Han lukter vind

Lars Sponheim nekter å klappe igjen brødskuffa, og lar smella gå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Landbruksminister Lars Sponheim har ei fortid som praktiker i landbruket. Det gjør ham spesielt kvalifisert til å utstede erklæringer om hvem som er stuereine. Som noen vil vite, er dette et ord som brukes om bikkjer som er blitt hardtrent til å slutte med å skite i alle kroker. De er blitt mulige å ha i hus uten at man trenger å løpe etter med plastpose og støvbrett overalt. Var jeg Carl I. Hagen eller Siv Jensen, er jeg ikke sikker på hvor stor pris jeg ville ha satt på komplimenten. Men for dem gjelder nå parolen om å ta alt i beste mening. Sponheims språklige bilde er assosiasjonsskapende, i tillegg til at Frp, i likhet med mange bikkjer, stadig har tilbakefall. Frp hadde sitt siste i saken om tilbakekjøp av Lista flystasjon, der partiet ville stemme for, men bare på betingelse av at det ble opprettet en inngjerdet fangeleir for asylsøkere der. Rimelig langt fra Venstres menneskesyn, slik for eksempel Odd Einar Dørum stadig hevder at det er.

Den akklimatiserte vestlendingen Sponheim lukter vind og merker seg hvor den blåser fra. Det gjør ham til en observant og interessant politisk kommentator med bedre tilgang enn de fleste til intern informasjon. Sponheim jobber på flere fronter. I nokså store støvler forsøker han å gi vage løfter til Fremskrittspartiet. Og han snakker halvåpent om tida etter Kjell Magne Bondevik, for å redusere virkningene av at høyre-alternativet har en sjef som bare skal jobbe ut oppsigelsestida. Farlig mange kan synes det blir feil å stemme på Bondevik, når sannsynligheten er så stor for at de i stedet får Erna Solberg i løpet av perioden. Sponheim vil ha snakk om dette nå, sånn at det er blitt gammelt nytt når valgdagen er der. Dessuten driver han åpenbart og sår det han selv håper å høste når hun danner sin første regjering, antakelig like før eller like etter kommunevalget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer