymovs eneste betingelse for å møte oss var ei flaske whisky:

- Jeg liker amerikansk brennevin, smilte han.

MØTTE KGB-OBERST: Den prisbelønte forfatteren og regissøren Ola Flyum har produsert over 30 dokumentarfilmer og skrevet en rekke bøker. I 1992-94 bodde han i Russland og møtte flere av KGBs veteraner som hadde overvåket og operert i Norge. I en rekke år samarbeidet Flyum med forfatteren Alf R. Jacobsen om noen av de største KGB-sakene i den kalde krigen. To saker peker seg ut. Den ene er historien om Werna Gerhardsens nære forhold til flere KGB-agenter. Dette ble avdekket i en artikkelserie i Dagbladet våren 1994. Den andre er Gunvor Galtung Haaviks ulykkelige kjærlighetshistorie - et skjebnedrama som fikk en omfattende dekning i norske medier. Denne historien har også resultert i en dokumentarfilm for NRK.

I 1993 møtte han KGB-agenten som la fellen for den norske toppdiplomaten, som senere fikk kodenavn «Oscar». Foto: PRIVAT
MØTTE KGB-OBERST: Den prisbelønte forfatteren og regissøren Ola Flyum har produsert over 30 dokumentarfilmer og skrevet en rekke bøker. I 1992-94 bodde han i Russland og møtte flere av KGBs veteraner som hadde overvåket og operert i Norge. I en rekke år samarbeidet Flyum med forfatteren Alf R. Jacobsen om noen av de største KGB-sakene i den kalde krigen. To saker peker seg ut. Den ene er historien om Werna Gerhardsens nære forhold til flere KGB-agenter. Dette ble avdekket i en artikkelserie i Dagbladet våren 1994. Den andre er Gunvor Galtung Haaviks ulykkelige kjærlighetshistorie - et skjebnedrama som fikk en omfattende dekning i norske medier. Denne historien har også resultert i en dokumentarfilm for NRK. I 1993 møtte han KGB-agenten som la fellen for den norske toppdiplomaten, som senere fikk kodenavn «Oscar». Foto: PRIVAT Vis mer

Selv om kontoret var grått, var døra inn til Nikolaj Krymovs egen historie var langt fra kjedelig.

68-åringen hadde ansvaret for sikkerheten ved hotellet fire dager i uka. Store deler av KGB-pensjonen var forsvunnet med verdifallet på rubel. Krymov hadde ikke noe imot en ekstrajobb. Han likte følelsen av å være til nytte. Etter den sovjetiske kollaps ble hans liv i KGB demonisert. Nå hadde han fått ny tillit:

- Dette er ikke særlig lønnet arbeid, mer som frivillig arbeid, spøkte Krymov.

- Hva slags arbeid er det du gjør?

- Jeg overvåker narkotrafikken og kriminelle forhold. Dette rommet - nr. 714 - er det gamle KGB-rommet. Vi har ingen direkte kontakt med hotelladministrasjonen. Beklageligvis er det fortsatt for mye tyverier på rommene. Minst ett i måneden, fortalte han tørt.

Bøddel-utsikt Han arbeidet for KGB i Ljubjanka-hovedkvarterets øverste etasje. Bygget ble bygget i 1897, men etter den russiske revolusjonen i 1917 ble det Tsjekaens hovedkvarter - KGBs forgjenger. Den svarte russiske humoren kalte bygget for Moskvas høyeste fordi man kunne se Sibir fra kjelleren. Kjelleren ble brukt til drap, tortur og fengsling av politiske motstandere. Som regel ble fanger sendt videre til tvangsarbeidsleirer i Sibirs kuldehelvete.

I 1993 forsøket det nye KGB å skape et nytt image og tillot journalister å komme inn i bygget. Jeg og Oleg var blant dem som fikk komme inn, men ikke i torturkamrene. Det nedslitte bygget i skittengult hadde en flott fasade i nybarokk stil. Vel inne i bygget framkalte de trange og grønne korridorene med dører uten navneskilt, en beklemmende følelse. Parketten var delvis forsvunnet flere steder.

NYTT IMAGE: «I 1993 forsøket det nye KGB å skape et nytt image og tillot journalister å komme inn i bygget. Jeg og Oleg var blant de som fikk komme inn, men ikke i torturkamrene», skriver Ola Flyum. Her viser en KGB-ansatt fram våpen. Foto: OLA FLYUM
NYTT IMAGE: «I 1993 forsøket det nye KGB å skape et nytt image og tillot journalister å komme inn i bygget. Jeg og Oleg var blant de som fikk komme inn, men ikke i torturkamrene», skriver Ola Flyum. Her viser en KGB-ansatt fram våpen. Foto: OLA FLYUM Vis mer

Kontorene hadde store skrivebord og et imponerende antall telefoner - dess høyere man satt som sjef, dess flere telefoner. Krymov hadde seks. Mens han arbeidet her, kunne han se på statuen av den brutale bøddelen Felix Dsjersjinskij - den ubestridte leder av Tsjekaen. Jern-Felix ble et symbol for det forhatte KGB og var symptomatisk nok en av de første statuene som ble revet august 1991.

Nikolaj Krymov kjente de skandinaviske landene bedre enn de fleste. Hans KGB-karriere begynte i Murmansk i 1947. Tre år etter var han i Moskva hvor han fikk ansvaret for overvåkningen av den norske ambassaden. Fra 1961 ble han leder for skandinavisk seksjon i KGBs andre hoveddirektorat (kontraspionasjen) og overvåket omkring 40 personer ved ambassadene.

Wennerström og Haavik Krymov hadde en rolle i flere store spionsaker på denne tiden - blant annet oversatte han de topphemmelige dokumentene fra den svenske storspionen Stig Wennerström, og tok personlig imot og oversatte dokumenter fra den norske spionlegenden Gunvor Galtung Haavik.

Nikolaj Krymov leste godt svensk, men skjønte også dansk og norsk. Ettersom han for det meste leste og lyttet til språkene, snakket han svensk svært haltende. Han hadde lenge en drøm om å tjenestegjøre i Skandinavia, men en russisk avhopper oppga hans navn til vestlig etterretning i 1951, så det ble med drømmen.

Nikolaj Krymov var nokså fargeløs i sine beskrivelser av sin jobb. I så måte var han lik utsikten fra rommet: Monotone blokker i en bydel som tilsynelatende hadde forbudt farger.

På veggene hang det to kalendre og et kart over Moskva. Et skap inneholdt sirlig stablede mapper. En samovar sto ubrukt i det ene hjørnet sammen med ei oppredd seng. Innimellom ringte det i to telefoner.

Krymov lette bevisst etter svakheter hos de norske ambassadefolkene. I alt var han med å rekruttere ti agenter - en ble avslørt og en svensk SAS-ansatt ble dobbeltagent. De åtte øvrige ble aldri avslørt. Ingen av dem var norske.

Gunvor og Ingeborg Spesielt to norske kvinner kom til å prege hans arbeid i kontraspionasjen. Det var ambassadesekretærene Gunvor Galtung Haavik og Ingeborg Lygren.

MANGE TELEFONER: «Kontorene hadde store skrivebord og et imponerende antall telefoner - dess høyere man satt som sjef, dess flere telefoner», skriver Ola Flyum om sitt besøk i KGB-hovedkvartaret i 1993. Foto: OLA FLYUM
MANGE TELEFONER: «Kontorene hadde store skrivebord og et imponerende antall telefoner - dess høyere man satt som sjef, dess flere telefoner», skriver Ola Flyum om sitt besøk i KGB-hovedkvartaret i 1993. Foto: OLA FLYUM Vis mer

På grunn av sitt kjærlighetsforhold til en russisk krigsfange, var Haavik et lett offer for KGB. Da hun kom til Moskva som ambassadesekretær til Moskva i 1947 var KGB forberedt. De truet med å sende hennes kjæreste i tvangsarbeidsleir. Tre år seinere var hun KGB-agent.

Under sitt opphold ved den norske ambassaden i Moskva (1947-56) skal hun ha hatt minst 82 møter med KGB, og i Oslo skal hun fra 1958 til hun ble pågrepet ha hatt bortimot 190 møter.

KGB drev ikke bare med tvang, men forsøkte å legge forholdene til rette for kjærestene og arrangerte også et eget elvecruise for dem. For å sikre seg at ingen kjente dem igjen, fylte KGB opp skipet med kubanere.

- Hvor viktig var Gunvor Galtung Haavik?

- Hun var viktig av flere årsaker. Ikke minst ga hennes informasjoner oss visshet om at ingen nordmenn var involvert i etterretningsarbeid mot oss. Det gjorde at vi kunne konsentrere oss om andre ambassader. I lang tid var det bare jeg som overvåket den norske ambassaden.

- Men på grunn av Haavik fikk jeg etter hvert også ansvaret for de andre skandinaviske ambassadene. Dette fordi hennes informasjoner var hovedsakelig politisk informasjon som var av liten interesse for kontraetterretningen, men desto mer interessant for UD, sentralkomiteen etc., forteller Krymov.

PRESSET NORDMENN: KGB-obersten Nikolaj Krymov kartla nordmenns svake sider i forhold til sex, alkohol og penger. Fra Sovjetunionens mest fryktede hus, KGBs Ljubjanka-hovedkvarter, lokket han nordmenn og andre lands borgere i honningfeller og presset dem for informasjon. I 1993 møtte Ola Flyum KGB-obersten. Foto: OLA FLYUM
PRESSET NORDMENN: KGB-obersten Nikolaj Krymov kartla nordmenns svake sider i forhold til sex, alkohol og penger. Fra Sovjetunionens mest fryktede hus, KGBs Ljubjanka-hovedkvarter, lokket han nordmenn og andre lands borgere i honningfeller og presset dem for informasjon. I 1993 møtte Ola Flyum KGB-obersten. Foto: OLA FLYUM Vis mer

- Fikk dere informasjoner om andre skandinaviske land også gjennom Haavik?

- Nesten ingenting. Du må forstå at sjefene for kontraetterretningen var mer interessert i andre land. Om du nummerer landene, som vi gjorde i vår avdeling, var de rangert slik: 1. Frankrike, 2. Italia/Hellas, 3. Benelux, 4. Skandinavia. Dette betyr ikke nødvendigvis at det alltid var denne prioriteringen, men det gir et bilde.

Møtte Haavik en rekke ganger Krymov hadde også kontakt med Gunvor Galtung Haavik ved overleveringene og var med å arrangere møtene med hennes russiske kjæreste. Dette skjedde i hovedsak på avsidesliggende hoteller.

Haavik var uforsiktig i begynnelsen. Etter at hun oppdaget at hennes kjæreste var gift, ble hun fortvilet og betrodde seg til noen i den norske ambassaden.

- Etter at hun begynte å arbeide med oss, ble hun instruert om å holde kjeft om sine møter med sin russiske kjæreste, mintes Krymov.

- Hvordan oppførte hun seg?

- Det ble en rutine for henne. Hun hadde ingen store spenninger eller noe nervøst ved seg, når hun leverte. Jeg ville ikke snakke med henne. Vi bare passerte hverandre raskt.

BRYST-FOMLING: KGB forsøkte å kompromittere ambassade-ansatt Ingeborg Lygren, men  vervingsforsøket ble en fiasko. De to agentene klarte å fomle litt med brystene hennes og bilder ble tatt, men KGB konkluderte med at dette var for spinkelt. Hun var en ugift kvinne så hun hadde lite å tape. Derfor ga vi opp nye vervingsforsøk, mintes KGB-offiser Krymov. Foto: NTB SCANPIX
BRYST-FOMLING: KGB forsøkte å kompromittere ambassade-ansatt Ingeborg Lygren, men vervingsforsøket ble en fiasko. De to agentene klarte å fomle litt med brystene hennes og bilder ble tatt, men KGB konkluderte med at dette var for spinkelt. Hun var en ugift kvinne så hun hadde lite å tape. Derfor ga vi opp nye vervingsforsøk, mintes KGB-offiser Krymov. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- Du snakket aldri med henne?

- Bare to - tre ganger når jeg møtte henne med min kollega. Jeg og Gunvor bare småpratet de gangene. Min kollega var sjefen. Det var to steg på rangstigen mellom meg og han. Jeg var derfor som en butler i slike situasjoner, smilte Krymov.

Forsøkte å skjenke Lygren Nikolaj Krymov forsøkte også å rekruttere Gunvor Galtung Haaviks arvtaker på ambassaden. Det var 31 år gamle Ingeborg Lygren som tiltrådte i 1956.

Det Krymov ikke visste var at også den nye ambassadesekretæren var spion, men nå for amerikanerne. Ingeborg Lygren skulle bli CIAs nye postbud i Moskva. Kodenavnet var Satinwood 37. Hun og andre nordmenn kunne lettere bevege seg i Moskva. Før Lygren hadde USA brukt en annen norsk diplomat, men nå tok Lygren over. Den nye og mer offensive norske rollen kom som en overraskelse på KGB.

Krymov skjønte spillet først etter at KGB oppdaget hun leverte et brev til en dissident som samarbeidet med amerikanerne. Visstnok var det skrevet med usynlig blekk. I alt leverte hun 13 slike brev.

Krymov bestemte seg i samråd med sine kolleger å gjøre et forsøk på å verve henne.

- Vi ble enige om å invitere henne på fest, skjenke henne full og ta bilder av henne i en kompromitterende situasjon med to KGB-agenter. Vi hadde kjøpt inn rikelig med drikkevarer. Hun viste seg imidlertid å være mer utholdende enn våre karer. For da vi forsøkte å narre henne til å drikke «en hvit bjørn», en blanding av øl og vodka, takket hun nei. Hun likte ikke smaken.

HADDE KONTAKT MED HAAVIK: Nikolaj Krymov hadde kontakt med Gunvor Galtung Haavik ved overleveringene og var med å arrangere møtene med hennes russiske kjæreste. Dette skjedde i hovedsak på avsidesliggende hoteller. Foto: NTB SCANPIX
HADDE KONTAKT MED HAAVIK: Nikolaj Krymov hadde kontakt med Gunvor Galtung Haavik ved overleveringene og var med å arrangere møtene med hennes russiske kjæreste. Dette skjedde i hovedsak på avsidesliggende hoteller. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- I løpet av festen hadde den ene agenten spurt om hun ble full. Da hadde hun strukket den ene foten fram og gått ned på kne med den andre. Balansen var god. Hun tålte mer enn våre agenter, lo Krymov.

Hele vervingsforsøket ble en fiasko. De to agentene klarte å fomle litt med brystene hennes og bilder ble tatt, men KGB konkluderte med at dette var for spinkelt. Hun var en ugift kvinne så hun hadde lite å tape. Derfor ga vi opp nye vervingsforsøk, mintes Krymov.

STORE SPIONSAKER: Krymov hadde en rolle i flere store spionsaker på denne tiden - blant annet oversatte han de topphemmelige dokumentene fra den svenske storspionen Stig Wennerström,
Arkivbilde av ukjent dato av oberst Stig Wennerstrøm (t.v.) sammen med russiske offiserer før han ble arrestert for spionasje sommeren 1963. Foto: NTB SCANPIX
STORE SPIONSAKER: Krymov hadde en rolle i flere store spionsaker på denne tiden - blant annet oversatte han de topphemmelige dokumentene fra den svenske storspionen Stig Wennerström, Arkivbilde av ukjent dato av oberst Stig Wennerstrøm (t.v.) sammen med russiske offiserer før han ble arrestert for spionasje sommeren 1963. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer