- IKKE BLI PROVOSERT: Bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs mener Anders Behring Breivik aldri kommer til å bli løslatt - hun mener man ikke behøver å la seg provosere av at Anders Behring Breivik er syk. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
- IKKE BLI PROVOSERT: Bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs mener Anders Behring Breivik aldri kommer til å bli løslatt - hun mener man ikke behøver å la seg provosere av at Anders Behring Breivik er syk. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADETVis mer

- Han kommer aldri til å slippe ut, så man kan la være å hisse seg opp

Bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs mener man ikke bør la seg provosere av de sakkyndiges vurderinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ellen Holager Andenæs er bistandsadvokat for flere terrorofre. Hun mener det ikke er grunn til å være provosert av eller uenig i de sakkyndiges vurdering av Anders Behring Breivik.  

- Ingen behøver for alvor å frykte at Anders Behring Breivik vil slippe ut av fengsel. Han kommer ikke noen gang til å slippe ut, så man kan la være å hisse seg opp, sier Holager Andenæs.  

Rettpsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har konkludert at Anders Behring Breivik er ikke strafferettslig tilregnelig. 


PRESENTERTE RAPPORTEN: Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Sven Holden la i dag fram den rettspsykiatriske vurderingen av Anders Behring Breivik, som er laget av rettpsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim. Video: WEBCAST.NO

I dag kom det frem at de anser han for å være paranoid schizofren, og at han var psykotisk 22. juli.

- Forandrer ingenting - Det er ikke noe å være uenig i, eller beklage, eller la seg provosere av. Mannen er syk, det må vi ta til etterretning. Man straffer ikke syke mennesker, men han kommer ikke til å slippe ut av fengsel. Det er ingenting å være redd for. Dette forandrer heller ingenting - erstatningskravene mot han gjelder fremdeles, sier hun til Dagbladet.  

Hvis Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig, kan han ikke dømmes til vanlig fengselsstraff. I stedet vil han bli underlagt tvunget psykisk helsevern. Hvert tredje år vil dette vedtaket bli behandlet på nytt.

- Mine klienter er først og fremst opptatt av at han ikke skal komme ut, men med denne konklusjonen vil han ikke komme ut i overskuelig fremtid. Straffen blir tvunget psykisk helsevern, som skal vurderes hvert tredje år, men han vil ikke slippe ut om han skulle vurderes som friskere - da vil han bli overført til en anstalt, sier bistandsadvokat Christian Lundin.


- Tar det med fatning
Preben Kløverfjell representerer en av dem som overlevde massakren på Utøya. Han forteller at han briefet sin klient godt på forhånd på hva som kunne bli utfallet av rettspsykiaternes vurderinger.

- Men selv om han var forberedt på hva dette innebærer, ble han overraska. Men han tar det med fatning, sier Kløverfjell.

- Jeg tror det er viktig å ha briefet klientene på forhånd om hva dette betyr for det er ikke noe annet enn et juridisk spor, som legger føringer på reaksjonene mot han. Det er en beslutning som ligger hos retten. Breivik kommer ikke til å slippe ut, sier Kløverfjell.

IKKE TILREGNELIG: Anders Behring Breivik ble i dag erklært ikke strafferettslig tilregnelig for terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Politiet
IKKE TILREGNELIG: Anders Behring Breivik ble i dag erklært ikke strafferettslig tilregnelig for terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Politiet Vis mer

Bistandsadvokat Ingen Johanne Reistad Hansen sier hun var spent på rapporten, da Breivik både handlinger er etter hennes syn både utilregnelige og tilregnelige:

  - Jeg er både overrakset og ikke overrasket. Jeg har ventet i spenning på denne rapporten, for handlingene hans bærer jo preg av både tilregnelighet og utilregnelighet. Jeg forberedte mine klienter på begge utfall. Men uansett konklusjon så vil han ikke være ute på lang tid, så det er ingen grunn til panikk. Tiden fremover vil jeg bruke på å fortelle mine klienter hva dette betyr og berolige dem, sier bistandsadvokat Ingen Johanne Reistad Hansen til Dagbladet.

Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen sier at hun ikke er overraska over utfallet:

- Nei, jeg er ikke overrasket. Jeg synes ikke det forandrer så mye. De sakkyndige har kommet fram til det, så vi må ta det til etterretning, sier Bohinen til Dagbladet.

Ville være tilregnelig Selv har Breivik ønsket å ikke bli erklært utilregnelig, og forsvarer Geir Lippestads strategi er lagt opp etter at Breivik blir erklært tilregnelig og ansvarlig for sine handlinger.

-VIKTIGST AT HAN IKKE SLIPPER UT: Bistandsadvokat Christian Lundin sier det viktigste for hans klienter er at Breivik ikke slipper ut. Med de sakkyndiges konkusjon, vil han ikke det i nær fremtid. 
Foto: EIK,ROBERT S.
-VIKTIGST AT HAN IKKE SLIPPER UT: Bistandsadvokat Christian Lundin sier det viktigste for hans klienter er at Breivik ikke slipper ut. Med de sakkyndiges konkusjon, vil han ikke det i nær fremtid. Foto: EIK,ROBERT S. Vis mer

Breivik hevder at han er i en krig mot det multikulturelle samfunnet, slik han har greiet ut om i sitt såkalte, og mye omtalte, manifest.

TODELT: Bistandsadvokat Inger Johanne Reistad Hansen sier hun både er overraska og ikke overraska over de sakkyndiges konklusjon om Behring Breivik. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
TODELT: Bistandsadvokat Inger Johanne Reistad Hansen sier hun både er overraska og ikke overraska over de sakkyndiges konklusjon om Behring Breivik. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer