- Han mente ikke å sprenge flyet

Faren til skobomberen Richard Reid snakker nå ut. - Innerst inne tror jeg ikke han mente å sprenge flyet. Det han gjorde var for å vinne aksept hos sine fanatiske kolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vær så snill, ikke hat sønnen min. Det er budskapet til Robin Reid (51), faren til Richard Reid (28), den unge briten som i desember pøvde å sprenge et amerikansk passasjerfly i lufta med en bombe gjemt i skoa.

- Se på den forferdelige barndommen han har hatt, og det ødelagte hjemmet han kom i fra. Se på faren hans. Jeg har tilbragt til sammen 18 år bak murene. Hver gang han trengte meg var jeg sperret inne. Med den barndommen, hva slags forsvar har han hatt mot religiøse fanatikere som ville lede ham på ville veier? spør Reid senior i et intervju med den britiske avisa The Mirror.

Skilt i fengsel

Robin Reid ble skilt fra Richards mor Lesley da guttungen var fire år gammel. Han mottok beskjeden om skilsmissen rett før han skulle løslates fra fengsel.

- Det var det. Etter det så jeg nesten ikke Richard igjen inntil han var 14. Det var da jeg fortalte han om islam, sier Robin.

Islam var for faren bare en forbipasserende greie, en reaksjon på r asismen han hadde blitt utsatt for som halvt jamaicansk. Men sønnen tok islam langt alvorligere, og havnet etterhvert i et ekstremt islamistisk miljø.

Robin Reid tror sønnen egentlig ikke ville sprenge flyet, men at han gjorde det han gjorde for å vinne aksept i miljøet.

- Det er noe jeg kan forstå, fordi jeg som 30 år siden som svart mann ble med i Hells Angels for å vinne aksept. Min sønn og jeg er begge av blandet herkomst. Vi vet hva det vil si å ikke bli akseptert hverken av svarte eller hvite. Hells Angels og islam bryr seg ikke om hvilken farge du har, sier Robin.

Han støtter fullt opp om sønnen.

- Jeg vil ikke at det samme skal skje min sønn som skjedde med meg når min far kom i retten første gang jeg var i trøbbel. De ba ham si noe om meg, og han sa «sperr ham inne, han er ikke min sønn». Aldri om jeg vil si noe slikt om Richard, det må være en forklaring på den sprø tingen han gjorde, sier Robin Reid.

Hele intervjuet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer