FORSVARERE: Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
FORSVARERE: Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad. Foto: Ørjan F. EllingvågVis mer

- Han må behandles som alle andre, selv om han har gjort noe grusomt

- Utilregnelige personer skal ikke dømmes, sier Lippestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CALIFORNIA/OSLO (Dagbladet): Det har vært blandede og til dels sterke reaksjoner etter at det ble kjent at de sakkyndige psykiaterne mener Anders Behring Breivik ikke er tilregnelig.

Breiviks forsvarere sier konklusjonene verken er gode eller dårlige nyheter for dem, men at de ikke er veldig overrasket.

- Det vi mener er viktigst, er at rettssikkerhetsprinsippene blir fulgt til punkt og prikke. Det er noen prøvesteiner på det, blant annet at utilregnelige personer ikke skal dømmes. Han må også behandles etter dette regelverket, selv om han har utført grusomme handlinger, sier advokat Geir Lippestad.

- Det som er viktig for ham, er at det blir en ordentlig rettslig prosess og at han skal få anledning til å forklare seg i retten. Det vil bli enda viktigere nå som domstolen skal gjøre sin vurdering av tilregneligheten, ved å lese rapporten og høre hans forklaring, sier advokat Vibeke Hein Bæra.

Ikke overrasket Anders Behring Breiviks forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra er i California denne uka i forbindelse med et bevisopptak i terrorsaken, men fikk i dag referert klientens reaksjon på sakkyndigerapporten som konkluderer med at 32-åringen er utilregnelig.

Lippestad sier Breivik ikke er overrasket.

- Han hadde forventet et karakterdrap og er derfor ikke overrasket, sier Lippestad til Dagbladet.

I deler av rapporten som Dagbladet har kjennskap til kommer det fram at de sakkyndige vurderer at Breivik lider av paranoid schizofreni, som har medført at han var psykotisk både på gjerningstidspunktet og i samtalene med de sakkyndige.

De sakkyndige mener at Breiviks manifest har sitt utspring i «realitetsbristende storhetstanker» og at han totalt mangler evne til selvkritikk.

Føler seg utvalgt Psykiaterne mener Breivik har selvhenførende vrangforestillinger, forfølgelsesvrangforestillinger og grandiose vrangforestillinger. Om sistnevnte sa statsadvokat Svein Holden på en pressekonferanse i dag:

- Han føler seg utvalgt til å bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø, og han hevder seg utpekt til å frelse sitt folk.

- Hvem er han utvalgt av?

- Han sier han er en del av Knights Templar, og at han har fått en oppgave som han utøver på vegne av dem, sier Lippestad.

- Formulerer seg godt De sakkyndige har ikke funnet at han har hatt hørsels- eller synshallusinasjoner, men har skrevet at han har usammenhengende tale, ifølge Dagbladets opplysninger.

- Opplever dere at han har usammenhengende tale, som det opplyses i rapporten?

- Det kan være vanskelig å få tak i det logiske i deler av det han sier. Men han er verbal og uttrykker seg klart. Han har god formuleringsevne.

Forsvarerne sier de ikke vet om Breivik eventuelt vil ta medisiner.

- Men han har vært villig til å få jevnlig oppfølgning av lege og vært villig til å samarbeide med de sakkyndige.