Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han mener verden går under i morgen

Det gjorde Harold Camping (89) i 1994 også. - Dommedag er avlyst, sier norsk numerolog.

DOMMEDAG: Den kristne radioverten Harold Camping mener han har regnet seg fram til at verden vil gå under i morgen, 21. mais 2011. Det vil si. De som virkelig tror på den kristne gud vil bli ført til himmelen, mens alle andre vil leve et helvete med jordskjelv og andre ulykker fram til 21. oktober i år når alt vil ta slutt. Foto:  REUTERS/SCANPIX
DOMMEDAG: Den kristne radioverten Harold Camping mener han har regnet seg fram til at verden vil gå under i morgen, 21. mais 2011. Det vil si. De som virkelig tror på den kristne gud vil bli ført til himmelen, mens alle andre vil leve et helvete med jordskjelv og andre ulykker fram til 21. oktober i år når alt vil ta slutt. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kristne radioverten, amerikanske Harold Camping (89), er sikker på at dommedag er om få timer, nemlig klokka 18.00 i morgen.

Camping driver den ikke-kommersielle radiokanalen Family Radio INC. Nettsidene deres teller ned til dommedag (obs! stor trafikk på sida).

Camping mener de som virkelig tror på den kristne gud vil bli ført til himmelen i morgen, mens de som tror på andre guder eller ikke tror i det hele tatt vil måtte leve i et helvete med jordskjelv og andre ulykker i fem måneder framover før verden når sitt endelige sluttpunkt den 21. oktober i år.

Jesus Kristus vil få det travelt, for han vil komme klokka 18.00 for å plukke opp folk i hver tidssone, ifølge Camping.

Spådde feil Går alt etter 89-åringens spådommer vil cirka 207 millioner mennesker, eller rundt tre prosent av verdens befolkning bli ført opp til himmelen i morgen, skriver Time Magazine.

Men den 89 år gamle radioprateren har et troverdighetsproblem. I 1992 spådde han det samme, at dommedag ville komme i september 1994. Da spådommen ikke gikk i gjennom, skyldte Camping på en regnefeil og justerte datoen til i morgen - 21. mai 2011.

Skal passe på hunden din Profetien har fanget folk og 89-åringen har fått en rekke tilhengere verden over. Blant annet ble cirka 300 vietnamesere fra Hmong-folket lurt til fattigdom på torsdag.

Cirka 60 familier fra den landsomfattende menigheten Vietnam Good News Mission Church ble lokket av en kult til å tro at verden vil gå under i morgen, melder nyhetsbyrået AFP.

Rundt 300 mennesker solgte sine eiendeler for å betale for en busstur fra sine hjem til en samling cirka 100 mil unna.

Ateisten og entrepenøren Bart Centre fra Nord Carolina i USA har valgt å utnytte de som lar seg lure. For cirka 750 kroner tilbyr han seg å ta vare på kjæledeggene til de som tror de vil bli sendt til himmelen i morgen, melder BBC.

Over 250 personer har så langt benyttet seg av tilbudet.

Til Wall Street Journal sier han at kundene kommer til å bli dobbeltskuffet.

- Først fordi de ikke ble løftet til himmelen og så igjen fordi jeg ikke refunderer pengene, sier han.

Bibelen oppgir ikke dato Overfor Time forklarer historiker Paul Boyer at Harold Camping er en overbevisende mann gjennom radioen.

- Han snakker med overbevisning og det er en viss prosentandel av folk som vil reagere på den slags spådommer, sier Boyer.

Campings tilhengerskare, som bidrar til å spre radiovertens elleville profeti, estimeres til å ha et budsjett på over 100 millioner dollar, ifølge Time Magazine.

Camping er kristen og mener det er de virkelig troende som blir løftet til himmels. Bibelen skriver mye om dommedag, men oppgir aldri noen dato.

- Jeg tror ikke det noe sted i bibelen som kan brukes som et kart eller en kalender til å forutse når tiden vil opphøre, sier R. Scott Nash, som er bibelekspert ved Mercer University i Georgia.

Professor Halvor Moxnes ved teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo hadde ikke anledning til å kommentere dommedagen overfor Dagbladet i kveld, men viser til et sted i bibelen som viser at boka ikke kan brukes til å feste dommedag:

«Men den dagen og timen kjenner ingen, ikke englene i himmelen og heller ikke Sønnen, bare Far.» heter det i evangeliet etter Matteus kapittel 24, vers 36 i Det nye testamentet.

HAR TRUA: Julie Baker fra New York spredde Campings profeti sammen med andre tilhengere i New York 13. mai i år. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/SCANPIX
HAR TRUA: Julie Baker fra New York spredde Campings profeti sammen med andre tilhengere i New York 13. mai i år. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer

Ifølge assisterende professor Kathy Maxwell ved Palm Beach University i Florida forteller bibelen oss at vi skal være på generell vakt.

- Bibelen lærer sine tilhengere til å vente forventningsfullt, sier hun og viser til Matteus kapittel 24:42:

«Så våk da! For dere vet ikke hva dag deres Herre kommer.»

- Det er ikke slik at vi skal slutte i jobbene våre, selge tingene våre og flytte for å vente. Vi skal ta vare på andre og bidra til samfunnet, sier hun.

Numerologi Camping har regnet ut profetien sin gjennom bibelbasert numerologi, ifølge ham selv.

Numerologi defineres til å være studiet av okkulte betydninger av tall og deres antatte innflytelse på menneskers liv.

Numerolog Åse Steinsland, som driver numerologen.no, mener Camping er på ville veier.

- Hvis han er kristen, må han lese bøkene sine først. Dette er bare spinnvill spekulering, sier hun til Dagbladet.

Hun viser til Det gamle testamentet og Første Mosebok kapittel 8, vers 21:

«Da Herren kjente den behagelige duften, tenkte han med seg selv: «Jeg vil aldri mer forbanne jorden for menneskenes skyld; for menneskehjertets tanker er onde like fra ungdommen av. Aldri mer vil jeg drepe alt som lever, slik som jeg nå har gjort det.»

Avlyser dommedag Hun har sin egen teori:

- Dommedag er avlyst! Dette er bare tull og bidrar til å skremme folk, sier Steinsland, som har lagt planer for helga.

Hun mener likevel det vil skje en endring og at vi nærmer oss et frekvensskifte når det gjelder tid.

- Vi er fanget i en tid her nede på jorda, men i rommet er det ingen tid. Det nærmer seg slutten på tida slik vi kjenner den, men det er ikke slutt for oss. 24 timer er ikke 24 timer lenger, slik vi oppfatter det, sier numerologen.

SE HVA SOM SKJER: Aktivister sprer det gale budskap på Manhattan. Foto: AFP/Emmanuel Dunand/SCANPIX
SE HVA SOM SKJER: Aktivister sprer det gale budskap på Manhattan. Foto: AFP/Emmanuel Dunand/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media