- Han kommer til å ødelegge bildet!

Fotografen som tok bildet av den ukjente «Tank Man» på Den himmelske freds plass for 20 år siden.

STANSET STRIDSVOGNENE: Bildet av den modige unge mannen er blitt selve symbolet på massakren på Den himmelske freds plass. Fortsatt vet ingen sikkert hvem han er. Foto: AP Photo/Jeff Widener/SCANPIX
STANSET STRIDSVOGNENE: Bildet av den modige unge mannen er blitt selve symbolet på massakren på Den himmelske freds plass. Fortsatt vet ingen sikkert hvem han er. Foto: AP Photo/Jeff Widener/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I dag markeres 20-årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass. Dagen da den kinesiske hæren knuste de fredelige student-demonstrasjonene i den kinesiske hovedstaden.

De utenlandske pressefotografene som forsøkte å dokumentere de dramatiske hendelsene, forteller hva som skjedde da en ung mann i hvit skjorte og med bæreposer, plutselig stilte seg opp foran stridsvognene som rullet innover paradegaten Changan Avenue.

- Min første reaksjon var: Han kommer til å ødelegge bildet mitt! forteller Jeff Widener, fotograf for nyhetsbyrået Associated Press.

Han hadde akkurat stilt inn kameraet for å ta bilde av stridsvognene som kom kjørende.

Stanset stridsvogneneI likhet med tre andre pressefotografer hadde Widener tatt oppstilling på balkongen på Beijing Hotel. Charlie Cole fra Newsweek var også der.

- Da stridsvognene nærmet seg Beijing Hotel, gikk denne ene mannen midt ut i gata, veivet med jakka og et par bæreposer for å stoppe stridsvognene.

- Til min store forbauselse stanset den første stridsvognen. Deretter forsøkte den å kjøre rundt ham. Men den unge mannen stanset den på nytt. Til slutt var det noen fra det hemmelige politiet som tok ham og løp avgårde med ham, forteller han til avisa New York Times .

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer