SKREV RAPPORT: Joshua French og Tjostolv Moland på vei fra Kisangani til Kinshasa i desember. Nå har de skrevet en rapport fra innsiden av fengselsmurene i det nye Ndolo-fengselet i hovedstaden Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu /Dagbladet.
SKREV RAPPORT: Joshua French og Tjostolv Moland på vei fra Kisangani til Kinshasa i desember. Nå har de skrevet en rapport fra innsiden av fengselsmurene i det nye Ndolo-fengselet i hovedstaden Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu /Dagbladet.Vis mer

«Han lå der naken og hylende i sin egen avføring»

De dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French har skrevet egen rapport om de røffe forholdene i Ndolo-fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joshua French og Tjostolv Moland har skrevet rapport om forholdene på innsiden i det nye fengselet i Kinshasa. Ifølge flere kilder Dagbladet har snakket med skal livet og soningsforholdene i militærfengselet Ndolo være tøffere enn først antatt, med et mye striktere regime enn det de to nordmennene er vant med fra sentralfengselet Kisangani.

Den britiske menneskerettsorganisasjonen Reprieve som jobber mot dødsstraff, har fått tilgang til deler av French og Molands notat, der de to nordmennene beskriver de røffe forholdene i Ndolo-fengselet.

Ifølge organisasjonen tydeliggjør rapporten flere utfordringer ved det kongolesiske rettssystemet. De to nordmennene beskriver ifølge Reprieve grov, ydmykende fysisk behandling og konstant høy lyd som hindrer nattesøvnen. Men ifølge organisasjonen er det noen hendelser som stikker seg ut som mer grusomme enn andre.

- Overgrep Rapporten er forfattet av de to nordmennene etter om lag to uker i det nye fengselet. French og Moland beskriver ifølge Reprieve overgrep mot medinnsatte:

«En psykisk syk innsatt ble brakt inn på en celle rett ved de to nordmennene. Der ble vedkommende strippet naken, og bundet på både hender og føtter før han ble etterlatt i sitt eget spy og avføring. Der ble han liggende avkledd og hylende i nesten ett døgn» heter det i Reprieves omtale av de to nordmennenes rapport.

«I løpet av det døgnet mannen lå der hylende i sin egen avføring, kom en sykepleier inn til ham en gang. Da fikk han å injisert et beroligende middel som satte ham ut av spill for en periode. Likevel måtte andre innsatte fortelle sykepleieren at den psykisk syke mannen måtte legges i stabilt sideleie for ikke å bli kvalt av sitt eget spy».

- Det får en til lure på hva slags utdannelse denne fengselssykepleieren har, spør reprieves artikkelforfatter retorisk.

- Fikk ikke vann I rapporten bekreftes også noe av det Dagbladet tidliger har skrevet, at de to nordmennenes overføring til Kinshasa var tøff.

Moland og French fikk ikke mat og drikke på reisen fra Kisangani. Påsatt håndjern ble de fraktet med fly og bil. På grunn av håndjernene klarte de ikke å holde seg fast og ble kastet rundt i bakrommet på bilen. Da de kom fram til Ndolo fikk de etter eget utsagn svært røff behandling av fengselsvokterne som tok dem i mot. Moland og french fikk også beskjed om at det ikke var mat og vann å oppdrive før dagen etter.

"De to nordmennen forlot Kisangani tidlig fredag morgen, på lørdag kjøpte de en flaske med vann hver fra vaktene og drakk for første gang siden torsdag" skriver Reprieve i sin omtale av rapporten.

- Uspiselig mat Dagbladet møtte de to dødsdømte nordmennene inne på et kontor like rundt hjørnet for fengselssjefens kontor bare ett par dager etter overføringen til Kinshasa. Bak høye murer er det en åpen plass og åtte-ti mindre bygninger. Tre av de største byggene ser ut til å inneholde celler. I en av cellene kunne Dagbladet se tredve fanger bak et gitter.

Mellom husene er det en grønnsakshage som to fanger går og steller i. Borte langs en av husveggene ligger det store stabler med ved som de innsatte kan bruke når de koker sin egen mat.

- Selv fengselsdirektøren sier at maten her er uspiselig, sa Tjostolv Moland til Dagbladet da.

- En massakre Noen dager etter Dagbladets besøk brøt det ut opptøyer i fengselet i forbindelse med presidentvalget i landet.

I rapporten beskriver de to nordmennene det som skjedde som en «massakre». Tidlig om morgenen våkner de to nordmennene av lyden av skudd fra flere automatvåpen.

Dagbladet har tidliger skrevet at rundt 80 fanger deltok i opptøyene som startet der de dødsdømte fangene sitter. Dette skal likevel være en annen del av fengselet enn der de dødsdømte nordmennene sitter. De to ble flyttet til Ndolo-fengselet etter å ha sittet i vel to og et halvt år i Sentralfengselet i Kisangani. Overføringen fra dette fengselet skjedde etter et fangeopprør der.

Ikke før dagen etter får de to nordmennene vite om rømningsforsøket. Fangevokternes reakson var ifølge rapporten «panikkartet». Moland og French beskriver hvordan kulene fra fangevokternes automatvåpen smalt inn i vegger og tak i forsøket på å stoppe rømlingene.

Det klarte fangevokterne: Minst fem innsatte skal etter det Dagbladet erfarer ha blitt drept under rømningsforsøket.

Ifølge de to nordmennen går det rykter i fengselet om at de som forsøkte å rømme skal ha blitt regelrett henrettet av fangevokterne, skriver menneskerettsorganisasjonen.

- Menneskerettigheter er ikke et ord Det er Joshua French som har ført notatet i pennen på vegne av de to nordmennene. French mor Kari Hilde French er ikke imponert over forholdene i det nye fengselet i den kongolesiske hovedstaden.

- Ndolo-fengselet skal visstnok være et mønsterfengsel. Men så langt vi har forstått, er dette langt fra et sted der menneskerettigetene står i høysetet. Menneskerettigheter er ikke bare et ord, det må vise seg i holdning også. Det holder ikke å reise et nytt bygg, sier French til Dagbladet.

Det har ikke lykkes Dagbladet å nå nordmennenes advokat Morten Furuholmen i dag.

NDOLO-FENGSELET:Diplomat Gunvår Alida Endresen forlater Ndola-fengselet i Kinshasa der de to dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland sitter fengslet. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
NDOLO-FENGSELET:Diplomat Gunvår Alida Endresen forlater Ndola-fengselet i Kinshasa der de to dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland sitter fengslet. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer