Svein Ludvigsen

- Han kommer ikke til å erkjenne straffskyld for noe

Svein Ludvigsens forsvarer mener det sentrale spørsmålet er om Svein Ludvigsen har misbrukt sin stilling eller ei i kontakten med unge asylsøkere.

TROMSØ: Tirsdag starter overgrepssaken mot Svein Ludvigsen. Statsadvokat Tor Børge Nordmo forklarer hvordan rettssaken blir. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

TROMSØ (Dagbladet): Svein Ludvigsen må tirsdag morgen møte i Nord-Troms tingrett, tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med tre unge asylsøkere.

Ifølge tiltalen oppsøkte han de unge mennene på institusjoner og hjemme. Han skal deretter ha tatt de med hjem, på hytteturer og på hoteller i Oslo og utnyttet sin stilling som fylkesmann til å oppnå seksuell kontakt.

Svein Ludvigsen nekter straffskyld etter tiltalen, men det er foreløpig ukjent hva han har forklart om de konkrete hendelsene og om han har erkjent noe seksuell kontakt med de tre fornærmede tidligere asylsøkerne, som er 30-40 år yngre enn ham.

- Avviser alle anklager

I en kjennelse fra Hålogaland lagmannsrett i fjor heter det at Ludvigsen «har benektet all straffbar seksuell kontakt med N.N.». På spørsmål om Ludvigsen i avhør har erkjent seksuell kontakt, svarer forsvarer Kai Vaag:

- Han skal gi sin forklaring for retten, og jeg kommer ikke til å gå inn på den på forhånd, sier advokaten til Dagbladet.

Den forklaringen skal Svein Ludvigsen holde i Nord-Troms tingrett i Tromsø fra torsdag morgen.

TILTALT: Tidligere statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha utnyttet sin stilling for seksuell omgang. Han nekter straffskyld, men det er fortsatt usikkert hva han vil forklare i retten. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix
TILTALT: Tidligere statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha utnyttet sin stilling for seksuell omgang. Han nekter straffskyld, men det er fortsatt usikkert hva han vil forklare i retten. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix Vis mer

- Han avviser alle anklager som er rettet mot ham og kommer ikke til å erkjenne straffskyld for noen deler av tiltalen, sier Vaag.

Ludvigsens stilling

Den tidligere fylkesmannen og fiskeriministeren er tiltalt «for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold». Han er også tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved å utnytte psykisk utviklingshemming og ved misbruk av sårbare situasjoner. Påtalemyndigheten mener han utnyttet eller lurte de fornærmede til seksuelle ytelser.

SE TV: Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, forklarer hvilken posisjon Svein Ludvigsen hadde i Nord-Norge i flere tiår før han ble tiltalt for overgrep. Rettssaken mot Ludvigsen startet tirsdag. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Strafferammen for de til sammen fire tiltalepostene er tolv års fengsel.

Vaag mener det sentrale spørsmålet for retten er om Svein Ludvigsen har misbrukt sin stilling eller utnyttet de tre fornærmede.

- Det jeg er opptatt av i saken, er at hovedspørsmålet er om han har misbrukt sin stilling, tillitsforhold eller utnyttet noen av dem som retter anklager mot ham. Det vil han svare på når han får spørsmål, og avvise bestemt alle anklager om det, sier forsvareren.

HJEMSTED: Svein Ludvigsen er født og oppvokst på Sommarøy i Troms og har bodd her hele livet. Ifølge tiltalen skal han ha hatt seksuell omgang med en av de mindreårige asylsøkerne hjemme hos ham på Sommarøy. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HJEMSTED: Svein Ludvigsen er født og oppvokst på Sommarøy i Troms og har bodd her hele livet. Ifølge tiltalen skal han ha hatt seksuell omgang med en av de mindreårige asylsøkerne hjemme hos ham på Sommarøy. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Vanskelig

De tre fornærmede i saken forklarer seg før Ludvigsen, noe som er vanlig i sedelighetssaker med bistandsadvokat. Deretter får retten vite hvordan samfunnstoppen forklarer seg. Det er lagt opp til en omfattende bevisførsel og omkring 35 vitner i løpet av de elleve rettsdagene.

- Det er veldig vanskelig for ham. Han har heldigvis mange rundt seg som tar vare på ham i det han har vært gjennom og det som kommer. Familie, nære venner og andre er der for ham, sier Vaag til Dagbladet.

ÅSTED: Ifølge tiltalen skal Svein Ludvigsen ha hatt seksuell omgang med en av de fornærmede på fylkeshuset i Troms, der den tidligere fylkesmannen hadde sitt daglige virke. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ÅSTED: Ifølge tiltalen skal Svein Ludvigsen ha hatt seksuell omgang med en av de fornærmede på fylkeshuset i Troms, der den tidligere fylkesmannen hadde sitt daglige virke. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

I tillegg har forsvarerne kalt inn seks karaktervitner som skal tale Ludvigsens sak.

- Vi kommer til å føre seks vitner. Dette er mennesker som kjenner Svein Ludvigsen og vil gi et godt bilde av hvem han er og det engasjementet han har hatt på alle områder. Det vil gi et bilde som er viktig for retten å ha når man skal vurdere saken, sier advokaten.

Statsadvokat Tor Børge Nordmo har ikke besvart Dagbladets henvendelser i forkant av rettssaken.