Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han kunne gi folk fyken på stedet

30-åring gikk fra å være tillitsvalgt til å bli varetektsfengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Harald Langemyhr er fortsatt etterlyst for svindel på 17,6 millioner kroner av Oslo kommune. Politiet er ikke en gang sikre på om han er på ferie i Hellas, som han har hevdet.

Men tre av hans medarbeidere i selskapet Byggmester Harald Langemyhr AS er varetektsfengslet.

Blant dem en polsk mann (30) som ifølge selskapet var tillitsvalgt blant arbeiderne.

Han har vært arbeidsleder for de polske arbeiderne. Og hatt mer makt enn tillitsvalgte vanligvis har.

- Ifølge våre medlemmer har han hatt mye makt over de ansattes skjebne i selskapet. Han kunne gi folk fyken på stedet, sier Jonas Bals, ombudsmann i Oslo bygningsarbeiderforening, til Dagbladet.no.

Lokket med vodka og pizza

30-åringen har vært i nyhetsbildet tidligere. Da Langemyhr-saken sprakk for første gang i mars i år var selskapet ivrige etter å sende de 70 polske arbeiderne hjem på «avspasering». 16 av dem nektet å reise. Da kom den nå fengslede 30-åringen med vodka og pizza.

- Som motytelse krevde han taushet til pressen om bo-, arbeids- og lønnsforhold. Om noen snakket med journalister, ville de bli svartelistet for alltid, forteller polakkene, skrev Aftenposten.

SOSIAL DUMPING: Her flytter to polske arbeidere ut fra brakkene de bodde i ved Økern sykehjem. Arkivfoto: Bjørn Langsem
SOSIAL DUMPING: Her flytter to polske arbeidere ut fra brakkene de bodde i ved Økern sykehjem. Arkivfoto: Bjørn Langsem Vis mer

Arbeiderne skal også ha blitt lovet raus belønning om de ville stille opp for TV 2 eller NRK og si at alt pressen hadde skrevet om forholdene var blank løgn.

Arbeidstilsynet hadde da avslørt underbetaling og elendige boforhold for de polske arbeiderne i selskapet.

Men pizza og vodka var ikke nok for å stoppe arbeiderne fra å fortelle historien.

- De synes det var god mat og drikke, men lot seg ikke kjøpe, sier Jonas Bals.

Langemyhrs støttespillere

De to polakkene som nå er fengslet skal ha vært regnet som ledelsens støttespillere blant de ansatte, sammen med et par andre personer. I praksis skal de ha styrt mye av arbeidet de polske håndverkerne har gjennomført.

Både faren og broren til den nå siktede 30-åringen skal ha jobbet i selskapet, ifølge Dagbladet.nos opplysninger.

I likhet med 30-åringen er også en 31 år gammel polsk kvinne fengslet i saken. Hun er administrativt ansatt i selskapet, og er blitt omtalt som personalleder.

image: - Han kunne gi folk fyken på stedet

I mars i år skrev hun et brev til de ansatte selskapet der det blant annet her: «Vi ber om at dere ikke krever lønn gjennom arbeidstilsynet eller fagforeningen».

I brevet het det videre: «For firma (sic.) ser det ut til at arbeidstilsynet og bygningsarbeiderforeningen vil at firma ikke skal eksistere lenger. Vi må samarbeide for at dette ikke skal skje».

Harald Langemyhr selv var ikke kjent med detaljene i brevet som var skrevet på både norsk og polsk, da Dagbladet.no konfronterte ham med det i april i år.

De to nå fengslede polakkenes rolle ble kommentert i et brev fra Langemyhrs advokat John S. Gulbrandsen til Arbeidstilsynet datert 2. april:

«Disse to er de som har mest kontakt med den enkelte polske ansatte fra de ankommer til Norge og gjennom hele ansettelsesforholdet», skrev advokaten.

I brevet til stilte Gulbrandsen også følgende spørsmål: «Til sist vil vi gjerne vite hvorfor Arbeidstilsynet ikke har gjennomført intervjuer eller samtaler med de ansattes representant (den fengslede 30-åringen, red.anm) eller Selskapets personalleder
(den fengslede kvinnen, red.anm), som er de to personer i Selskapet som kjenner best til alt som gjelder ansettelsesforhold og boforhold».

Den polske kvinnen skal også ha vært sentral i rekrutteringen av arbeidere fra Polen, får Dagbladet.no opplyst.

Tillitsvalgt?

Men var 30-åringen egentlig tillitsvalgt?

Langemyhrs advokat skrev følgende i sitt brev til Arbeidstilsynet.

«Det ble opplyst at de ansatte Arbeidstilsynet hadde gjennomført samtaler med bestred at de hadde vært med på noe valg av tillitsvalgt. Vi presiserte at vi i vår vurdering ikke hadde benyttet ordet tillitsvalgt, da vi var noe usikre på hvilken status (navn fjernet) faktisk hadde. Selskapet har i en sammenheng benyttet ordet tillitsvalgt, noe vi i samtalen forsto at tilsynet la stor vekt på».

Videre het det:

«Vi har undersøkt dette nærmere etter vår telefonsamtale, og kan opplyse at (navn fjernet) ble valgt som ansattes representant eller tillitsvalgt i 2005. Han ble den gang valgt blant de polske ansatte som da jobbet i Selskapet. Dette utgjorde langt færre enn i dag, og noen har også sikkert fratrådt siden den gang. Det er dermed trolig helt korrekt at mange (kanskje de fleste) av dagens ansatte ikke har vært med på noe valg av ham som tillitsvalgt eller ansattes representant. Selskapet har imidlertid forholdt

seg til vedkommende som tillitsvalgt, og har ikke fått noen innsigelser på dette fra noen ansatte».

- Våre medlemmer har ikke oppfattet ham som en tillitsvalgt på noen måte, sier Jonas Bals i Oslo bygningsarbeiderforening.

Les også: Bedragerisiktet solgte luksus-villa rett før razzia

Fenglset fredag

Oslo tingrett varetektsfengslet fredag de to polakkene, og en norsk prosjektleder. I fengslingskjennelsene til de to het det om 30-åringen:

«Retten finner at sikta med skjellig grunn kan mistenkes for medvirking til bedrageri og viser til det som har kommet fram i rapporten fra PWC. Sjøl om han har gitt sin versjon av dette, mener retten likevel at det er skjelling grunn til mistanke».

Om den 31 år gamle kvinnen het det:

«Retten finner imidlertid at sikta med skjellig grunn kan mistenkes for medvirkning til bedrageri, og viser til det (navn fjernet) har forklart. Retten er enig med forsvareren at det kan stilles noen spørsmål i denne sammenheng, men slik det det nå framstår, er det skjellig grunn til mistanke».

Aase Karine Sigmond, kvinnens advokat, sier at 31-åringen har fungert som både tolk og sekretær i selskapet.

- Hun skjønner ikke hva hun har i fengsel å gjøre. Siktelsen bygger ene og alene på en samtale med en tidligere ansatt som sier at hun hjalp ham med å rette en timeliste. Men hun sier at det var en liste som gjaldt fastprisoppdraget, og at det derfor ikke har noe med saken å gjøre, sier Sigmond til Dagbladet.no.

Dagbladet.no har ikke fått kontakt med Heidi Yssen som forsvarer den 30 år gamle mannen.

BRANNFARLIG: Brannvesenet og Arbeidstilsynet deltok tidligere i år i en razzia mot villaen der arbeiderne bodde.
OMBUDSMANN: Jonas Bals i Oslo bygningsarbeiderforening er her fotografert i brakkene arbeiderne bodde i ved Øken sykehjem.
DE FENGSLEDES ROLLE: Slik beskrev Harald Langemyhrs advokat de to nå fengslede polakkenes rolle i selskapet.
ELENDIGE BORFORHOLD: De polske arbeiderne ble trukket 2500 kroner for å bo i dette nedslitte huset. De to fengslede polakkene var ledelsens støttespillere blant de polske arbeiderne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!