Han måtte grave fram døra til sitt eget kontor

Underdirektør Jan Larsen beskrev kaoset som oppstod etter bomba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han satt i S-blokka da det smalt.

- Det var et voldsomt drønn, helt annerledes enn andre eksplosjoner jeg har hørt. Jeg satt foran dataskjermen som jeg fikk opp mot ansiktet. Jeg gikk overende og havnet på ryggen, forklarte han i retten.

Trykkbølgen omkalfatret det meste av kontoret og avdelinga.

- Jeg måtte bruke tid på å grave frem døra som ble sperret av vinduet som ble blåst inn. Ute i korridoren så jeg ledninger som hang, takplater som var løse og masse støv, sa Larsen til retten.

Da han gikk for å sjekke hvordan det hadde gått med sine kolleger, kunne han også konstatere at veggene i flere kontorer var blåst inn.

Kort tid etter bomba beskrev han også kaoset overfor Dagbladet. Ved 17-tida den 22. juli sa han:

- Det ligger en masse skadde personer i området, mange alvorlig skadde. Det ligger skadde inne på området med store blødninger. Alle bygningene er knust, det er helt jævlig.

- Var heldige Larsen forteller til DBTV etter å ha vitnet at han har gruet seg til å møte i retten.
- Dette er en dag jeg har gruet meg til helt siden jeg ble plukket ut. Men det har ikke vært noe å forberede seg på. Jeg kommer aldri til å glemme denne historien. Da bomba sprang var det i underkant av ti prosent i departementet som var til stede.

- Alt i alt har vi sluppet heldig fra det, sa 65-åringen.

Han fikk ikke omfattende skader selv og gikk raskt tilbake til sine vanlige oppgaver. Den påfølgende morgenen var han på plass i et krisestabmøte.

 KAOS:  Dette bilder ett kontor i S-blokka. Her ser man tydelig hvordan gjenstander i rommet har blitt kastet rundt av trykkbølgen til bomba. Foto: Statsbygg / Scanpix
KAOS: Dette bilder ett kontor i S-blokka. Her ser man tydelig hvordan gjenstander i rommet har blitt kastet rundt av trykkbølgen til bomba. Foto: Statsbygg / Scanpix Vis mer

- Jeg slapp ganske heldig unna. Jeg hadde oppgaver å gjøre, slik at jeg slapp å følge med på hva som foregikk på tv.

Angrep på demokratiet Jan Larsen tok også til orde for å påpeke at han har vært med på å jobbe for forskjellige politiske konstellasjoner.

- Det var et angrep på demokratiets institusjoner. Vi som arbeider i departementene er vant til å arbeide for ulike regjeringer. I de 30 årene jeg har jobbet, har jeg jobbet for alle mulige politiske konstellasjoner. Og alle er innstilt på å jobbe for den den til enhver tid sittende statsråd, sa han.

Til DBTV forteller han at han i går så at et av vitnene ble spurt ut om politisk engasjement. Derfor ønsket Larsen å fortelle litt om departements-ansattes rolle.

I ettertid er det mange i hans avdeling som har opplevd problemer med høye lyder.

- Mange er blitt veldig skvetne. Det er søvnproblemer for mange. Det som kanskje virker overraskende, er at mange som ikke var på jobb - som var på ferie - er sterkt preget. De har skyldfølelse. Vi ga beskjed om at de som er på ferie, skal fortsette med det. De plages av skyldfølelse fordi de føler at de skulle gjort noe mer, sa Larsen

 DA TERROREN KOM TIL NORGE:  Inngangspartiet til S-blokka den 22. juli. Vinduene er blåst ut og papir og bygningsdeler ligger strødd.
Foto: Berit Roald / Scanpix
DA TERROREN KOM TIL NORGE: Inngangspartiet til S-blokka den 22. juli. Vinduene er blåst ut og papir og bygningsdeler ligger strødd. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer