- Han kommer seg ikke ned fordi han har dansk pappa

Leon sitter fast på fjellhylle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nyttårsaften ble Pyreneerhunden Leon skremt av rakettene. Så skremt ble han at han rømte til fjells i Oldedalen, og der har han blitt. I en uke har Leon oppholdt seg på en fjellhylle, hvor han søker ly i en liten hule han har gravd ut selv.

 Ingen organisasjoner ville hjelpe til med å få ham ned, men nå ser det ut til at den nesten 50 kilo tunge hunden kan få hjelp til å komme tilbake til matmor.

Været har vært så dårlig at ingen har klart å nå fram til hunden.

Har hørt ham bjeffe

Oppdretter Hilde Dalos Aune forklarer at vitner har hørt og sett hunden i løpet av dagen.

- Han har en liten hule han kan komme seg inn i og han har snø og is. Det er varmen han ikke har. Men noen har hørt ham bjeffe i dag, sier hun til Dagbladet.no.

17 måneder i morgen

Leon fyller 17 måneder i morgen, og innen da håper oppdretteren at han er tilbake hos familien sin.

RAKETTREDD: 17 måneder gamle Leon er så redd for raketter at han rømte til fjells nyttårsaften. Og der har han blitt. Foto: Hilde Dalos Aune
RAKETTREDD: 17 måneder gamle Leon er så redd for raketter at han rømte til fjells nyttårsaften. Og der har han blitt. Foto: Hilde Dalos Aune Vis mer

- Han kan i verste fall klare seg til lørdag. Han veide omtrent 50 kilo, men det gjør han ikke lenger nå.

Selv om Dalos Aune er oppgitt og frustrert over situasjonen, klarer hun allikevel å se løsninger.

- Grunnen til at han ikke kommer seg ned er at han har dansk pappa, mener hun, og sikter til danskenes manglende erfaring i fjellet.

Sklidd ned

Leon har trolig sklidd ned til den fjellhylla han står på nå.

- Hylla ligger 400- 500 meter over havet - ingen skjønner hvordan Leon har kommet seg dit. Har den falt ned de, må det ha vært et veldig stygt fall, fortalte matmor Verhaug til Dagbladet.no på lørdag.

Etter at flere medier har skrevet om hunden har flere meldt sin interesse og vil hjelpe.

- Jeg får mail, telefoner og SMS. Det er ute på mange nettsteder og det er mange ukjente som ringer. Etter 20 år i denne bransjen har man et nettverk.

- Han kommer seg ikke ned fordi han har dansk pappa

Kronerulling har vært et alternativ for å få hunden ned igjen.

- Men matmor Liv Verhaug har ikke hatt tid til å ringe Postbanken enda for å finne ut av hvordan det fungerer. Om noen tar ham ned og ikke vil ha pengene går de allikevel til organisasjonen vedkommende jobber for.

Flere vil hjelpe

Leons oppdretter forklarer at flere organisasjoner har snudd og nå vil hjelpe.

- Det er tydelig at medieblesten hjelper. Jeg stiller spørsmålstegn ved at dyr ikke har rett på hjelp. Man sier at de som har barn ikke har noen å miste, det samme gjelder for hundeeiere også.