MOST WANTED: Kenya lover belønning på 20 millioner kenyanske shillinger for den som gir opplysninger om Abdruraham Mohamed Kuno, alias Dulyadeyn, som kan føre til pågripelse.  Foto: REUTERS/Feisal Omar/Files
MOST WANTED: Kenya lover belønning på 20 millioner kenyanske shillinger for den som gir opplysninger om Abdruraham Mohamed Kuno, alias Dulyadeyn, som kan føre til pågripelse. Foto: REUTERS/Feisal Omar/FilesVis mer

Han leder al-Shabaabs virksomheter i Kenya, og står bak flere hundre drap

Skal være hjernen bak angrepet på høyskolen i Garissa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den somaliske terrororganisasjonen al-Shabaab, påtok seg ansvaret for terrorangrepet mot en høyskole i Garissa i Kenya torsdag hvor 147 mennesker mistet livet, og 104 personer ble såret.

Hjernen bak angrepet, skal være Abdruraham Mohamed Kuno, alias Mohamed Mohamud, som antas å være en nær venn av al-Shabaabs overhode Ahmed Omar Abu Ubeyd.

Kenya har lovet en belønning på omtrent 1,5 millioner kroner for opplysninger som kan føre til at Abdruraham Mohamed Kuno blir pågrepet, ifølge NTB. Dette er ikke første gang det er satt en pris for opplysninger om denne mannen.

Det antas at Kuno også bistod i angrepet på Westgate Mall i Nairobi og at han skal være mannen bak bussangrepet i Mandera. Han skal også lede opprørsgruppens angrep på kenyanske styrker på grensen mellom Kenya og Somalia.

Er selv kenyaner Den antatte bakmannen er fra Kenya, men er kenyansk somalier, melder BBC. Han har lang fartstid i ekstremistiske grupper, og antas å stå bak al-Shabaabs operasjoner i Kenya.

- Han er øverstkommanderende for militsen langs grensen og er ansvarlig for angrepene der. I det siste har han intesivert angrepene nord i Kenya og langs kysten, spesielt Garissa, Mandera og Lamu, sier en statlig talsmann ifølge The Guardian.

Mange navn og koner Abdruraham Mohamed Kuno er en mann med mange navn, og mange koner.

Han kalles Gamadhere, men også Dulyadeen og Sheikh Mahamad, ifølge den kenyanske avisen The Star. Engelsk presse har omtalt han med navnet Mohamed Mohamud og Dulyadeyn.

Kuno er også en mann med mange koner, tre faktisk. En av dem bor i Somalia, mens de to andre skal bo i Garissa, ifølge den kenyanske avisen.

Han har ingeniørutdannelse fra Jomo Kenyatta University i Nairobi fra tidlig 90-tallet, ifølge The Guardian. Ifølge The Star skal han også ha jobbet som lærer og som rektor ved en islamsk skole.

Mistenkt for flere angrep Utover 90-tallet skal Kuno ha blitt mer og mer radikalisert, og han skal stå bak oppbyggingen av et stort nettverk i Kenya som sympatiserer eller deltar i al-Shaababs virksomheter.

Ifølge The Guardian har han opp igjennom årene hatt en rekke posisjoner i al-Shaabab, og er anklaget for en rekke angrep.

Kuno anklages for å være mannen bak bussangrepet i Mandera 22. november i fjor, hvor 28 mennesker mistet livet. De som kunne gjenfortelle vers fra Koranen, ble spart, mens de som ikke kunne gjenfortelle versene, ble drept.

For dette angrepet, og de tidligere angrepene mot kenyanske styrker, ble det lovet en belønning på 2 millioner kenyanske shillinger for mannens hode. Dette tilsvarer 173 000 norske kroner etter dagens kurs.

1,5 MILLION KRONER: Den som gir opplysninger om Mohamed Mohamud, alias Dulyadin, alias Gamdhere, får 20 millioner kenyanske shillinger, eller 1,5 millioner norske kroner. AFP PHOTO / KENYA INTERIOR MINISTRY
1,5 MILLION KRONER: Den som gir opplysninger om Mohamed Mohamud, alias Dulyadin, alias Gamdhere, får 20 millioner kenyanske shillinger, eller 1,5 millioner norske kroner. AFP PHOTO / KENYA INTERIOR MINISTRY Vis mer

Kuno skal også ha bistått den tidligere al-Shabaab lederen Ahmed Abdi Godane med angrepet på Westgate Mall 21. september 2013, ifølge den engelske avisen.

Al-Shabaab hevdet 137 mennesker ble drept i den fire dager lange terroraksjonen mot kjøpesenteret i Kenyas hovedstad Nairobi.

Ifølge andre tall skal minst 67 mennesker ha blitt drept som følge av masseskytingen, også de fire terroristene som utførte angrepet, ble drept. 170 mennesker skal ha blitt skadet som følge av angrepet.

- Lang og blodig krig I en e-post sendt ut av al-Shabaab lørdag, bare to dager etter angrepet på høyskolen i Garissa, fremgår det at Kenya bedriver «okkupasjon av muslimske landområder og undertrykkelse av det muslimske folk», ifølge nyhetsbyrået AFP.

I samme e-posten skriver al-Shabaab at de med tillatelse fra Allah ikke lar seg forhindre av noe for å hevne drap på deres muslimske brødre utført av den kenyanske stat.

Hvis ikke Kenya slutter med det den ekstremistiske gruppen kaller okkupasjon og undertrykkelse, vil gruppen føre en lang, blodig og grufull krig hvor det kenyanske folk vil bli de første ofrene.

- Inntil denne okkupasjonen og undertrykkelsen opphører, vil kenyanske byer bli røde av alt blodet som kommer til å renne, skriver al-Shabaab i e-posten.

Dermed kan man vente seg at Kuno vil være involvert flere angrep i den nærmeste fremtid.

Angrepet på høyskolen Angrepet mot høyskolen i Garissa startet tidlig torsdag morgen og pågikk i nærmere 16 timer før sikkerhetsstyrker fikk kontroll.

En rekke kristne studenter ble holdt som gisler, mens muslimer som tilhørte skolen, ble sluppet fri.

KENYA ER FIENDEN: Al-Shaababs fiende er den kenyanske stat, som de mener har okkupert muslimske landområder og bedriver undertrykkelse av muslimer. Nå advarer de om en langvarig, blodig og grufull krig. Her ankommer politistyrker høyskolen i Garissa lørdag, en by hvor faren for nye angrep fortsatt er stor. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic
KENYA ER FIENDEN: Al-Shaababs fiende er den kenyanske stat, som de mener har okkupert muslimske landområder og bedriver undertrykkelse av muslimer. Nå advarer de om en langvarig, blodig og grufull krig. Her ankommer politistyrker høyskolen i Garissa lørdag, en by hvor faren for nye angrep fortsatt er stor. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic Vis mer

- Vi sorterte personene og slapp fri muslimene. Det er mange døde kristne inne i bygningen. Vi har også mange kristne i live, sa gruppens militære talsmann, Abdiasis Abu Musab, til nyhetsbyrået Reuters.

Studenter skal ha blitt spurt om de kunne koranen, og dersom de ikke gjorde det, ble de skutt.

GISLER REDDET UT: Her blir noen av gislene reddet ut skoleområdet av sikkerhetsstyrker. Foto: AFP / NTB Scanpix Foto: AFP PHOTO / CARL DE SOUZA
GISLER REDDET UT: Her blir noen av gislene reddet ut skoleområdet av sikkerhetsstyrker. Foto: AFP / NTB Scanpix Foto: AFP PHOTO / CARL DE SOUZA Vis mer