OVERLEVDE IKKE: 97 prosent overlever testikkelkreft. Knut var ikke blant dem. Her er tvillingbrødrene sammen. Foto: Mette Randem/Dagbladet
OVERLEVDE IKKE: 97 prosent overlever testikkelkreft. Knut var ikke blant dem. Her er tvillingbrødrene sammen. Foto: Mette Randem/DagbladetVis mer

Han levde i håpet til siste slutt. Knut (43) kjempet mot kreften i 14 år

Døde i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Knut Syrstad ble 43 år gammel.

Han etterlater seg to barn, Elisabeth og Tor Håkon, og var stefar til Sanne, dattera til Elisabeth som han giftet seg med for åtte år siden.

Knut døde natt til i dag.

Levde i håpet Han levde i håpet til siste slutt - men fryktet samtidig at han kom til å være blant de ytterst få som dør av testikkelkreft.

Det har vært 14 år med håp og kontrabeskjeder.

For fire år siden ble Norge kjent med ham gjennom en reportasje i Dagbladet Magasinet.

Sammen med tvillingbroren Trond (43) fortalte han den sterke historien om hvordan de begge fikk kreft i 2000. Og hvordan Trond ble frisk, mens Knut ikke visste om han overlevde morgendagen.

Les Tronds sterke minneord.

Livredd døden I Magasinet-reportasjen snakket Knut om døden:

«Jeg har et meget anstrengt forhold til min eventuelle død. Det har vært et aktuelt tema i mange år. Det jeg er minst redd for, er smerte, men jeg er vettskremt for å dø. Jeg klarer ikke sove, har kjent følelser jeg ikke trodde jeg kunne få, en voldsom dødsangst. Nå er jeg ikke tøff. Jeg er bare livredd. »

Han var bare 29 år da han fikk påvisst kreft for første gang. Bare fem år i forveien døde faren i kampen mot kreft i bukspyttkjertelen.

Farens kreft var uhelbredelig, ble familien fortalt. Da Knut fikk påvisst testikkelkreft var det noe helt annet.

97,2 prosent overlever testikkelkreft etter fem år, ifølge Kreftregisterets statistikk for 2012.

- Jeg er faktisk blant de få som faktisk kan risikere å dø av testikkelkreft, sa Knut til Dagbladet i 2011.

I verdenstoppen innen fluekasting Knut har sammen med tvillingbroren drevet et vellykket fluefiskefirma. Hans store lidenskap var fluefiske, og han tilhørte verdenstoppen innen fluekasting. Brødrene har senere drevet fluefiskeskole og salg av fiskeutstyr.

GIFT: Knut etterlater seg kona Elisabeth. Her er de fotografert på sykesenga i forbindelse med reportasjen i Dagbladet Magasinet for fire år siden. Foto: Mette Randem/Dagbladet
GIFT: Knut etterlater seg kona Elisabeth. Her er de fotografert på sykesenga i forbindelse med reportasjen i Dagbladet Magasinet for fire år siden. Foto: Mette Randem/Dagbladet Vis mer

Tidligere fotballproff Vegard Heggem har siden 2003 drevet med lakseturisme på Aunan Lodge i Grindal i Rennebu. De tilbyr eksklusivt laksefiske i Orkla.

Den felles interessen for fiske gjorde at de ble bekjente.

- Jeg har visst om Knut veldig lenge. Jeg begynte å fiske med flue selv da jeg var i tenårene. Da visste jeg godt om Knut og Trond. Det var først da jeg startet min egen laksefiske i 2003 at jeg fikk mer med dem å gjøre, sier Heggem til Dagbladet.

Han forteller at brødrene har vært fantastiske ambassadører for laksefiske i Orkla.

- Trond og Knut var med da det ble spilt inn et program her som het Villmarksliv på TV 2. Sånn sett har vi hatt kontakt med hverandre gjennom laksefiske i Orkla. Vi har på en måte drevet hver vår business, men det er naturlig at man blir kjent og har litt kontakt i kraft av det, sier Heggem.

- Hvordan vil du beskrive Knut?

- Jeg kjenner han som en rolig kar med veldig god og lun humor. Samtidig hadde han et helt utrolig talent innenfor fluekasting. Han hadde også veldig viktige sosiale og pedagogiske egenskaper, som gjorde at han kunne lære andre til å bli glad i hobbyen sin.

Vegard Heggem har ikke snakket med brødrene siden de så vidt var innom Orkla sesongen i fjor. Men han har hatt kontakt med duoen på tekstmelding.

- Det var veldig trist å høre at han har gått bort. Jeg tenker på Trond og familien. Det er klart at han har vært veldig syk, lenge. Så det er utrolig at han klarte å kjempe så hardt så lenge som han har gjort, sier Heggem.

VILJE: Før sykdommen trente Knut som en toppidrettsutøver og veide over 100 kilo. Også mens han var syk trente han hardt. Foto: Mette Randem/Dagbladet
VILJE: Før sykdommen trente Knut som en toppidrettsutøver og veide over 100 kilo. Også mens han var syk trente han hardt. Foto: Mette Randem/Dagbladet Vis mer