- Han ladet revolveren og ville si noe

Mangeårig personkonflikt utløste våpendrama. - Det er begått urett mot strutsebonden, sier gårdens nye eier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag klokka 09.30 skal ordfører Erik Seem og ledelsen i Grong kommune holde en pressekonferanse  om den dramatiske våpenepisoden på kommunestyremøtet i går kveld.

Etter episoden ville ikke ordføreren si noe om hva som er bakgrunnen for konflikten mellom kommunen og han på den ene siden og den 58 år gamle bevæpnede, tidligere gårdbrukeren på den andre siden.

Men alle i kommunen vet at det dreier seg om en bitter strid i kjølvannet av en strutsekonkurs.

Ola Lie Berthling (20) er blant de mange som er spent på hva ordføreren har å si om saken. For snart ett år siden kjøpte han den tidligere strutsegården av datteren til mannen som i går prøvde å få oppmerksomhet i kommunestyret med ladd revolver.

- Jeg har snakket med 58-åringen etter episoden, og politiet var her på gården etter episoden for å hente gamle papirer om strutsesaken, sier den unge bonden til Dagbladet.no.

Ville ringe 112 selv

Han forteller at epioden var varslet fra 58-åringens side.

- Han ville ha oppmerkomhet rundt saken, si noe og dele ut et skriv til kommunestyrerepresentantene om strutsesaken. Derfor tok han med revolver. Han fortalte meg at den var ladet. Han hadde planer om å melde seg selv for politiet på 112 etter at han hadde delt ut papirene, sier Lie Berthling.

 TRUET PÅ LIVET: Ordfører Erik Seem i Grong ble truet med revolver av en 58 år gammel mann etter kommunestyremøte i kveld. Foto: Trønder-Avisa
TRUET PÅ LIVET: Ordfører Erik Seem i Grong ble truet med revolver av en 58 år gammel mann etter kommunestyremøte i kveld. Foto: Trønder-Avisa Vis mer

- En klam hånd over bygda

Han kommer fra Fåvang i Gudbrandsdalen og hadde ingen kjennskap til strutsetriden i Grong for han kjøpte gården på det åpne marked for snaut tre millioner kroner.

- Men nå har jeg skjønt at denne saken ligger som en klam hånd over hele bygdesamfunnet her. Her er det tette bånd mellom folk i kommuneledelsen, andre  myndigheter, banken og slektninger som har råket uklare i forbindelse med forretningsdrift på struts. Dette er hva jeg forbinder med de gamle historiene om selve bygdedyret. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det er begått urett mot denne mannen, sier den nye gårdeieren.

Tapte søksmål

I 1996 døde 17 av strutsene til den tidligere bonden på grunn av forgiftet drikkevann. Det var for mye lut i vannet fra kommunen.

Mannen har forklart at han følte seg presset til å godta et erstatningsoppgjør fra kommunen på forsikrignsselskapet på 2,83 millioner kroner.

Seinere gikk han til erstatningssøksmål på 4,6 millioner kroner mot en rekke tidligere forretningspartnere i strutseprosjektet, men tapte.

- Han ladet revolveren og ville si noe
DA STRUTSEN KOM TIL NORD-TRØNDELAG: Her er bønder samlet til kurs på Høylandet for å lære om det nye husdyret struts.