TREKLØVER: Statsminister Gordon Brown i midten, omgitt av sine to utfordrere liberaldemokraten Nick Clegg og de konservatives David Cameron. Foto: REUTERS/Ken McKay/ITV/SCANPIX
TREKLØVER: Statsminister Gordon Brown i midten, omgitt av sine to utfordrere liberaldemokraten Nick Clegg og de konservatives David Cameron. Foto: REUTERS/Ken McKay/ITV/SCANPIXVis mer

- Han kom inn over valgkampen som en askesky

Politisk stjerneskudd har skapt «Cleggmania» i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Han omtales som en kombinasjon av Barack Obama, Winston Churchill og Judy Garland, oppsummerer den britiske tabloidavisa Daily Mail.

Før valget 6. mai er det liberaldemokraten Nick Cleggs (43) navn som er på alles lepper, og som har gitt opphavet til valgkampbegrepet «Cleggmania».

På under en uke har Storbritannias tredjeparti gått fram ti prosentpoeng på meningsmålingene og redusert regjeringspartiet Labour til det tredje største partiet.

- Nick Clegg har kommet inn over valgkampen som en askesky eller en tsunami. Denne valgkampen har tatt den mest overraskende vendingen i moderne britisk tid, sier førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Dagbladet.

Ny giv90 minutter i en TV-sendt partilederdebatt var det Clegg trengte for å stjele oppmerksomheten i valgkampen alle trodde skulle dreie seg om statsminister Gordon Brown og de konservatives leder David Cameron.

Selv om det var sistnevnte som salet på med mannskap fra Obamas valgkampmaskineri, er det Clegg som har markert seg som Storbritannias «change»-kandidat.

- De konservative har spilt på forandring i forhold til Labour. Men i stedet er det kommet inn en tredje kandidat som spiller på forandring i forhold til både sosialdemokratene og de konservative, de to som har sittet med makten i 200 år, sier Mustad.

Der Brown framstår som noe sur og mutt, Cameron som litt oppblåst, har Clegg skapt seg et image som rolig og tilbakelent, en som lytter og som samtidig ser rett i kameraet når han snakker.

Dette er avgjørende egenskaper i en valgkamp der det kan være vanskelig for velgerne å skille mellom de tre partienes politikk, mener Mustad.

- De alle ligger og plasker i den samme dammen. Men Clegg representerer en ny giv i et system, som folk har mistet troen på og ser på som pil råttent, sier han, og viser til frynsegodeskandalen som ble rullet opp i fjor.

Flere parlamentsmedlemmer og regjeringsmedlemmer måtte gå, da avisa Daily Telegraph avslørte hvordan politikerne hadde utnyttet rause refusjonsordninger til blant annet hagearbeid og skifte av lyspærer.

Som et kleggbitt
Ved å trekke liberaldemokratene nærmere sentrum og med en solid forankring i sosialliberal tenkning, har den tidligere journalisten og lobbyisten klart å finne en gylden middelvei mellom sosialdemokratene og de konservative.

- Mens de konservative er opptatt av å kutte i offentlige utgifter og bygge ned det statlige, er Labour opptatt av å bevare det offentlige forbruksnivået i håp om at økonomien med tid og stunder kommer på rett kjøl etter finanskrisen. Liberaldemokratene på sin side er opptatt av at britene ikke kan spare seg ut av den økonomiske situasjonen, men at det samtidig må prioriteres hardere enn det er blitt gjort fra Labours side, sier Mustad.

Spørsmålet alle nå stiller seg, er naturlig nok om oppslutningen på over 30 prosent på meningsmålingene virkelig vil holde til valgdagen.

De siste dagene har også Clegg måtte forsvare seg mot beskyldninger om at også han har utnyttet de folkevalgtes refusjonsordninger til å unndra seg private utgifter.

Fra de konservatives leder i Skottland kommer det sterkeste angrepet mot stjerneskuddet i britisk politikk.

- Han er som et ekkelt lite kleggbitt, sier Annabel Goldie, og spiller på Nick Cleggs etternavn. 

Hun mener hans berømmelse og oppslutning er ubehagelig, men forbipasserende - akkurat som et kleggbitt.

Regjeringsposisjon
I morgen får britene en ny indikasjon på om Nick Clegg er kommet for å bli i toppen av meningsmålingene.

Da går den andre av i alt tre partileder-debatter av stabelen, og temaet er utenrikspolitikk. Det kan gi Clegg ytterligere vind i seilene. Han har tidligere sittet i Europa-parlamentet, har spansk kone og oppfattes som Europa-vennlig.

- Prøvelsen blir debatt nummer to. Nå er det skapt forventninger til Clegg, og plutselig har han noe å tape. Nå er også politikken hans gjenstand for nøye gransking, sier Mustad.

Han mener det britiske valget er helt åpent, men frykter gjentakelse av det som har skjedd tidligere. Nemlig at velgerne svikter utfordrerpartiet når de går til valgurnene.

- Vi har sett tidligere at folk velger å stemme taktisk i et system som favoriserer de to store partiene, og at selv om meningsmålinger ved tidligere valg har gitt liberaldemokratene opp mot 25 prosent av stemmene, så faller de ned igjen når resultatet er klart.

Men, sier Mustad:

- Skandalen i britisk politikk har skapt et enormt trykk, som kan føre til at Clegg klarer å henge med i toppen. Jeg vil ikke avskrive at han kan komme i en regjeringsposisjon.

BAKOVERSVEIS: Liberaldemokratenes leder Nick Clegg har snudd opp ned på den britiske valgkampen etter sin overbevisende opptreden i den første partilederdebatten forrige fredag. Med oppslutning på over 30 prosent på meningsmålingene har han gitt de fleste valgforskere bakoversveis. Foto: REUTERS/Andrew Winning/SCANPIX
BAKOVERSVEIS: Liberaldemokratenes leder Nick Clegg har snudd opp ned på den britiske valgkampen etter sin overbevisende opptreden i den første partilederdebatten forrige fredag. Med oppslutning på over 30 prosent på meningsmålingene har han gitt de fleste valgforskere bakoversveis. Foto: REUTERS/Andrew Winning/SCANPIX Vis mer