Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han kom flygende med en liten unge i armene

To jenter på ett og tre år ble brutalt bortført av maskerte menn på Brandbu i Oppland tirsdag. Et øyenvitne så en gjerningsmann løpe fra stedet med den ene jenta i armene.

Brandbu  20110621.
Thorbjørg Aschim ble, som nærmeste nabo, vitne til at to barn på 1 og 3 år ble bortført fra Gran frivilligsentral. Hun så det som trolig var 1-åringen bli båret bort av en mann.
Foto: Tore Meek / Scanpix
Brandbu 20110621. Thorbjørg Aschim ble, som nærmeste nabo, vitne til at to barn på 1 og 3 år ble bortført fra Gran frivilligsentral. Hun så det som trolig var 1-åringen bli båret bort av en mann. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRANDBU: De to jentene ble bortført mens de var sammen med sin mor under oppsyn av en barnevernansatt på Gran frivilligsentral tirsdag formiddag. To menn stormet ifølge politiet inn i lokalene iført hettegenser og solbriller. Der sprayet de noe som lignet gass i ansiktet på mora, og en tolk ble tvunget ned på gulvet med et elektrosjokkvåpen. Barnevernets representant løp fra stedet.

Om lag tre timer etter bortføringen ble en etterlyst svenskregistrert Saab stanset på E6 ved Sarpsborg. To menn var i bilen, og begge ble pågrepet, men jentene ble ikke funnet.

Senere på dagen ble en tredje mann pågrepet da politiet stanset en Volvo ved Sollihøgda i Hole kommune. Heller ikke i denne bilen ble jentene funnet.

Hørte skrik Gran frivilligsentrals leder Irene Thoresen forteller om en dramatisk situasjon da ettåringen og treåringen ble bortført. Et møte som begynte med latter og lek, ble avsluttet med skrik og en mor i sjokk.

- Vi hørte at ett av barna begynte å skrike, men reagerte ikke spesielt på det. Men plutselig forsto vi at noe var galt da vi hørte et skrik fra de voksne, sier Thoresen, som var i rommet ved siden av under bortføringen.

Hun forteller at hun så en av de barnevernansatte løpe forbi.

- Da skjønte vi at noe alvorlig hadde skjedd, og kom oss inn i naborommet. Der fant vi mora liggende på gulvet i sjokk med en av de barnevernansatte over seg, sier Thoresen til NTB.

Til stede var også den kurdiske tolken Mansour Alialy. Han sier til TV 2 at han ble angrepet bakfra og gitt et støt i skulderen med et elektrosjokkvåpen.

- Først trodde jeg det var et ran, sier Alialy.

Øyenvitne Fra sitt hjem i nærheten av Gran frivilligsentral ble Thorbjørg Aschim vitne til hendelsen. Hun så en gjerningsmann løpe med et barn i armene.

- Han hadde hettejakke på seg, så jeg fikk ikke sett ansiktet hans. Jeg gikk ut på verandaen for å se, for jeg syntes det var rart at han kom flygende med en liten unge i armene, sier Aschim.

Hun trodde først at barnet var blitt dårlig, og at mannen i all hast var på vei til helsesenteret. Så fikk hun vite at det var en bortføring det var snakk om.

- Det er helt forferdelig, helt grusomt, sier Aschim.

Barnefaren etterlyst Ifølge Aftenposten.no er barnas mor av irakisk opprinnelse. Hun bor i Oppland og faren i Østfold, men ingen av dem er bosatt på Brandbu.

Politiet ønsket tirsdag ettermiddag ikke å gå ut med opplysninger om antatt motiv for bortføringen, men barnefaren ble etterlyst internasjonalt. Samtidig ble det gjennomført avhør av mennene som ble pågrepet i Saaben og Volvoen.

Politiet mener det er grunn til å tro at barnefaren og de tre mennene alle har noe med bortføringen å gjøre, men inntil videre er det ikke kommet fram noe i avhør, ifølge informasjonsrådgiver Tom Pettersen i Vestoppland politidistrikt.

- Det er nå viktig at barnefaren melder seg, sier Pettersen til NTB.

Politiet har sendt ut nasjonal varsling etter bortføringen, og også Kripos, grenseoverganger og naboland er varslet av frykt for at jentene skal bli ført ut av landet.

(NTB)