Han kunne pusset opp til halv pris

Du kan pusse opp huset for halv pris ved å bruke billig arbeidskraft fra de nye EU-landene. Men pass opp for fallgruvene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 1. mai er det blitt enklere for borgerne i de ti nye EU-landene å kunne bo og jobbe i Norge. Det betyr at hvem som helst av oss kan bruke østeuropeiske håndverkere til å pusse opp bad og kjøkken, male huset eller legge nytt tak. Mye billigere og helt lovlig.

Risikofylt

- Mens en norsk byggmester tar fra 400-800 kroner i timen, ligger timeprisen for polakkene på ca. 25-30 kroner. Selv med reise- og oppholdskostnader på toppen, blir det totalt sett mye rimeligere å benytte polske håndverkere i stedet for de norske, sier Tom Lerberg, seniorrådgiver i bedriftsrådgivningsfirmaet Segel.

FAKTA

Overgangsregler

Det er nå gratis for borgere fra Polen, Ungarn, Tsjekkia, Litauen, Latvia, Estland, Kypros, Slovakia, Slovenia og Malta å søke om oppholdstillatelse i Norge (før kostet det 600 kr).

Norge har innført egne regler for de nye EU-borgerne for å unngå sosial dumping.

Polakker og andre nye EU-borgere må ha et konkret arbeidstilbud om en heltidsjobb som fyller kravene til lønns- og arbeidsvilkår for å få arbeidstillatelse. Og de må ha ferdig utfylt arbeidsavtale.

Reglene gjelder i to år.

Kilde: Utlendingsdirektoratet

Firmaet har spesialisert seg på bedrifter som vil etablere seg enten i Norge eller Polen. Lerberg anslår at polske håndverkere ligger mellom 30 og 50 prosent lavere i pris, avhengig av hvor stort oppussingsarbeidet er.

Henryk Markiewicz, daglig leder i håndverksbedriften Fra A til Å service AS, leverer totalpakker til norske privatpersoner og bedrifter. Han tilbyr en pris nesten 30 prosent under markedspris.

- Et polsk firma kan kanskje utføre et arbeid som koster 150000-160000 kroner hos et norsk bedrift, for 90000-100000 kroner, sier Markiewicz.

Seniorrådgiver Tom Lerberg fraråder enkeltpersoner å ta kontakt direkte med utenlandske firmaer for å få utført håndverksarbeid privat. Det innebærer for stor risiko, mener han.

- Det er ikke bare å hente inn en snekker eller elektriker utenfra. Som enkeltperson må du være trygg på sikkerheten og garantien rundt det arbeidet som blir gjort. Håndverkere fra de nye EU-landene skal følge norske regler og retningslinjer, men det er ikke så lett for privatpersoner å sjekke at håndverkerne har de nødvendige papirer og sertifikater i orden, sier han til Dagbladet. Lerberg påpeker at polske håndverkere er av høy kvalitet og at Polen, i likhet med Norge, har strenge bygningsmessige krav.

- Er det bare å ta en telefon til Warszawa for å skaffe billig arbeidskraft?

- Nei, generelt er det vanskelig for de polske å etablere kontakt i Norge. Jeg vil ikke råde privatpersoner til å kikke i gule sider i Warszawa, sier Lerberg.

Presser prisene ned

Direktør Terje Sørensen i Forbrukerrådets forbrukerpolitiske avdeling mener norske forbrukere bør være oppmerksomme på at det kan være vanskeligere å klage på arbeid utført av utenlandske håndverkere.

- Utenlandske håndverkere er bundet av håndverkertjenesteloven. Men oppdager du feil og mangler ved jobben de har gjort etter et par år, kan det være vanskelig å spore opp håndverkere som er reist tilbake til hjemlandet sitt. Da kan totalregningen bli stor.

NYTT: Daglig leder Jarle Sivertsen i Akershus byggservice laget nytt kjøkken til Helge Bakke for 120 000 kroner. Polske håndverkere ligger mellom 30 og 50 prosent lavere i pris.