- Han lærte våre unge å ikke hate

«Kjakan» får begravelse på statens regning.

HELT: Gunnar Sønsteby under besøk i Polen med statsminister Jens Stoltenberg i juni 2007.  Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet
HELT: Gunnar Sønsteby under besøk i Polen med statsminister Jens Stoltenberg i juni 2007.  Foto: Asbjørn Svarstad / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen har besluttet å hedre Gunnar Sønstebys minne ved at han gravlegges på statens bekostning.


- Det er med dyp sorg jeg har mottatt budskapet om at en av landets største helter, motstandsmannen og offiseren Gunnar Sønsteby er død, 94 år gammel, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i en pressemelding.

- En helt har gått bort, slår han fast.

En helt
Statsministeren sier Gunnar Sønsteby viet sitt liv til demokratiet.

- Han var svært sentral i motstandsarbeidet fra 1940 og fram til frigjøringen i 1945. Under krigen med en vilje til frihet som sprengte grenser, etter krigen med en evne til forsoning som rørte hjertene, sier Stoltenberg videre.

Krigsvitne
Statsministeren holder fram Sønsteby som «et av landets viktigste tidsvitner om årene 1940-945», og hyller ham for sin fremtredende rolle som formidler av krigsårene til nye generasjoner nordmenn helt opp til de seneste årene.

- Han lærte våre unge å ikke hate. Han lærte dem å skille mellom de som har skyld og de som ikke har det. Han lærte dem å søke forsoning, sier statsministeren.

Veteranforkjemper
Statsministeren peker også på Sønstebys mangeårige arbeid for krigsveteranenes sak.

- Denne innsatsen gjennom mer enn 60 år fremstår som en sammenhengende hedersbevisning til veteranene i inn- og utland, sier Stoltenberg, og fortsetter:

- Vi er mange som er takknemlige for Sønstebys innsats. Vi er takknemlige for historiene om «Kjakans», «Nr. 24s» og Oslogjengens historiske aksjoner under krigen og for hans beretninger fra krigen i alle årene siden. Gunnar Sønsteby har fått en stolt plass i vår moderne historie, sier statsministeren.

DEKORERT: Gunnar "Kjakan" Sønsteby og kona Anne-Karin snakker med statsminister Jens Stoltenberg (t.h.) før en lunsj for mottagerne av krigskorset og deres nærmeste under en tilstelning på Akershus slott Foto: Erlend Aas / Scanpix
DEKORERT: Gunnar "Kjakan" Sønsteby og kona Anne-Karin snakker med statsminister Jens Stoltenberg (t.h.) før en lunsj for mottagerne av krigskorset og deres nærmeste under en tilstelning på Akershus slott Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer