Han leder verdens mest demokratiske land

Bare elleve prosent av verdens befolkning bor i dag i et fullt utviklet demokrati. Og i Europa blir vi stadig færre.

PÅ DEMOKRATITOPPEN: 10 er det høyeste poenget, og som i fjor er det Norge som scorer høyest med 9.80 poeng. Norge får 10 poeng i valgordning og pluralisme, 9.64 poeng i hvordan staten fungerer, 10 poeng i politisk deltakelse, 9.38 poeng i den politiske kulturen og 10.00 poeng i sivile rettigheter. Her er Norge representert av statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Foto: LARS MYHREN HOLAND/DAGBLADET
PÅ DEMOKRATITOPPEN: 10 er det høyeste poenget, og som i fjor er det Norge som scorer høyest med 9.80 poeng. Norge får 10 poeng i valgordning og pluralisme, 9.64 poeng i hvordan staten fungerer, 10 poeng i politisk deltakelse, 9.38 poeng i den politiske kulturen og 10.00 poeng i sivile rettigheter. Her er Norge representert av statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Foto: LARS MYHREN HOLAND/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Verden blir stadig mindre demokratisk. «Frafallet har vært tydelig over en lengre periode og har bare økt under den globale økonomiske krisen i 2008-2009 (...) I 2011 har nedgangen vært størst i Europa», skriver The Economist Intelligence Unit (EIU) i en ny rapport. I fjor skrev Dagbladet at «bare 12 prosent av verdens befolkning bor i dag i et fullt utviklet demokrati. Og vi blir stadig færre». I år har vi blitt enda færre. Bare 11 prosent kan i år regnes som «fullverdige demokratier».

Dette kommer fram i en ny EIU-rapport som heter «The Democracy Index 2011: Democracy under stress». De har for fjerde gang laget en demokrati-indeks over verdens land. Indeksen tar utgangspunkt i situasjonen per 1. desember 2011 i 165 land og to territorier.

Les hele rapporten her!

Totalitære styrer Rundt 2,6 milliarder mennesker lever i dag under et totalitært styre (rundt en tredjedel av verdens befolkning red.anm.), mens rundt halvparten lever i et slags demokrati. Bare 11 prosent lever under et «fullverdig demokratisk styre».   

EIU har katalogisert landene etter hovedkategoriene; «fullverdige demokratier», «mangelfulle demokratier», «hybridregimer» og «autoritære regimer».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer