Han kom til Norge som smuglergods

Michek (31) kjøpte drømmen om et liv i Europa for 100 000 kroner. Etter over en måned som smuglergods verden rundt, ble han satt av bilen i Oslo sentrum. Nå er Michek på flukt igjen. Han lever under jorda i Oslo i konstant frykt for at politiet skal ta ham og sende ham tilbake til Sri Lanka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Agentene er de eneste som kan få tamiler fra Sri Lanka til Europa. Uten dem hadde jeg fortsatt vært i krigshelvetet, sier Michek. Han er en av hundretusener som er blitt smuglet ut av hjemlandet til Europa. At han kom til Norge var tilfeldig.

- Det var agentene som bestemte hvor reisa endte. De velger land etter hvor mulighetene er best, sier Michek.

Kripos i Oslo regner med at 90 prosent av dem som søker om politisk asyl i Norge, er blitt hjulpet på veien mot betaling. Visumplikt, flyselskapers kontroll og skjerpet grensekontroll rundt Europa har gjort det nær sagt umulig å ta seg hit på lovlig måte.

Michek kommer fra en relativt velstående tamilsk familie utenfor Jaffna. I 1996 ble han arrestert, mistenkt for være soldat i den tamilske opprørshæren LTTE, eller Tigrene, som de kaller seg. I fengselet ble han torturert, forteller han og viser fram hånda. Pekefingeren på venstre hånd er borte.

Håpets reise

- Familien solgte noen av bussene vi eide for å få penger til å betale agentene, sier Michek.

Pengene ble betalt til en stråmann i Sri Lanka. Han skaffet Michek et falskt pass og en flybillett til Singapore. Menneskesmugling er en internasjonal milliardindustri. Bare på smuglingen inn til Norge regner Kripos med at smuglerne tjener 50 millioner kroner i året. I Singapore fikk Michek en ny billett av en ny agent og satte seg på flyet i Moskva. Han reiste sammen med 12 andre.

- Vi ble hentet på flyplassen og stuet sammen i en varebil. Et stykke utenfor Moskva ble vi satt av utenfor et bolighus og kommandert inn. I en måned var vi stengt inne på et lite rom.

Etter den lange ventetida ble Michek utstyrt med et nytt falskt pass, satt på et tog og så stuet sammen med annet gods i en lastebil. - Vi var på reise i en uke. Jeg vet ikke hvor ferden gikk. Noen ganger fikk vi litt brød å spise, andre dager fikk vi bare vann. Det var agenten som styrte alt. I en havneby ved Østersjøen, Michek sier han ikke vet hvilken, ble de fraktet med ferje til Sverige. Herfra gikk ferden med privatbil mot norskegrensa.

- Jeg husker at vi kjørte gjennom skog hele tida, og vi så ingen grense. De illegale innvandrerne ble satt av foran ulike politistasjoner på Østlandet. Michek kom en sein junikveld i 1996 fram til Grønland i Oslo.

- Der er politihuset. Gå og meld deg og ikke si noe om oss, sa agenten og forsvant.

Ny flukt

- Det var så lyst her. Jeg gledet meg til å ta fatt på livet i

Norge, sier Michek. Sjokket kom i desember 1998 via et brev fra UDI: Endelig avslag på søknaden om opphold. - Jeg leste brevet om og om igjen og ble fortvilet. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg stakk av. I snart to år har Michek vært under jorda. Han har ingen papirer som viser hvem han er. Han kan ikke jobbe. Han kan ikke få legehjelp. Han lever utenfor samfunnet. Han bor en uke her og en uke der. Noen ganger må han sove ute. Ved hjelp av en uregistrert mobiltelefon holder han seg oppdatert. Hvis noen illegale blir tatt, ringes det rundt, og Michek tar sine forholdsregler.

- Dette livet er ulevelig, men det er bedre enn å være på Sri Lanka. Her er det i det minste ingen som er ute etter livet mitt.