TERRORIST: Danske Omar El-Hussein drepte to person i et terrorangrep i København for tre uker siden. Nå står læreren hans fram og beskriver en gutt med mange muligheter, som valgte helt feil. Foto: Politiet i Danmark
TERRORIST: Danske Omar El-Hussein drepte to person i et terrorangrep i København for tre uker siden. Nå står læreren hans fram og beskriver en gutt med mange muligheter, som valgte helt feil. Foto: Politiet i DanmarkVis mer

- Han kunne ha blitt så mye

København-terroristen Omar El-Husseins tidligere lærer står fram og forteller om sin tidligere elev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har gått tre uker siden filmskaperen Finn Nørgaard (55) og synagogevakten Dan Uzan (37) ble drept i et terrorangrep i København.

Seks personer ble skadet.

- Stille og høflig Omar El-Hussein (22) er mannen som sto bak ugjerningen. Han hadde en fortid som gjengmedlem og er dømt for drapsforsøk, vold og mange brudd på våpenloven.

Terroristen ble selv skutt og drept i en skuddveksling med det danske politiet, der etterforskningen har vist at det ble avfyrt 38 skudd.

El-Husseins lærer står nå fram og forteller i et debattinnlegg i Politiken, sitert av Berlingske Nyhedsbureau, om hvordan hun oppfattet gjerningsmannen.

Lotte Akiko Nielsen underviste ham i engelsk i 10. klasse i 2012. Hun beskriver terroristen som «en stille og høflig gutt».

Bedre oppfølging Læreren mener at eleven hennes kunne ha fått hjelp dersom det vært større fokus på medfølelse og samhold i skolen.

- Almenn trivsel, håndtering av følelser, sosialisering, etikk og moral blir i økende grad overlatt til den enkelte og deres nærmeste,» skriver Nielsen, som til daglig underviser ved Københavns VUC.

Nå håper læreren å unngå at man overlater emosjonelt utfordrete barn og unge til isolasjon, stigmatisering, sinne, destruktiv adferd og fordømmelse.

- På den måten kan skoler kanskje bidra til å utgjøre en forskjell i et liv som Omars, samt arbeide mot det overordnede mål å utdanne helstøpte mennesker,» skriver hun.

- Kunne blitt mye Nielsen mener mediene har tegnet et dystert bilde av den tidligere eleven. Hun hadde privattimer med ham i engelsk da han var 19 år.

- Han var en stille, høflig og litt reservert type, som var punktlig med innleveringene og kom presis på ettermiddagene vi hadde avtaler, skriver hun.

- Han kunne blitt så mye, hvis han hadde valgt annerledes.