- Han måtte drept sine motstandere og kjørt økonomien i grøfta

Zimbabwisk medieforsker om Siv Jensens kritikk av Martin Kolberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Martin Kolberg bruker Zimbabwe-metoder, det virker som om det er det eneste virkemiddelet han har for å true på plass et fortsatt flertall for den sittende regjeringen, sa Siv Jensen da hun skulle oppsummere Frp\'s arbeid i første halvår 2008.

På spørsmål om hva hun mener med Zimbabwe-metoder, sa Jensen at det er å fjerne de man ikke liker. Utfallet kom etter Kolbergs kritikk mot «den nye overklassen» i Norge.

Martin Kolberg har reagert på sammenlikningen, og sa i går til Dagbladet.no at Siv Jensen driver med en systematisk stigmatisering av ham.

- Grov sammenlikning

Martin Nkosi Ndlela kommer fra Zimbabwe, og jobber nå som medieforsker ved Høgskolen i Hedmark. Han kjenner forholdene i hjemlandet godt, og reagerer kraftig på Jensens sammenlikning.

- Jeg kan skjønne at Siv Jensen har noe hun vil diskutere med Martin Kolberg, men det er uheldig og uansvarlig av henne å sammenlikne en norsk politiker med det som skjer i Zimbabwe, sier han til Dagbladet.no.

- Sammenlikningen er ikke bare upassende, men også veldig grov. Sammenlikninger som dette hører ikke hjemme i Norge, sier han.

«Zimbabwe-metoden»

KJENNER FORHOLDENE I ZIMBABWE OG NORGE: Martin Nkosi Ndlela, medieforsker ved Høgskolen i Hedmark. Foto: Sindre Olav Edland-Gryt/SAIH
KJENNER FORHOLDENE I ZIMBABWE OG NORGE: Martin Nkosi Ndlela, medieforsker ved Høgskolen i Hedmark. Foto: Sindre Olav Edland-Gryt/SAIH Vis mer

Hvis noen norsk politikere skulle brukt «Zimbabwe-metoder», mener Ndlela at de måtte gjort følgende:

- Det ville vært å bli kvitt folk de ikke liker ved å tvinge millioner i eksil som flyktninger, nekte mat til politiske motstandere, kjøre økonomien i grøfta, drepe og lemleste motstandere og fortsette som om alt er som det skal være, sier Ndlela og legger til:

- Jeg kjenner ikke til noen politikere i Norge som bruker «Zimbabwe-metoder».

Han mener at Siv Jensen burde forklare hva hun egentlig mente da hun gjorde sin sammenlikning.

- Sammenliknet ikke med Mugabe
Siv Jensen sa i går at hun ikke har sammenliknet Kolberg med Robert Mugabe eller trukket inn Zimbabwe i norsk debatt.

Overfor Dagbladet.no understreker hun at hun ikke mener det går an å trekke en direkte sammenlikning mellom Kolbergs nyriking-kritikk og situasjonen i Zimbabwe.

- Jeg har full forståelse for at situasjonen er mer alvorlig i Zimbabwe enn som så. Det jeg sa var ment som et symbol på hva det egentlig innebærer når Martin Kolberg forsøker å kneble en gruppe som han har gjort, sier Jensen til Dagbladet.no.

- Det han har gjort er alvorlig, vi må verne om folks ytringsfrihet. Han har tyrannisert en gruppe mennesker, sier Jensen, som mener Kolberg konsekvent går til angrep de som har skapt verdier og arbeidsplasser i Norge.

- Han måtte drept sine motstandere og kjørt økonomien i grøfta

Jensen ser samtidig at hun kanskje skulle brukt et annet land som eksempel enn Zimbabwe på et land med manglende ytringsfrihet.

- Det kan godt hende at det ikke hadde blitt så mye styr rundt dette hvis jeg hadde nevnt et annet diktatur der det ikke er krig nå, sier partilederen.

Kritikk fra nullskattyter-Mæle

Ola Mæle er en av de som er blitt utsatt for Kolbergs kritikk av de nyrike. Mæle går i dag ut mot Kolberg i Dagens Næringsliv.

- Kolberg opptrer usaklig og ufint, og forsøker å mobbe borgerlige støttespillere ut av debatten, sier Mæle, som i fjor bidro til fellesskapet med hele 200 kroner i personlig skatt.

Mæle mener han bidrar til fellesskapet gjennom skatt fra selskapene han eier. Samtidig sier han at han egentlig ikke vil være nullskattyter. Problemene kunne løses ved å ha 20-30 prosent flat skatt for alle, mener Mæle. Som han sier til avisa:

- Å være nullskattyter gir verken et godt bilde av meg eller av skattesystemet.

Se for øvrig hvor mye den fotballspillende diktatoren Robert Mugabe bryr seg om kritikken som rettes mot ham: Mugabe med spark til omverdenen

Les også: FN ber FN ber Mugabe avlyse valget

Les alt om den urolige situasjonen i Zimbabwe her.

UTSATT FOR ZIMBABWE-METODER: Morgan Tsvangirai.
BRUKER ZIMBABWE-METODER: Robert Mugabe.
KRITISERT AV KOLBERG: Ola Mæle, her i St. Tropez.
KRITISERT AV JENSEN: Martin Kolberg.
KRITISERT AV MARTIN NKOSI NDLELA: Siv Jensen.