- Han kom skrikende mot meg

Desperate elever gjemte seg på do.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - I korridoren så jeg gjerningsmannen komme skrikende mot meg med et våpen i hånda, forteller lærer Kim Kiuru til Hufvudstadsbladet.

Det begynte som en vanlig skoledag, men endte i et mareritt for de rundt 400 elevene og lærerne ved Jokela skole, fem mil nord for Helsinki.

Drapsmannen lever
Midt i en skoletime ved 12-tiden skal 18 år gamle Pekka-Eric Auvinen ha begynt å skyte rundt seg i klasserommet. I nesten to timer holdt han skolen i et jerngrep, og han løsnet også skudd mot politet da de ankom stedet.

Ifølge politiet er fem gutter og to jenter, samt den kvinnelige rektoren på Jokela skola i Tusby drept. Den antatte drapsmannen skal selv ligge kritisk skadet på
Tölö sykehus etter å ha skutt seg selv i hodet. Politiet tror han prøvde å ta sitt eget liv.

- Hopp ut vinduet

Lærer Kim Kiuru var inne på skolen da drama utspant seg, og har fortalt hva som hendte til flere medier, blant annet Aftonbladet, Hufvudstadbladet og CNN.

- Klokka 11.45 kom det beskjed på høytalerne om at alle elvene skulle låse seg inn i klasserommet, forteller han. Kiruru syntes dette var en rar beskjed, og gikk selv ut i korridoren for å se hva som var på ferde.

I korridoren så han 18-åringen komme skrikende mot seg med en pistol i hånden.

ALVORLIG SKADD: Gjerningsmannen ligger nå alvorlig skadd på sykehus etter a ha skutt seg selv i hodet. Foto: SCANPIX/YOUTUBE/AP
ALVORLIG SKADD: Gjerningsmannen ligger nå alvorlig skadd på sykehus etter a ha skutt seg selv i hodet. Foto: SCANPIX/YOUTUBE/AP Vis mer

Læreren sprang i motsatt retning og kom seg ut i skolegården. Til elvene som ble igjen i klasserommet, ropte han at de måtte komme seg ut gjennom vinduet. Rommet lå halvannen etasje over bakken.

Gjemte seg 

Noen skrek at et bevæpnet person nærmet seg klasserommet. Så brøt det ut panikk, forteller et vitne til skolemassakeren som rystet Finland i dag.

- Mange skar seg på det vasse glasset (fra knuste ruter, red anm.). Vi var et 40-talls elever der inne, foreteller vitnet til Aftonbladet.

Mens noen elever rømte gjennom vinduer og ut en bakdør, valgte andre å gjemme seg på toalettet.


- Min sønn gjemte seg på toalettet sammen med fire andre elever og en lærer, sier en av foreldrene ved skolen til Ilta Sanomat.

Elevene turde ikke å ringe, i frykt for at drapsmannen skulle høre dem. 

Jokela skole er både ungdomsskole og gymnas, og elevene skal være mellom 12 og 18 år gamle.

- Han kom skrikende mot meg
UNNSLAPP: Elever gjenforenes med sine foreldre utenfor Jokela skole i Finland.
KRISEMØTE: Folk samles ved senteret der finske myndigheter har satt opp krisekontor etter skolemassakren i Tuusula fem mil nord for Helsinki.