Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thailand-saken:

- Han kommer til å dø

En nordmann er siktet for dødsvold i Thailand. Hjemme i Norge kjemper søstera en desperat kamp for å hjelpe broren.

DET SISTE BILDET: Søstera mottok dette bildet av broren i Thailand. Kort tid etter var han siktet for dødsvold og på rømmen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DET SISTE BILDET: Søstera mottok dette bildet av broren i Thailand. Kort tid etter var han siktet for dødsvold og på rømmen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Han er en helt vanlig familiefar, og ikke den personen han blir framstilt som, sier en fortvilet søster til Dagbladet.

I slutten av august havnet broren hennes, tidligere bare omtalt som en nordmann i 50-åra, i et basketak med en brite på et luksushotell i Phuket i Thailand. Dette endte i døden for Amitpal Singh Baja (34).

Nordmannen, som selv ble knivstukket under slåsskampen, ble siktet for vold med døden til følge. Han er nå på rømmen fordi han frykter for sitt eget liv.

- Han har fått opplyst fra folk i Thailand at det er en skuddpremie på hodet hans. Han er kjemperedd, sier søstera.

ETTERFORSKER: Thailandsk politi var raskt på stedet og etterforsker saken. Foto: Politiet
ETTERFORSKER: Thailandsk politi var raskt på stedet og etterforsker saken. Foto: Politiet Vis mer

Hun er anonymisert i saken av hensyn til broren. Hun er fem år yngre enn storebroren og de har hatt et godt søskenforhold. Etter den dramatiske episoden på luksushotellet, ringte han henne.

- Da var han helt hysterisk. Han fortalte at han var på sykehus og at han var stukket med kniv. Han sa at han forsvarte seg, men at mannen døde og at han kom til å havne i fengsel i mange, mange år, sier hun.

SIKTET: En nordmann i 50-åra er siktet for vold med døden til følge i Thailand. Han er nå i skjul. Klipp: Ørjan Ryland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Kranglet med naboen

Hjemme hos søstera blir Dagbladet vist en rekke bilder fra nordmannens liv hjemme i Norge. Bildene viser en vanlig familiefar og ikke en kaldblodig drapsmann, slik søstera mener broren blir framstilt i utenlandske medier.

- Han er en pappa som vil hjem til dattera si, sier søstera med tårer i øynene.

Ett av bildene er tatt kort tid før den dramatiske slåsskampen, og viser nordmannen på balkongen på luksushotellet.

- Hva har han fortalt om den fatale natta?

- Han fortalte at han sang opera på verandaen fordi han hadde vært på karaoke. At han hadde drukket og at han krangla med naboen. Han sier at han opplevde situasjonen som så dramatisk at det var en «enten ham eller meg»-situasjon.

Ifølge søstera er broren helt fra seg over å ha tatt et liv, og at han synes spesielt synd på britens sønn på to år som har mistet sin far.

Politiet har ikke sikret seg overvåkingsbilder av slåsskampen, kun av at avdøde Amitpal Singh Bajas kone ber om hjelp i resepsjonen på hotellet. Enken, Bandhna Kaur Bajaj, har i media avvist at ektemannen oppfordret til bråk med nordmannen.

- Følte seg truet

Nordmannen ble løslatt mot en kausjon på rundt 60 000 kroner mot at han ikke fikk forlate landet - og møte i retten når han ble bedt om det.

Men nordmannen har ikke møtt til rettsmøter, og er nå på rømmen fra thailandsk politi. Han er etterlyst av Interpol og det foregår en omfattende politijakt etter ham.

- Han fikk panikk og følte seg truet. Folk har sagt til ham at de vet hvor han og samboeren bor, sier hun.

Nå kjemper søstera en desperat kamp for å få broren hjem til Norge.

- Han kommer til å dø, sier hun fortvilet.

Hun har gjentatte ganger vært i kontakt med Utenriksdepartementet og de gjeldende ambassadene. Søstera forteller at broren trenger helsehjelp. I tillegg er han drapstruet av flere mennesker. Hun tror ikke broren vil overleve å sone i fengsel i Thailand, som er kjent for å ha langt vanskeligere soningsforhold enn det er i Norge.

- Han vil ta straffen og sone en dom for det han har gjort. Men han vil gjøre det i Norge, under humane forhold.

KJEMPER EN DESPERAT KAMP: Søstera har jevnlig kontakt med UD om saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KJEMPER EN DESPERAT KAMP: Søstera har jevnlig kontakt med UD om saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Reagerer

Søstera reagerer på at det er lekket detaljer om saken til lokale medier i Thailand. Hun er i tett kontakt med UD. Blant annet er det søkt om nødpass for nordmannen, men de fikk avslag.

Dagbladet har vært i kontakt med UD i forbindelse med denne saken, men har ikke lykkes å få en kommentar. Pressetalsperson i UD, Per Wiggen, har tidligere uttalt til Dagbladet at ambassaden i Bangkok har vært i kontakt med nordmannen.

Ferien som skulle vare i 14 dager, har blitt et mareritt for nordmannen og hans familie. Nå vet ikke søstera nøyaktig hvor han befinner seg.

- Det er frustrasjon og desperasjon. Han trenger hjelp av norske myndigheter, sier hun.

Nordmannen har i thailandske og britiske medier blitt omtalt som en drapsmann.

- Den mistenkte har innrømmet at han holdt offeret i et hardt grep rundt halsen. Han fortalte at han bare ville at offeret skulle slutte, men at han brukte for mye styrke, har Maj Techin, som var første politimann på stedet, tidligere uttalt til lokale medier.

- Fysiske overgrep

En rapport fra International Federation for Human Rights (FIDH) fra 2017 konkluderer med at thailandske fengsler er overfylte, at innsatte har mangelfull tilgang til medisinsk behandling, utilstrekkelig mat og drikkevann, og dårlig sanitet.

Rapporten slår fast at innsatte blir behandlet dårlig og i visse tilfeller utsatt for tortur.

- Rapporten er fra 2017, men jeg har liten grunn til å tro at situasjonen er blitt bedre. Overfylte fengsler, fysiske overgrep mot innsatte og sterke begrensinger for innsattes mulighet til å ha kontakt med familien har vært et problem i Thailand lenge, og hittil har ikke myndighetene vist noe særlig interesse i å gjøre noe med det, sier Gerald Folkvord i Amnesty til Dagbladet.

I UDs reiseråd står det følgende om kriminalitet i Thailand:

«Straffenivået i Thailand er relativt høyt - også for mindre forseelser. Man kan idømmes flere måneders fengselsstraff for forhold man i Norge kan anse som bagatellmessige (for eksempel butikknasking, forstyrrelse av offentlig orden, ærekrenkelse av offentlige tjenestemenn). Fengselsforholdene ligger betraktelig under norsk standard.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling