- Han kjempet imot

48-åringen døde av surstoffmangel, men det var delvis hans egen feil, mener Spesialenheten for politisaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Spesialenheten for politisaker henlegger saken mot de fire politimennene som har vært under etterforskning i Obiora-saken i Trondheim, melder NTB.

Saken er henlagt for tre av politimennene etter bevisets stilling, mens den fjerde blir renvasket med formuleringen intet straffbart forhold bevist.

- Dette er en relativt kompleks sak, men avgjørelsen er bygget på de sakkyndiges vurderinger. Deres konklusjon er at Eugene Ejike Obiora døde som følge av kvelning på grunn av surstoffmangel. Det skyldes press mot hals og mageleie, men også på grunn av hans egne motstridelser under pågripelsen, sier sjef for Spesialenheten, Jan Egil Presthus til Dagbladet.no.

Refser norsk politi

Men Spesialenheten kommer også med kritikk av politiet i deres henleggelses-vedtak.

- Politiet burde ha mer kunnskap om faremomenter ved press mot spesielt mageleie. I denne saken hadde politiet lite eller ingen kunnskap om dette. Men dette er ingen kritikk mot de aktuelle politibetjentene i denne saken, men mot politiet generelt, understreker Presthus.

I vedtaket til Spesialenheten står det følgende:

«Med bakgrunn i de sakkyndiges konklusjoner vedrørende dødsårsaken, kan det ikke utelukkes at Obioras død kunne ha vært unngått dersom tjenestemennene hadde hatt kunnskap om mulige farer ved bruk av mageleie mv.»

Presthus viser til politiet i Danmark, der man har egen undervisning for slike situasjoner.

Obiora var på Sentrum servicekontor på Nedre Elvehavn den skjebnesvangre septembertorsdagen i fjor. Hensikten var å be om sosialstønad. Da han ikke fikk dette, ble han så opphisset at de ansatte ved kontoret etterhvert valgte å tilkalle politiet. Det oppstod et basketak der politiet måtte bruke makt mot Obiora.

Eugene Ejike Obiora (48) døde etter pågripelsen i Trondheim sentrum i september i fjor. En av politimennene tok halsgrep på mannen da han motsatte seg arrest, og omstendighetene rundt politiets maktbruk har blitt voldsomt diskutert, men saken mot polititjenestemennene er nå altså henlagt.

Påklager vedtaket

Bistandsadvokat Abid Q. Raja, som representerer de pårørende til Obiora, beskylder Spesialenheten for å ha gitt politifolkene spesialbehandling.

- Spesialenhetens vedtak bærer preg av selektiv vektlegging av noen vitner mer enn andre. Vi tror allmennheten vil ha vanskeligheter med å slå seg til ro med at kollegaer renvaskes ubetinget, sier advokaten i en pressemelding.

- Spesialenhetens vedtak gir en uakseptabel og kritikkverdig aksept av politiets maktbruk. Maktbruken i denne saken går langt utover den handlingsrom vi kan godta at politiet skal ha, skriver Raja.

- I denne saken er min klare oppfatning at Spesialenhetens strafferettslige vurdering har vært foretatt etter særskilte bevisprinsipper. En skal vurderes etter de samme reglene, men her er det oppstilt mildere bevisregler, utdyper Raja.

Han vil nå påklage vedtaket til Riksadvokaten.

- Jeg har forståelse for at bistandsadvokaten påklager vedtaket, sier Presthus i Spesialenheten.

Dagbladet.no kommer med mer.

<B>DØDE:</B> Eugene Ejike Obiora (48).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer