De høye smellene fra fyrverkeriet over Haugesund, markerer inngangen til 2022.

Et helt nytt år. Blanke ark. Fylt med nye muligheter.

Men for Kjetil André Østhus (28) blir årets første timer også hans siste.

Ikke noe nyttårsforsett med kompiser. Ikke noe kors på halsen og ti kniver i hjertet.

Bare to ukjente menn på samme sted.

Bare en kniv. Bare ett stikk. Rett i hjertet. Slutt.

Slutten på begynnelsen

Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har tenkt mye på Kjetil det siste året. Tenkt på at man må utnytte livet mens man har det. At hver dag kan være din siste. At ingen vet hva som skjer i morgen.

Mesterkokken Geir Skeie er fremdeles preget av tapet av sin venn og kollega. Hodet er fortsatt fullt av tanker og fine ord.

Ett år har gått siden Kjetil André Østhus ble drept i Haugesund på nyttårsaften. Smellene fra nyttårsrakettene hadde så vidt stilnet, da 28-åringens liv tok slutt. Et liv som bare så vidt hadde begynt.

Politiet har seinere sagt at de mener en krangel om fyrverkeri var utløsende for det som skjedde i løpet av noen dramatiske minutter. Det som gjorde at alt tok slutt.

MINNESMARKERING: Kort tid etter at drapet skjedde, ble det tent lys og lagt ned blomster. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
MINNESMARKERING: Kort tid etter at drapet skjedde, ble det tent lys og lagt ned blomster. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer

Da Østhus begynte hos Skeie, var han en ung og uerfaren kokk helt i begynnelsen av sin karriere. En som spurte om alt og var veldig opptatt av å gjøre en god jobb. Da han seks år seinere plutselig ble revet bort, var det et stort talent som var sulten på både kunnskap og livet som forsvant.

En som var inkluderende og tok vare på kollegaene, både på og utenfor jobben.

En som var lojal og sto opp for dem han hadde rundt seg, så de skulle føle seg trygge.

En som hadde gått fra å være en kollega til å bli en god venn.

- Han var alltid positiv og ansvarsfull. Hvis noen av gjestene var misfornøyde, så var han den første som meldte seg til å gå ut for å snakke med dem. Jeg husker godt flere ganger der han gikk ut til gjestene og tok ansvar overfor teamet sitt, forteller Skeie.

MANGE VITNER: Én britisk statsborger i 20-årene ble raskt siktet for drapet. Video: NRK Vis mer

- Alle følte seg trygge

Etter å ha jobbet for Skeie på Stord og i Sandefjord, fikk Østhus jobb som kjøkkensjef på mesterkokkens restaurant i Hemsedal. Her fikk han ansvar for et team på ti kokker.

Et ansvar han ifølge Skeie tok på strak arm.

- Han var ikke mer enn 24-25 år, men alle følte seg ivaretatt og trygge når han var der for dem, sier den profilerte kokken.

På restauranten i Hemsedal ble Skeies kone Østhus' nærmeste sjef. Ekteparet fikk vel så mye et vennskap som en jobbrelasjon til den engasjerte kokken. De delte både interessen for mat og gleden over å være ute i naturen og stå på ski.

Skeie forteller at Østhus egentlig skulle reise til New York i februar 2020. Der ventet nye og spennende utfordringer.

- Jeg hadde via kontakter ordnet jobb til ham på noen av de beste restaurantene der. Men på grunn av pandemien, så dro han ikke. I stedet reiste han til Haugesund, fordi han ville bruke mer tid på familien, blant annet de han var onkel til, husker Skeie.

TAR VARE PÅ MINNENE: Kjetil André Østhus ble bare 28 år. - Jeg tenker på hvor flink han var til å bruke tid på det som faktisk betyr noe i livet, sier vennen Geir Skeie. Foto: Privat
TAR VARE PÅ MINNENE: Kjetil André Østhus ble bare 28 år. - Jeg tenker på hvor flink han var til å bruke tid på det som faktisk betyr noe i livet, sier vennen Geir Skeie. Foto: Privat Vis mer

Tar med seg livsverdiene

Østhus ble værende i Haugesund helt til nyttårsaften for ett år siden. Der brukte han blant annet tida på å være sammen med sine foreldre og to eldre brødre.

Da nyheten om drapet nådde Skeie, var det vanskelig å ta innover seg hva som hadde skjedd.

- Vi fikk vite om det en dag eller to etter. Jeg hadde lest om at en person var knivstukket, men tenkte Kjetil var eldre enn han som var død. Det var et sjokk at han skulle ha kommet borti noe sånt. Bare utrolig trist. Kona mi ble også veldig preget, forteller han.

Det siste året har Østhus' tilstedeværelse mens han levde, ofte fått plass i tankene. 28-åringens verdier og måten han tok vare på det han hadde, har blitt ei rettesnor i livet, også for Skeie.

- Kjetil var veldig opptatt av å ta vare på det han hadde rundt seg og det han likte. Han satte pris på familien sin, å stå på ski, dykke, nyte livet. Det er slike prioriteringer jeg har tenkt på i ettertid. Han levde et fantastisk liv. Vi har selv en sønn på fem år, og jeg tenker på hvor flink Kjetil var til å bruke tid på det som faktisk betyr noe i livet. Det tar jeg med meg videre, sier Skeie.

- Totalt meningsløst

Mandag starter rettssaken etter drapet på Østhus i Haugesund. En 21 år gammel britisk mann står tiltalt. Bistandsadvokat Benedicte Storhaug sier til Dagbladet at familien fremdeles har det tøft, men at mange av dem ønsker å være til stede.

- For foreldrene og familien er dette en viktig del av sorgarbeidet. Det blir tøft, men nødvendig, sier Storhaug, og legger til:

- Da foreldrene fikk dødsbudskapet, så framsto det helt uforståelig. Det inntrykket har stått seg. Drapet framstår helt umotivert og formålsløst. Rettssaken vil trolig heller ikke gi noe svar på hvorfor sønnen deres ble drept. Det framstår fremdeles totalt meningsløst.

Den tiltalte 21-åringens forsvarer, advokat Ola Strømmen, sier til Dagbladet at hans klient ikke har erkjent straffskyld for drapet.

- Hans helsetilstand blir sentralt i hovedforhandlingen, og med det også hvilken reaksjon som skal nedlegges, sier Strømman.

Det bekrefter også statsadvokat Birgitte Budal Løvlund, som er aktor i saken.

- Konklusjoner fra sakkyndige og spørsmålet om tiltaltes tilregnelighet, vil bli sentralt. Vi mener å ha god kontroll på våpenet og hendelsesforløpet, og det vil bli en grundig bevisførsel omkring dette, uten at jeg ønsker å gå inn på detaljer i forkant, sier Løvlund.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer