Han leder verdens mest demokratiske land

Bare elleve prosent av verdens befolkning bor i dag i et fullt utviklet demokrati. Og i Europa blir vi stadig færre.

PÅ DEMOKRATITOPPEN: 10 er det høyeste poenget, og som i fjor er det Norge som scorer høyest med 9.80 poeng. Norge får 10 poeng i valgordning og pluralisme, 9.64 poeng i hvordan staten fungerer, 10 poeng i politisk deltakelse, 9.38 poeng i den politiske kulturen og 10.00 poeng i sivile rettigheter. Her er Norge representert av statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Foto: LARS MYHREN HOLAND/DAGBLADET
PÅ DEMOKRATITOPPEN: 10 er det høyeste poenget, og som i fjor er det Norge som scorer høyest med 9.80 poeng. Norge får 10 poeng i valgordning og pluralisme, 9.64 poeng i hvordan staten fungerer, 10 poeng i politisk deltakelse, 9.38 poeng i den politiske kulturen og 10.00 poeng i sivile rettigheter. Her er Norge representert av statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Foto: LARS MYHREN HOLAND/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verden blir stadig mindre demokratisk. «Frafallet har vært tydelig over en lengre periode og har bare økt under den globale økonomiske krisen i 2008-2009 (...) I 2011 har nedgangen vært størst i Europa», skriver The Economist Intelligence Unit (EIU) i en ny rapport.
I fjor skrev Dagbladet at «bare 12 prosent av verdens befolkning bor i dag i et fullt utviklet demokrati. Og vi blir stadig færre». I år har vi blitt enda færre. Bare 11 prosent kan i år regnes som «fullverdige demokratier».

Dette kommer fram i en ny EIU-rapport som heter «The Democracy Index 2011: Democracy under stress». De har for fjerde gang laget en demokrati-indeks over verdens land. Indeksen tar utgangspunkt i situasjonen per 1. desember 2011 i 165 land og to territorier.

Les hele rapporten her!

Totalitære styrer Rundt 2,6 milliarder mennesker lever i dag under et totalitært styre (rundt en tredjedel av verdens befolkning red.anm.), mens rundt halvparten lever i et slags demokrati. Bare 11 prosent lever under et «fullverdig demokratisk styre».   

DEMOKRATIINDEKSEN: Her er oversikten over de mest - og minst - demokratiske landene i verden. Illustrasjon: Wikimedia Commons
DEMOKRATIINDEKSEN: Her er oversikten over de mest - og minst - demokratiske landene i verden. Illustrasjon: Wikimedia Commons Vis mer

EIU har katalogisert landene etter hovedkategoriene; «fullverdige demokratier», «mangelfulle demokratier», «hybridregimer» og «autoritære regimer».

EIU gir landene poeng på bakgrunn av valgordning, pluralisme, sivile rettigheter, hvordan staten fungerer, politisk deltakelse og den politiske kulturen.

10 er det høyeste poenget, og som i fjor er det Norge som scorer høyest med 9.80 poeng. Norge får 10 poeng i valgordning og pluralisme, 9.64 poeng i hvordan staten fungerer, 10 poeng i politisk deltakelse, 9.38 poeng i den politiske kulturen og 10.00 poeng i sivile rettigheter.  

- Mørk framtid Men i resten av verden går det i feil retning. I 2011 falt antallet «fullverdige demokratier». Selv om halvparten av verdens land kan bli regnet som demokratier, er antallet «fullverdige demokratier» lavt, bare 25 land er med i denne kategorien. 53 land blir regnet «mangelfulle demokratier». Blant de 89 resterende landene i indeksen regnes 52 som «autoritære» og 37 som «hybridregimer»:

MINDRE DEMOKRATISK: Syv land i Vest-Europa har fått færre demokratipoeng enn i fjor. «Hovedgrunnen er svekkelse av suvereniteten og demokratisk ansvarlighet i kjølevannet av eurokrisen», skriver EIU. Fem av landene som har mistet demokratipoeng er medlem av eurosonen; Hellas, Italia, Portugal, Spania og Irland. Her fra opptøyer i Hellas 6. desember. Foto: REUTERS/YANNIS BEHRAKIS/SCANPIX
MINDRE DEMOKRATISK: Syv land i Vest-Europa har fått færre demokratipoeng enn i fjor. «Hovedgrunnen er svekkelse av suvereniteten og demokratisk ansvarlighet i kjølevannet av eurokrisen», skriver EIU. Fem av landene som har mistet demokratipoeng er medlem av eurosonen; Hellas, Italia, Portugal, Spania og Irland. Her fra opptøyer i Hellas 6. desember. Foto: REUTERS/YANNIS BEHRAKIS/SCANPIX Vis mer

Syv land i Vest-Europa har fått færre demokratipoeng enn i fjor. «Hovedgrunnen er svekkelse av suvereniteten og demokratisk ansvarlighet i kjølevannet av eurokrisen», skriver EIU. Fem av landene som har mistet demokratipoeng er medlem av eurosonen; Hellas, Italia, Portugal, Spania og Irland.

EIU skriver videre at «i den nærmeste framtiden ser den politiske situasjonen for Europa mørk ut». Det europeiske prosjekt «er svært truet og kranglene innad i EU blir stadig skarpere».

«Tøffe sparepakker, en ny økonomisk nedgang i 2012, høy arbeidsledighet og få tegn på ny vekst vil teste styrken til de europeiske politiske institusjonene», skriver EIU i rapporten.      

Konfliktfylt år 2011 var et usedvanlig konfliktfylt år, preget av nasjonale gjeldskriser og svakt politisk lederskap i utviklingsverden, skriver EIU. Også dramatiske forandringer og konflikter i Midtøsten og Nord-Afrika har preget året.
   
Andre hovedtrekk i 2011 har ifølge EIU vært:

FULLVERDIGE DEMOKRATIER: EIU har katalogisert landene etter hovedkategoriene; «fullverdige demokratier», «mangelfulle demokratier», «hybridregimer» og «autoritære regimer».
FULLVERDIGE DEMOKRATIER: EIU har katalogisert landene etter hovedkategoriene; «fullverdige demokratier», «mangelfulle demokratier», «hybridregimer» og «autoritære regimer». Vis mer

• Den folkelige tilliten til de politiske institusjonene forsetter å svekkes i mange land.

• Den økte sosiale uroen utgjør en økt trussel mot demokratiet i flere land.

• Demokratiet i USA har blitt negativt påvirket av den dypere politiske polariseringen, hasardiøst og kynisk politisk spill og paralyserte politikere.

DEMOKRATIPOENG: EIU gir landene poeng på bakgrunn av valgordning, pluralisme, sivile rettigheter, hvordan staten fungerer, politisk deltakelse og den politiske kulturen.
DEMOKRATIPOENG: EIU gir landene poeng på bakgrunn av valgordning, pluralisme, sivile rettigheter, hvordan staten fungerer, politisk deltakelse og den politiske kulturen. Vis mer

• Storbritannia og USA har fortsatt bunnplasseringen blant de fullverdige demokratiene. Protestbevegelsen har økt i omfang. Funksjonsproblemene til myndighetene i de to landene har blitt tydeligere.

• På tross av de europeiske ekstremistene ikke har tjent så mye på den økonomiske krisen som ventet, så er populisme og innvandringsfiendtlige bevegelser stadig i vekst.

• Øst-Europa blir stadig enda mindre demokratisk. Tolv land fikk mindre poeng i år enn i fjor.

FÆRRE DEMOKRATIER: I 2011 falt antallet «fullverdige demokratier». Selv om halvparten av verdens land kan bli regnet som demokratier, er antallet «fullverdige demokratier» lavt, bare 25 land er med i denne kategorien. 53 land blir regnet «mangelfulle demokratier». Blant de 89 resterende landene i indeksen regnes 52 som «autoritære» og 37 som «hybridregimer»:
FÆRRE DEMOKRATIER: I 2011 falt antallet «fullverdige demokratier». Selv om halvparten av verdens land kan bli regnet som demokratier, er antallet «fullverdige demokratier» lavt, bare 25 land er med i denne kategorien. 53 land blir regnet «mangelfulle demokratier». Blant de 89 resterende landene i indeksen regnes 52 som «autoritære» og 37 som «hybridregimer»: Vis mer

• Eksplosiv økning i kriminalitet, spesielt når det gjelder vold og narkotikatrafikk, forsetter å svekke demokratiet i Latin-Amerika.

Skjørt prosjekt Mange trodde at den uventet demokratiske bølgen i den arabiske verden ville føre til bølge av demokratisering i regionen, skriver EIU. 

«Men det ble snart klart at revolusjonen i Tunisia og Egypt ikke ville bli gjentatt så lett i andre land og at demokratisering fortsatt ser ut som et svært skjørt prosjekt», skriver EIU.

MØRK FRAMTID: EIU skriver at «i den nærmeste framtiden ser den politiske situasjonen for Europa mørk ut». Det europeiske prosjekt «er svært truet og kranglene innad i EU blir stadig skarpere». Her fra opptøyer i Hellas i år. Foto: REUTERS/YANNIS BEHRAKIS/SCANPIX
MØRK FRAMTID: EIU skriver at «i den nærmeste framtiden ser den politiske situasjonen for Europa mørk ut». Det europeiske prosjekt «er svært truet og kranglene innad i EU blir stadig skarpere». Her fra opptøyer i Hellas i år. Foto: REUTERS/YANNIS BEHRAKIS/SCANPIX Vis mer
MINDRE DEMOKRATISK: Verden blir stadig mindre demokratisk. «Frafallet har vært tydelig over en lengre periode og har bare økt under den globale økonomiske krisen i 2008-2009 (...) I 2011 har nedgangen vært størst i Europa», skriver The Economist Intelligence Unit (EIU) i en ny rapport.
MINDRE DEMOKRATISK: Verden blir stadig mindre demokratisk. «Frafallet har vært tydelig over en lengre periode og har bare økt under den globale økonomiske krisen i 2008-2009 (...) I 2011 har nedgangen vært størst i Europa», skriver The Economist Intelligence Unit (EIU) i en ny rapport. Vis mer