Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han knyttes ikke til MS-13

Politiet avviser at Aksla-tiltalte Steven Dan Danielsen (24) har noe med MS-13 å gjøre.

PÅGREPET: Her pågripes Steven Dan Danielsen (24) for drapet på Anja Weløy Aarseth. Foto: Leserbilde
PÅGREPET: Her pågripes Steven Dan Danielsen (24) for drapet på Anja Weløy Aarseth. Foto: Leserbilde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag starter rettssaken mot den 24 år gamle Steven Dan Danielsen som erkjenner å ha voldtatt og drept studenten Anja Weløy Aarseth (21) på Aksla-fjellet i Ålesund den 28. august i fjor.

Ifølge Sunnmørsposten skal den tiltalte 24-åringen i avhør ha hevdet at han drepte på bestilling fra det internasjonalt kjente gjengmiljøet MS-13. Politiet tror ikke på dette, men mener han drepte for å skjule voldtekten.

MS-13 eller Mara Salvatrucha er en gategjeng som oppsto blant latinamerikanere i Los Angeles i USA tidlig på 1980-tallet. Miljøet er oppe og går i flere latinamerikanske land i dag.

Eksisterer ikke I Norge er det liten eller ingen MS-13-aktivitet. Aktor i den kommende rettssaken, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim ved Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane statsadvokatembeter, har satt av 15 minutter til at politibetjent Jan Erik Bresil i Oslo politidistrikt skal orientere om miljøet.

- Jeg skal uttale meg om MS-13 generelt og deres utbredelse i Norge, sier Bresil til Dagbladet.

I 2010 skrev Dagbladet at MS-13 hevdet å være etablert i Norge. Miljøet besto av rundt 40 ungdommer der flere hadde tatovert seg med karakteristiske tatoveringer.

- Det er ingen holdepunkter for at dette noen gang var et etablert kriminelt miljø i Norge, sier politioverbetjent Eirik Jensen i Oslo-politiet til Dagbladet.

Han ledet innsatsen mot ungdomsmiljøet i 2010 og forteller at de avlivet det lille som hadde utviklet seg raskt.

- I samarbeid Oslo kommune og andre nabokommuner hadde vi en innsats mot miljøet etter å ha mottatt flere bekymringsmeldinger. Vi fant fram kilden til mannen som hadde tatovert ungdommen og han ble konfrontert med at dette var uønsket. Da ble det rolig ganske raskt, sier Jensen.

Mannen politiet utpekte er en tatovør i en av hovedstaden. Da Dagbladet tok kontakt med mannen på telefon i går avviste han å vite noe som helst om miljøet.

- Ikke tilknyttet Jensen beskriver miljøet som en trend blant ungdom som ikke var organisert, men løsrevne fraksjoner. Han sier at Oslo-politiet ikke har registrert noe oppblomstring igjen etter oppløsningen i 2011.

VISTE FRAM LOGOEN: Oslo-ungdommer med MS-13-tatoveringer hevdet overfor Dagbladet i 2010 det kriminelle gategjengmiljøet MS-13 var etablert her til lands. Det ønsket ikke Oslo-politiet og avlivet miljøet før det var født, ifølge dem selv.
FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.
VISTE FRAM LOGOEN: Oslo-ungdommer med MS-13-tatoveringer hevdet overfor Dagbladet i 2010 det kriminelle gategjengmiljøet MS-13 var etablert her til lands. Det ønsket ikke Oslo-politiet og avlivet miljøet før det var født, ifølge dem selv. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET. Vis mer

 Vi har ikke registrert noe oppblomstring av dette miljøet siden, sier han.

Politioverbetjenten bekrefter at den Aksla-tiltalte ikke var en person som ble satt i tilknytning til MS-13 mens det eksisterte.

- Denne personen var ikke relatert til miljøet slik politiet kjenner det, sier han.

Statsadvokat Nordheim sier at MS-13-teorien bare er en av flere brikker som skal opp i retten.

- Dette er tilknyttet mannens forklaring og er en av mange brikker som skal belyses. Tiltalte skal forklare seg for retten og jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på den før han får forklart seg, sier Nordheim til Dagbladet.

Danielsens forsvarer, advokat Per Herman Thori-Aamot, ønsker ikke å kommentere sin klients forklaring før rettssaken starter i dag.

DREPT: Anja Weløy Aarseth (21). Foto: Privat
DREPT: Anja Weløy Aarseth (21). Foto: Privat Vis mer
Hele Norges coronakart