- Han latterliggjør Vesten

På forespørsel fra Aftenposten svarer leder av Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, på spørsmål angående Andrey Medvedev. Svaret må tolkes som en latterliggjøring av Vesten, mener ekspert.

WAGNER-GRUPPA: Jevgenij Prigozjin, leder av Wagner-gruppa, svarte i dag på spørsmål angående tidligere leder i Wagner-gruppa, Andrey Medvedev, som krysset den norske grensa natt til fredag. Foto: AP / Alexander Zemlianichenko / NTB
WAGNER-GRUPPA: Jevgenij Prigozjin, leder av Wagner-gruppa, svarte i dag på spørsmål angående tidligere leder i Wagner-gruppa, Andrey Medvedev, som krysset den norske grensa natt til fredag. Foto: AP / Alexander Zemlianichenko / NTB Vis mer
Publisert

Andrey Medvedev, tidligere leder i Wagner-gruppa, ble natt til fredag pågrepet i Pasvik i Finnmark, mistenkt for å ha tatt seg ulovlig inn i Norge fra Russland.

Gjennom sin pressetjeneste har Wagner-gruppa publisert sitt svar på et spørsmål fra Aftenposten om hvordan de stiller seg til saken.

Her siteres Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin selv på at Medvedev har vært tilknyttet dem, og kommer med anklager om mishandling av fanger.

Også Dagbladet har rettet tilsvarende spørsmål til Prigozjins pressetjeneste.

Seniorrådgiver Inna Sangadzhieva ved Helsingforskomiteen mener svarene utelukkende må tolkes som latterliggjøring og ironi.

- Ironisering og latterliggjøring

Hun er overrasket over at norsk presse retter spørsmål til Prigozjin på denne måten. Hun tolker svaret som en latterliggjøring av vestlige verdier.

- Han svarer på denne måten for å vise hvor naivt det er å spørre om dette, mener hun.

Påstandene om at Medvedev har norsk statsborgerskap og at han skal ha tilhørt en norsk bataljon, er ironisering og latterliggjøring, er hennes analyse.

- Slik jeg tolker det er svaret bare ment for å gjøre narr av situasjonen. Han trives i en situasjon der han kan svare Vesten. Budskapet hans er å vise fram hvor naive norsk presse er som sender denne typen spørsmål, sier Sangadzhieva.

- Det likner på svarene Putin pleier å gi vestlige journalister på pressekonferanser, de gangene han gjør det. I stedet for å svare på spørsmålet, kommer han med ironiske stikk til Vesten, sier hun.

Tok seg ulovlig inn i Norge

I Wagner-gruppas svar, hvor Prijozjin selv siteres, skriver de blant annet at Medvedev jobbet i en norsk bataljon.

- Medvedev jobbet i en norsk bataljon ved navn Nidhogg, siden han hadde norsk statsborgerskap, heter det i svaret.

NRK har vært i kontakt med advokat Brynjulf Risnes, som avviser at Medvedev har hatt norsk statsborgerskap eller tilknytning til Norge.

- Dette høres ut som en merkelig bortforklaring, sier han til kanalen.

Videre hevder de at Medvedev står på deres ettersøkt-liste. De anklager Medvedev for å ha forsøkt å mishandle fanger, og hevder han burde vært anholdt.

- Vær forsiktig, han er svært farlig, siteres Prigozjin på.

- Snakker tull

Menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu skriver i en respons på Telegram at de ventet på Prigozjins reaksjon, og at de forventet at han ville være rasende og snakke tull.

- Vi tok ikke feil, skriver de på Telegram.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ikke hørt om noen «norsk bataljon» eller gruppering i Wagner-gruppa, skriver TV 2.

- Jeg skal ikke avkrefte det, men det er ukjent for oss. Hvis det finnes noe sånt, er det andre i tillegg til PST som kan vite det, som Etterretningstjenesten, sier Erik Veum, seniorrådgiver i PST, til TV 2.

FLYKTET: Den tidligere Wagner-kommandanten Andrej Medvedev tryglet Putin om hjelp - nå har han flyktet til Norge. Video: Twitter / Telegram Vis mer

Medvedevs forsvarer, Brynjulf Risnes, sa til Dagbladet tidligere mandag at hans klient frykter å bli returnert til Russland.

- Han regner det som en sikker død å bli sendt tilbake. Det er vanskelig å si hvor sikkert det er, men han mener det er en betydelig risiko for represalier, sier Risnes.

Har iverksatt sikkerhetstiltak

Når det kommer til hvordan forsvareren anser sikkerhetssituasjonen rundt hans klient, svarer han at han vil tro at både PST og Politiets utlendingsenhet vurderer disse spørsmålene.

- Er det satt i gang tiltak knyttet til hans sikkerhet?

- Ja. Men det kan jeg ikke utdype, sier Risnes.

Medvedev flyktet først fra Ukraina til Russland, hvor han forlot Wagner-gruppa. Han forsøkte ifølge sin forsvarer å skjule seg så godt han kunne, men i samråd med sine rådgivere kom han fram til at det ble for vanskelig.

- De måtte komme seg unna. Han hadde en opplevelse av å bli fulgt, og var redd for at de kunne slå til mot ham. Hans rådgivere kom fram til at den norske ruten var den beste å velge. Hvilke vurderinger de gjorde rundt det, er jeg usikker på, sier advokaten.

Wagner-gruppa er en privat militær gruppe, som ikke er en del av det offisielle, russiske forsvaret. De er særlig kjent for sine brutale krigføringsmetoder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer