Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han mangler bare et forlag

- Hvis Røkke kunne fått kjøpt Gyldendal i dag, ville han slått til med det samme, mener Gunnar Stavrum, som skriver på en biografi om den norske finansmannen. Stavrum håper boka skal bli ferdig til årets bokhøst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Røkke har kjøpt opp papirprodusenter og en kjede med bokhandler som også driver bibliotektjeneste. Men han mangler ett ledd: Et forlag, sier Stavrum. - Jeg tror Røkke vil gå inn for å skaffe seg kontroll over et stort norsk forlag; enten Gyldendal, Aschehoug eller Cappelen. Det vil være i stil med hans vanlige strategi.

- Som går ut på?

- I tilfellet Gresvig kjøpte Røkke utstyrsfabrikken Frank Shorter, grossisten Gresvig og en rekke G-sport-forretninger. Dette kostet ham 30 millioner. Denne pakken solgte han igjen for en halv milliard. Røkke selger ikke ut fra økonomisk overskudd, men ut fra forventninger. Skulle han forsøke noe lignende i bokbransjen, må han ha et forlag. Ikke noe lite forlag, men ett av de største.

- Men byr bokbransjen på så store fortjenestemuligheter?

- Røkke er en mann som ser framover. Han ser at bokbransjeavtalen er på glid. Når den ryker, oppstår nye muligheter. Et eller annet kommer til å skje, og han har tid til å vente. Han vet at familieeide selskaper, som Aschehoug, før eller seinere blir til salgs. Børsnoterte Gyldendal er i prinsippet til salgs. Cappelen kan for eksempel kjøpes direkte av Bonnier under visse omstendigheter. Røkke har ikke alltid klare planer. Han kjøper seg inn der han ser at noe vil skje. Når dét inntreffer, vil han ha en plass rundt bordet.

- Og dermed står norsk bokbransje foran stupet?

- Det er ikke sikkert norsk bokbransje er så veldrevet at det ikke er rom for forbedringer. Hittil har man faktisk ikke sett noen eksempler på at Røkke slakter noen av de selskapene han har kjøpt eller at ansatte er blitt sagt opp. Som i tilfellet Aker vet han at det bare er én måte å sikre sine andeler på, og den går ut på å tjene penger. Det gjelder selvsagt også bokbransjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media