FORSTÅR ANDHØY  : Paul Watson, kaptein ved «Sea Shepherd»-båten «Steve Irwin», mener det er mange ubesvarte spørsmål etter «Berserk»-forliset i 2011. Foto: AFP
FORSTÅR ANDHØY : Paul Watson, kaptein ved «Sea Shepherd»-båten «Steve Irwin», mener det er mange ubesvarte spørsmål etter «Berserk»-forliset i 2011. Foto: AFPVis mer

- Han må gjøre det han må

«Steve Irwin»-kaptein forstår Andhøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgentimene i dag ble det kjent at Jarle Andhøy skal ha lagt ut på en ny ekspidisjon mot Sørpolen mandag denne uka.

Målet med reisen skal være å finne ut av hva som skjedde da «Berserk» forliste i fjor.

New Zealandske myndigheter satte i gang en leteaksjon etter båten i dag. Søket ble avsluttet på kvelden lokal tid. Nå, i morgentimene, vurderer myndighetene å starte opp søket igjen.

- Vi har ikke fått noen rapporter om at noen har sett båten i løpet av natta. Vi vil ta en avgjørelse i løpet av formiddagen om andre søke-alternativer skal iverksettes, sier Sara Stavropoulos, talsperson i det New Zealandske tollvesenet til Dagbladet.

- Mange ubesvarte spørsmål I februar 2011 forliste «Berserk» og tre personer døde.

I tiden etterpå brukte hvalfangsmotstanderne i «Sea Shepherd» store ressurser på å lete etter «Berserk». Skipet dekket et område på over 10 000 kvadratkilometer i Rosshavet og langs kysten av Franklinøya i søket.

Kaptein på båten, Paul Watson, sier til Dagbladet i kveld at han har forsåelse for Andhøys nye reise:

- Det er mange ubesvarte spørsmål etter det som skjedde. Han må gjøre det han må, og det er ikke opp til meg å dømme om det er rett, sier Watson.

Han påpeker at en slik ferd aldri vil være helt trygg, men at Andhøy ikke er ukjent med farvannet.

- Han er en rutinert kaptein og jeg håper han og mannskapet er trygge. Han er nok ikke ute for å gjenta ekspedisjonen han gjorde sist gang.

Pressemelding i morgen Ifølge søknaden Andhøy har sendt til Norsk Polarinstitutt planlegger han å reise med fire andre personer i båten. Blant personene som skal være om bord er Samuel Massie, som var med på ekspedisjonen i februar 2011.

Jarle Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl, har varslet at det vil komme en pressemelding fra Andhøy. I kveld sier han til Dagbladet at den vil komme i morgen.

Søknaden Andhøy sendte til Norsk polarinstitutt ble ikke godkjent. Tidligere i dag sa direktør Jan-Gunnar Winther til Dagbladet at årsaken til dette var at detaljnivået i saken var for lavt.

 NY EKSPEDISJON  : Jarle Andhøy har dratt på ny ekspedisjon mot Sørpolen for å finne ut av hva som skjedde da «Berserk» forliste i fjor. Han ønsker blant annet å hedre sine tre avdøde venner med en blomsterseremoni. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET
NY EKSPEDISJON : Jarle Andhøy har dratt på ny ekspedisjon mot Sørpolen for å finne ut av hva som skjedde da «Berserk» forliste i fjor. Han ønsker blant annet å hedre sine tre avdøde venner med en blomsterseremoni. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer