Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han lurer på om det er et forsøk på å bli kvitt ham fra samfunnet, og om hun er et middel for å få ham bort

Rettssak mot mannen som har 30 år i fengsel bak seg.

FORSVARER MANNEN: VIbeke Hein Bæra forsvarer mannen som i fjor vår slapp ut etter til sammen 30 år i fengsel. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
FORSVARER MANNEN: VIbeke Hein Bæra forsvarer mannen som i fjor vår slapp ut etter til sammen 30 år i fengsel. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HORTEN (Dagbladet): Klokka 09 i dag møter den 60 år gamle mannen som er tiltalt for voldtekt av ei kvinne i 40-åra i Horten i fjor, i Nordre Vestfold tingrett. Han er tidligere straffedømt en rekke ganger, og sist han slapp ut på prøve - i 1993 - voldtok og drepte han en kvinne. 

At han ble siktet for en ny voldtekt drøye fire uker etter at han slapp ut fra å ha sonet 21 år i fengsel, er et viktig moment i saken, opplyser advokaten hans.  
- Han lurer på om det er en tiltale for å bli kvitt ham fra samfunnet, og om hun er et middel for å få ham bort, sier advokat Vibeke Hein Bæra til Dagbladet. 

30 år i fengsel Hun viser til at mannens historie allerede var godt kjent i Horten før han slapp ut. Både lokalavisene og Dagbladet skrev mye om saken og hvordan mannen hadde fire voldtektsdommer og ett drap bak seg. I tillegg sonet han mindre straffer for brudd på blant annet veitrafikkloven på 80-tallet.  

Til sammen hadde han 30 år i fengsel bak seg, og var vurdert for farlig for prøveløslatelse. Bastøy, lavsikkerhetsfengselet på ei øy utenfor Horten, fikk han ikke være på, da han flere ganger brøt mindre regler der. Han ble sendt tilbake til høysikkerhetsfengselet Ila i Bærum. 

- Hans forhistorie reiste foran ham da han skulle ut, og det har han kjent på. Hans bekymring er hvorvidt historien hans - ikke bevisene - vil bli vurdert i forhold til denne saken, sier advokat Hein Bæra.

- Sliter hver dag Om kvinnen skal ha hatt noen kjennskap til mannens forhistorie, eller at hun er «et brikke i spillet for å få ham bort», vil ikke bistandsadvokat Helge Hjetland kommentere. 

- Saken er en veldig stor belastning for henne, og den ble ekstra ille ved at hovedforhandling ble utsatt. Hun sliter med dette hver dag. Hun vil fortelle i retten hva hun har opplevd, sier han.

Saken skulle egentlig gått for retten i mai i år, men ble utsatt da Nordre Vestfold tingrett glemte å kalle inn vitnene i saken. 

«RENNA-DRAPET»: Historien om den nå 60 år gamle mannen ble dekket av rikspressen på 90-tallet, da mannen hadde voldtatt, kvalt og drept ei kvinne da han var ute på prøve. Drapet ble kjent som «Renna-drapet». Faksimile: Dagbladet 4. november 1994
«RENNA-DRAPET»: Historien om den nå 60 år gamle mannen ble dekket av rikspressen på 90-tallet, da mannen hadde voldtatt, kvalt og drept ei kvinne da han var ute på prøve. Drapet ble kjent som «Renna-drapet». Faksimile: Dagbladet 4. november 1994 Vis mer

Mannen er tiltalt under straffelovens paragraf 192, voldtektsparagrafen. Ifølge tiltalen skal han ha tvunget fornærmede til å utføre oralsex på ham.  

- Nå setter han sin lit til domstolen at de baserer saken på bevisene i denne saken og ikke historien hans, sier advokat Vibeke Hein Bæra.

Det er satt av tre dager til saken i Nordre Vestfold tingrett. Mannen nekter straffskyld. 

Dagbladet følger saken. 

LES OGSÅ: Fengselet har aldri turt å prøveløslate ham. Neste uke slipper han ut etter 21 år bak murene  

LES OGSÅ: Mann (59) satt nesten 30 år i fengsel for drap og voldtekt. Nå er han siktet for å ha voldtatt på nytt  

MYE OMTALT: Dagbladet snakket med mannen i de fire ukene han var i frihet, og skrev flere saker på omstendighetene rundt løslatelsen. Selv sa mannen at han ikke visste hva han skulle gjøre eller hvor han skulle gjøre av seg - da «alle» visste om ham i Horten. Faksimile: Dagbladet
MYE OMTALT: Dagbladet snakket med mannen i de fire ukene han var i frihet, og skrev flere saker på omstendighetene rundt løslatelsen. Selv sa mannen at han ikke visste hva han skulle gjøre eller hvor han skulle gjøre av seg - da «alle» visste om ham i Horten. Faksimile: Dagbladet Vis mer

LES OGSÅ: - Det å si at han er for farlig blir helt feil  

LES OGSÅ: Det er risikosport de luxe

LES OGSÅ: Voldtektsofferet «Tone»: - Jeg har vondt av de andre ofrene, for hva de har vært gjennom 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media