- Han kom blåslått fra sykehuset. Det er noe av det verste jeg har sett

SFO-ansatt forsto ikke hvorfor Christoffer kom på skolen dagen etter sykehusoppholdet.

MISHANDLET TIL DØDE:  Christoffer Gjerstad Kihle (8) kom på skolen med blåmerker i tida før han døde. En SFO-ansatt forklarte i retten i dag at hun ble bekymret, og at hun sendte hjem gutten da han kom på skolen svært forslått etter sykehusopphold. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MISHANDLET TIL DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle (8) kom på skolen med blåmerker i tida før han døde. En SFO-ansatt forklarte i retten i dag at hun ble bekymret, og at hun sendte hjem gutten da han kom på skolen svært forslått etter sykehusopphold. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): Læreren til Christoffer Gjerstad Kihle (8) forklarte i retten i dag at gutten forandret atferd det siste halvåret han levde.

Saken mot moren, som står tiltalt for passiv medvirkning til mishandlingen som til slutt førte til at gutten døde, er inne i sin fjerde dag i Tønsberg tingrett. 

En SFO-ansatt kom i sin vitneforklaring med en liknende historie som læreren. 

Brannsårliknende skader Den SFO-ansatte fortalte at også hun trodde atferdsforandringen skyldtes ritalin-medisineringen Christoffer fikk. Etter at Christoffer kom tilbake fra et to netter langt sykehusopphold fra 17. januar, gikk hun til rektor og fortalte at hun var bekymret for gutten.

- Det jeg husker best, er da han kom blåslått fra sykehuset. Det er noe av det verste jeg har sett, jeg orket egentlig ikke å se det.

Hun forteller at Christoffer hadde brannsår på skulderen, og at såret væsket. Dessuten hadde han kuler i hodet.

- Det var et sår som han ikke kunne laget selv. Jeg spurte om noen hadde vært slem mot ham, men da svarte han ikke.

Sendte ham hjem Den SFO-ansatte fortalte at hun ofte var alene med Christoffer om morgenen før skolen på SFO. Hun beskriver han som «hoppende, sprettende og full av liv». Etter at de oppdaget skadene hans, var det ikke så mye liv rundt ham lenger, fortalte hun.

- Jeg hadde ofte frokostvakt, og da var det bare oss to. Han pleide å komme farende inn som en rakett, og lurte på om havregrøten jeg lagde, var ferdig. Den morgenen kom han stille inn, og plutselig sto han bak meg. 

I retten forklarte hun at ga ham en klem før hun fikk en tegning han hadde laget på sykehuset. Deretter sendte de han hjem, fordi de ikke kunne skjønne hvordan han kunne bli sendt på skolen med slike skader. 

- Jeg hadde aldri sendt mitt barn på skolen med en slik skade. Tidligere hadde stefaren antydet at Christoffer hadde drevet med selvskading, slik at han måtte på sykehus. Stefaren sa han var «helt gal».

Varslet rektor Videre forklarte den SFO-ansatte at prosedyren på barneskolen var at de ansatte skulle varsle rektor dersom de mistenkte at noe var feil med barna.

Hun varslet rektor, og lærer innkalte til haste- og bekymringsmøte med moren samme dag. Så forklarte den SFO-ansatte at hun avventet utfallet av et møte den tiltalte moren skulle ha med BUPA poliklinikk, som behandler barn og unge med atferdsvansker, eller som sliter med psykososial funksjon.

MISHANDLET AV STEFAR:  Christoffer Gjerstad Kihle (8) ble funnet død i sin egen seng med papir i munn og nese. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MISHANDLET AV STEFAR: Christoffer Gjerstad Kihle (8) ble funnet død i sin egen seng med papir i munn og nese. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Dette var dagen før Christoffer døde. 

- Jeg følte at det var rektor som hadde saken nå, sa hun. 

- Lettlurt Både læreren og den SFO-ansatte forklarte i retten at de kjente moren fra barndommen av, siden de alle er vokst opp på samme sted. Moren ble for få uker siden fratatt sine to andre barn, som hun har sammen med Christoffers stefar. Stefaren fikk åtte år fengsel for mishandlingen.  

- Hun var alltid glad og hyggelig da hun kom til oss. Vi hadde et greit samarbeid i forhold til gutten. Hun kunne imidlertid lett påvirkes av andre personer med sterk personlighet.

Også læreren til Christoffer ga en tilsvarende karakteristikk om moren.

Tiltaltes bror forklarte seg i går om Christoffers siste jul.