- Han kunne gått hjem

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Aktor Edward Dahl mener Jan Helge Andersens passivitet beseglet jentenes skjebne i barnedrapssaken. - Han kunne gått hjem, han kunne advart jentene, han kunne truet Viggo. Han valgte å ikke gjøre det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jan Helge Andersen kunne gått hjem. Han kunne sagt til Viggo: «Hva er det du skal? Nå går vi og lar jentene være.» Han kunne sagt til jentene: «Gå hjem, for dette med kattungene er ikke sant.» Men det gjorde han ikke, han ble med, han lot det skje, sa statsadvokat Edward Dahl i sin prosedyre i dag.

Han gikk kraftig til angrep på Andersens selvbeskrevne rolle som delvis tilskuer til, og delvis presset til å delta i barnedrapene,

- Jan Helge Andersen sier det er redselen som påvirket han. Det er nok ikke det. Det er nok heller holdningsløsheten hans, sa Dahl, som senere kalte Andersen for 'en følelsesmessig avflatet person som mangler evne til innlevelse i andre menneskers følelser og situasjon'.

Dahl mente at Andersen hadde en rekke anledninger til på gripe inn og avverge grusomhetene, men han valgte å bli med.

- Han ble med og lot det skje, sa Dahl, og sa at det var Andersens passivitet som beseglet jentenes skjebne.

- Det er en hån mot disse jentene og all rettsfølelse dersom en person skal unnlate å handle i en situasjon som dette og kunne gå fri.