OVERKLASSEGUTT: Rikmannssønnen Simon Mann i retten - der han ble dømt til 34 års fengsel for å ha planlagt statskupp. Foto: AP/Teo Nchaso/Scanpix
OVERKLASSEGUTT: Rikmannssønnen Simon Mann i retten - der han ble dømt til 34 års fengsel for å ha planlagt statskupp. Foto: AP/Teo Nchaso/Scanpix Vis mer

Han ledet et statskupp, fikk kamerater drept og ble far i fengsel

Nå snakker leiesoldaten Simon Mann ut i Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): «Hei kjære, jeg har det bra, jeg har sittet fire år i fengsel og ligger på operasjonsbordet nå.»

Slik begynte en svært spesiell samtale, på ei dårlig telefonlinje i 2008. Leiesoldaten Simon Mann hadde sittet fire år i fengsel i Afrika. Han fikk omsider ringe kona.

«Sjefen» Historien om Simon Mann minner om filmen Dogs Of War. 64 leiesoldater skulle kuppe oljerike Ekvatorial Guinea, og sette inn opposisjonsleder Severo Moto som president. På sin Eton-engelsk svarer Mann slik om hvorfor han nå gir ut boka Cry Havoc om katastrofekuppet:

- For å tjene penger. Jeg er en leiesoldat.

Ifølge The Guardian spyttet den libanesiske forretningsmannen Ely Calil inn 750 000 pund i operasjonen, Mann 500 000. Mann møtte Calil i februar 2003.

- Jeg kaller ham bare «Sjefen», av juridiske årsaker, sier Mann til Dagbladet.

Da han ble arrestert i Zimbabwe, sto et fly fullt av leiesoldater klart til å ta av. Det var andre forsøk - den første kupplanen hadde allerede mislyktes. Men noen hadde plapret, og Mann ble satt i et av Afrikas verste fengsler.

Møttes i luksus Lenge før det hadde Moto, Calil og Mann møttes på et luksushotell i Madrid.

FINANSIERTE: Mark Thatcher, sønnen til Maggie, spyttet inn 300 000 pund i kuppet. Foto: AFP/Anna Zieminski/Scanpix
FINANSIERTE: Mark Thatcher, sønnen til Maggie, spyttet inn 300 000 pund i kuppet. Foto: AFP/Anna Zieminski/Scanpix Vis mer

- Sjefen hadde leid en svær suite i sitt eget navn og han hadde booket meg inn med mitt eget navn. Jeg sa: - Dette er total galskap! Her er du med ditt rykte, og jeg med mitt, og vi møtes åpent i et av de dyreste hotellene i Madrid.

Årsaken? Både USA, Storbritannia, Spania og Sør-Afrika visste om planene - ifølge Simon Mann. Han har alltid vært åpen på hovedmotivasjonen bak kuppet: Penger.

- Vi trengte flere investorer. Det var da jeg involverte Mark Thatcher (sønnen til Margareth). Han investerte 300 000 pund.

Ferie med Maggie - Ifølge The Observer orienterte du Margaret Thatcher om kupplanene. Ble dette tatt ut av manuset?

- Flere avsnitt ble tatt ut av boka, ja.

- Var du og din kone på ferie i Sør-Afrika før kuppet, med Margaret og Mark Thatcher?  

VAR ORIENTERT? Mann er åpen på at han og kuppbakmann Mark Thatcher var på ferie med Maggie Thatcher før kuppet. Foto: AP/Ian Jones/Scanpix
VAR ORIENTERT? Mann er åpen på at han og kuppbakmann Mark Thatcher var på ferie med Maggie Thatcher før kuppet. Foto: AP/Ian Jones/Scanpix Vis mer

- Det er korrekt.  

- Hvorfor fortalte du Maggie om kupplanene?  

- Jeg må være forsiktig med hva jeg sier. Men jeg rekrutterte Mark Thatcher. Og for å si det sånn: Mark og Maggie er veldig close. 

«Mugabes Gestapo» Mann hevder det var CIA som tystet, og kaller dem «Mugabes Gestapo». Han sier CIA så på ham som «en løs kanon, en galning». CIA sier Manns beskyldninger er grunnløse.

- CIA varslet Angola, som varslet Sør-Afrika, som varslet Zimbabwe, hevder leiesoldaten.

Han har vært i Ekvatorial Guinea flere ganger. Og møtt presidenten han ville styrte.

FLOPP: Mann sier det ikke føles bra å tenke på kollegaene som døde i fengsel. Men sier han ikke angrer på kuppet. Foto: EPA/Phillimon Bulawayo/Scanpix
FLOPP: Mann sier det ikke føles bra å tenke på kollegaene som døde i fengsel. Men sier han ikke angrer på kuppet. Foto: EPA/Phillimon Bulawayo/Scanpix Vis mer

- Jeg var selvsagt nervøs. Vi måtte bruke tolk. Han sa han ville ha hjelp i etterforskningen i Beirut.

Klappjakt Mann bryter ut i latter.

- Han sa en artig ting: «Jeg er imponert over antallet folk som ville ha deg ut av fengsel. Jeg vil at du skal vite at jeg ikke måtte slippe deg ut. Du er ute fordi jeg ville det sånn.» Men hvorfor han bestemte seg for å benåde meg, det vet jeg ikke.

Nå hjelper Mann Ekvatorial Guinea med å etterforske kuppet.

- Hvorfor de slapp meg fri vet jeg ikke. De jakter en mann som heter Ely Calil i Beirut. Jeg har vært i Beirut to ganger sammen med dem. Men jeg tar ikke imot lønn fra dem.

Kjærlighetsbrev Han begynte å skrive bok da han satt fengslet i Zimbabwe. Ekvatorial Guinea skal ha betalt 80 000 dollar for å få ham utlevert. Mann sier han bestakk vakter til å smugle bokmanuset ut av fengsel.

I et brev han også fikk smuglet ut, ber han «Smelly» og «Scratcher» fikse «wonga» så han kommer seg ut.

Simon Mann

• Britisk rikmannssønn og elitesoldat

• Var med på å grunnlegge leiesoldatselskapet Executive Outcomes - som deltok i kriger i Angola og Sierra Leone.

• Dømt for å ha deltatt i et kuppforsøk mot Ekvatorial Guinea.

• Kuppet gikk ut på at opposisjonsleder Severo Moto skulle innsettes som president, etter at sørafrikanske leiesoldater hadde tatt kontroll over landets hovedstad.

• Kuppmakerne ble arrestert i Zimbabwe, etter at første kuppforsøk gikk i vasken.

• Mark Thatcher, sønn av Margareth, var blant bakmennene og bidro med 300 000 pund.


- Boka startet sitt liv som et kjærlighetsbrev til kona mi. Så tenkte jeg at barna mine skulle kunne tjene penger på boka selv om jeg satt i fengsel. Amanda fødte mitt fjerde barn kort tid etter jeg ble arrestert, sier han.

- Jeg satt der i fengselet og prøvde å se for meg hvordan barnet så ut.

Operert - Amanda visste at jeg var involvert i noen ganske risky prosjekter, sier Simon Mann rolig.

Han mener kona var vant til moralske og økonomiske diskusjoner, og vant til at han var involvert i «ville ting».

- Men første gang jeg snakket med henne etter arrestasjonen var i 2008, etter fire års stillhet. Det var veldig vanskelig. Jeg gjennomgikk to brokkoperasjoner mens jeg var i fengsel. Legene skjønte ikke engelsk, jeg kunne ikke spansk. Jeg lå på sykehuset da jeg fikk ringt Amanda for første gang.

Føler seg forrådt - Har du hørt fra Sjefen siden du ble løslatt?  

- Vi fikk et advokatbrev, fra en advokat som representerte både Sjefen og Mark Thatcher. Vi lo høyt da det kom, de skrev at de var glade over at jeg var ute. Jeg møtte ham også ved en tilfeldighet på en restaurant i London, men har ikke snakket med ham utover det.

GODE BUSSER: Mann tror CIA varslet om kuppet. Etter at USA først slaktet landet i UD-rapporter, var president Teodoro Obiang Nguema plutselig på besøk hos Condoleezza Rice. Foto: Reuters/Jason Reed/Scanpix
GODE BUSSER: Mann tror CIA varslet om kuppet. Etter at USA først slaktet landet i UD-rapporter, var president Teodoro Obiang Nguema plutselig på besøk hos Condoleezza Rice. Foto: Reuters/Jason Reed/Scanpix Vis mer

Mann sier han føler seg forrådt av bakmennene etter at kuppet gikk ad undas.
 
- Ja, det gjør jeg. Ikke av alle, men av de som sto nær meg — våpenbrødrene mine, om du vil. De brøt vennskapslovene. Jeg ventet ikke at de skulle ofre karrierene og formuene sine da jeg ble arrestert, men jeg forventet at de skulle gjøre noe. For meg, for familien min, for familiene til mennene som var med meg. Vi hadde voldsomme advokatsalærer.

Angrer ikke - Var det riktig å prøve på nytt, etter at kuppet mislyktes første gang?

- Åpenbart ikke. Men jeg må være ærlig. Jeg tror jeg ville gjort det samme igjen. Min krigserfaring tilsa at om du er modig nok og ikke lar deg stoppe, så går ting alltid bra. Jeg var nervøs og redd, og jeg prøvde å finne en eller annen grunn til å gi opp. Men jeg fant ingen.

- Kuppdeltagere ble torturert og drept for at du skulle bli rik? 

- De er ikke småbarn. De skulle også tjene penger på dette. Men ja, jeg føler meg dårlig, mange av dem ble med på dette bare på grunn av meg. To av dem døde i fengsel. Det er smigrende at de ble med. Men det føles ikke bra.

OLJEMAKT: Ekvatorial Guinea er fattig - men rikt. Oljerikdommen kommer ikke innbyggerne til gode. Foto: AP/Rebecca Blackwell/Scanpix
OLJEMAKT: Ekvatorial Guinea er fattig - men rikt. Oljerikdommen kommer ikke innbyggerne til gode. Foto: AP/Rebecca Blackwell/Scanpix Vis mer
BAK MURENE: En nedslått Simon Mann i fengsel, sammen med sørafrikanske leiesoldater som deltok i kuppet. Foto: AFP/Scanpix
BAK MURENE: En nedslått Simon Mann i fengsel, sammen med sørafrikanske leiesoldater som deltok i kuppet. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer