VÅPEN OG KJEMIKALIER: Moren til Anders Behring Breivik reagerte på store postforsendelser til sønnen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VÅPEN OG KJEMIKALIER: Moren til Anders Behring Breivik reagerte på store postforsendelser til sønnen. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

- Han kjøpte en hagle som sto inne på rommet hans

Allerede for ett år siden gikk Anders Behring Breivik til anskaffelse av våpen og kjemikalier, forteller moren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breiviks mor skal i politiavhør ha sagt at sønnen endret seg til en annen person etter at han flyttet hjem i 2006.

Under avhør skal moren til Anders Behring Breivik ha forklart at sønnen gjennomgikk en stor personlighetsforandring fra han flyttet tilbake til gutterommet i 2006.

Terrorsiktede Breivik bodde sammen med sin mor i en leilighet i Hoffsveien i Oslo inntil i mai i år, men allerede et halvt år tidligere merket moren at noe var galt, ifølge NRK.

Fant våpen - Han kjøpte en hagle som sto inne på rommet hans, og bestilte en rifle. Og på nyåret 2011 kjøpte han en svær svart pistol, har moren hans forklart.

Moren forteller om perioden før angrepene i en samtale med de rettspsykiatrisk sakkyndige. Her kommer det også fram at hun reagerte på all posten sønnen fikk tilsendt.

- Det kom blytunge svarte sekker. Han fylte kjellerboden med underlige ting også. Han ble sint og sur da jeg spurte hva han skulle med alt utstyret, har hun sagt.

Moren sier hun merket endringer allerede i 2006, men at det ble langt verre det siste året.

- Jeg tenkte jo på om han begynte å bli helt gæren. Det føltes utrygt. Som om jeg ikke kjente ham lenger. Så jeg tenkte det måtte være noe galt med hodet, har hun sagt.

Morens forklaring blir trolig svært sentral i den kommende rettssaken, som etter planen skal begynne 16. april.

- Hadde en god barndom Også halvsøsteren, som er bosatt i USA, skal ha opplevd forandringen hos broren skriver VG.

- Det var som om at han falt i et stort hull etter at han flyttet hjem igjen, skal hun ha sagt i avhør.

Broren skal blant annet ha gitt uttrykk for at han ikke ønsket at hun skulle komme på besøk til Norge. Halvsøsteren mistenker dette er fordi han var redd hun skulle logge seg på PC-en hans og avsløre terrorplanene.

Breiviks halvsøster vokste opp i morens hjem på Oslos vestkant. Hun nekter for at de vokste opp i et problematisk hjem, slik barnevernsrapporten fra 1980-tallet skal ha konkludert med.

Hun mener tvert imot at de hadde en fin barndom, og kan fortelle at hun og broren gjorde mange fine ting sammen.

(NTB)