Han leste annerledes

Den franske filosofen Jacques Derrida døde lørdag, 74 år gammel. Han var en av Frankrikes største eksportvarer. Også til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

IKKE BARE

Frankrikes, men verdens tenkende personer sørger over Derrida, en av de største nålevende filosofene. Selv anså han seg som en «overlevende» av 60-årsgenerasjonen, som alle brått er forsvunnet: Louis Althusser, Roland Barthes, Pierre Bourdieu, Gilles Deleuze, Michel Foucault og Jacques Lacan ... Derrida måtte ofte skrive minnetaler, og da understreket han at «døden hver gang er unik, verdens slutt», også tittelen på ei bok. Slik føles det for hans åndelige etterlatte i dag.

I NORGE,

som i resten av verden, vil han bli husket som «dekonstruksjonens» far. Året var 1966, på en campus i USA, Johns Hopkins University. På første benkerad satt storheter som Barthes, Jean-Pierre Vernant og Jacques Lacan. Så dukket det opp en foredragsholder, fra Algerie, unge Jacques Derrida. Han foreslo i all enkelhet en ny måte å lese på, og tolke tekster. Navnet på hans spesielle metode: dekonstruksjon. Den leter etter den skjulte meningen i en tekst, som den ikke uttrykker. I dens glipper, i dens meningsmotsetninger, som forfatteren ikke rår over. På noen dager gikk metoden som en tam-tam fra universitet til universitet. Jacques Derrida ble plutselig filosofiens «enfant terrible», en slags Kopernikus, som fortalte at tanken ikke var rund.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer