Han leder den norske flystyrken

Og allerede i natt kan flyene være i kamp mens admiralen følger det hele fra sitt flaggskip i Middelhavet.

FLAGGSKIPET: USS Mount Whitney er flaggskipet til den amerikanske 6. flåte, og fremskutt hovedkvarter for USAs Afrika-kommando der operasjonene i Libya ledes fra Middelhavet. Bildet er fra 2008 da den losset nødhjelpsforsyninger til Georgia. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky/SCANPIX
FLAGGSKIPET: USS Mount Whitney er flaggskipet til den amerikanske 6. flåte, og fremskutt hovedkvarter for USAs Afrika-kommando der operasjonene i Libya ledes fra Middelhavet. Bildet er fra 2008 da den losset nødhjelpsforsyninger til Georgia. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOUDA BAY (Dagbladet): Om bord i det amerikanske kommandoskipet USS «Mount Whitney» legger admiral Admiral Samuel J. Locklear III planene for kampflyoperasjoner over Libya. I går fikk han seks nye fly i sin flåte, ettersom Norge overførte kommandoen over den norske kampflystyrken på Kreta til USA.

Allerede i dag kan admiral Locklear III gi ordren det norske mannskapet har ventet på. Talsmannen for den norske styrken, major Eystein Kvarving, bekrefter at de norske kampflyene kan være på vingene allerede i natt, dersom ordren kommer.

- Vi jobber på spreng for å få det siste på plass slik at vi kan melde styrken klar. Allerede er flyene klare til å utføre visse type operasjoner, sier Kvarving til Dagbladet.

Har tatt ekstra tid Etter det Dagbladet forstår har det tatt tid å klargjøre den norske styrkens kommandosentral inne på den greske Souda Bay-basen på Kreta. Fasilitetene styrken har fått har hatt begrenset infrastruktur i utgangspunktet. Blant annet har det tatt ekstra tid å få på plass alt nødvendig sambandsutstyr for å knytte sikker kontakt med blant annet den amerikanske ledelsen.

I går kveld hadde sjefen, oberstløytnant Bård Reidar Solheim, og resten av den norske kampflystyrken opprettet kontakt og dialog med sin nye kommandosentral i USAs europeiske luftkommando ved Ramstein air base i Tyskland. Denne basen blir igjen ledet av admiralen som befinner seg i Middelhavet.

40 mil unna krigen Der bestemmes nå den videre skjebnen til de seks norske F16-flyene og 120 norske soldater som forbereder til krig i Libya fra Souda Bay-basen på Kreta. Samtidig som regjeringen i går formelt overga kommandoen over styrken til amerikanerne, jobbet mannskapet på spreng for å gjøre flyene klare til kamp. Avanserte luft-til-luft-missiler av typen AMRAAM og Iris-T ble klargjort på flyene.

Bare en drøy halvtimes flytur unna, omlag 40 mil, ligger det libyske fastlandet. Med den norske styrken kampklar og så nær, er det bare snakk om timer før den amerikanske ledelsen vil ta dem i bruk.

Alt utstyr på plass - I luftoperasjoner er det vanlig å planlegge i 72-timers sykluser. Selv om vi ikke har meldt styrken helt klar ennå, vet amerikanerne at vi er der, og planlegger nok ut fra det, sier Kvarving.

ADMIRALEN: Admiral Samuel J. Locklear III har overtatt kommandoen over den norske kampflystyrken som sjef for Joint Task Force Odyssey Dawn. Her om bord i flaggskipet USS Mount Whitney som ligger i Middelhavet. Foto: EPA/MC2 DANIEL VIRAMONTES / SCANPIX
ADMIRALEN: Admiral Samuel J. Locklear III har overtatt kommandoen over den norske kampflystyrken som sjef for Joint Task Force Odyssey Dawn. Her om bord i flaggskipet USS Mount Whitney som ligger i Middelhavet. Foto: EPA/MC2 DANIEL VIRAMONTES / SCANPIX Vis mer

I natt kom et siste fly med utstyr fra Norge. I løpet av dagen er det ventet at kampflystyrken vil være klar til å kunne utføre alle typer oppdrag, være seg luft-til-luft, bombing av mål på bakken, eller overvåking. I løpet av helgen, eller kanskje før, kan Norge være i krig.

- Alt utstyret til dette er nå på plass, sier major Kvarving til Dagbldet.

KAN BLI BRUKT I NATT: De norske jagerflyene har fått det de trenger av utstyr for å starte operasjoner. Styrkeledelsen bekrefter at de kan bli beordret til oppdrag allerede i natt. Foto: LARS MAGNE HOVTUN/FORSVARET
KAN BLI BRUKT I NATT: De norske jagerflyene har fått det de trenger av utstyr for å starte operasjoner. Styrkeledelsen bekrefter at de kan bli beordret til oppdrag allerede i natt. Foto: LARS MAGNE HOVTUN/FORSVARET Vis mer