Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han mistet garderoben. Da måtte Siv dessverre ofre ham

Per Sandberg sto så sterkt i Frp at han nærmest kunne si og gjøre hva han ville. Men så dro han på kjæresteferie til Iran.

PÅ VEI UT: Per Sandberg (58) har vært sentral i norsk politikk siden han ble stortingsrepresentant i 1997. Etter 19 år på Stortinget, 2,5 år som statsråd og 12 år som Frp-nestleder forlater trønderen nå den rikspolitiske arenaen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ VEI UT: Per Sandberg (58) har vært sentral i norsk politikk siden han ble stortingsrepresentant i 1997. Etter 19 år på Stortinget, 2,5 år som statsråd og 12 år som Frp-nestleder forlater trønderen nå den rikspolitiske arenaen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Iran-saken raste de siste to-tre ukene, ble det stadig tydeligere at Frp-grasrota, som alltid har støttet Per Sandberg, ikke ville stå opp for ham denne gangen.

Tidligere sterke støttespillere ristet i stedet oppgitt på hodet over leflingen med Iran-regimet og meldte sin fortvilelse til partiapparatet.

- Måtte ofres

En rekke kilder i partiet opplyser til Dagbladet at de mener Siv Jensen ikke hadde noe annet valg enn å la Per Sandberg gå av som nestleder. En sentral Frp-kilde sier det slik:

- Du kan sammenlikne det med en fotballmanager som ikke lenger har tillit hos spillerne. Han har mistet garderoben. Sånn var det med Per også, han mistet garderoben. Da måtte Siv dessverre ofre ham, til tross for alt det fantastiske han har bidratt med i partiet, sier kilden.

AVGÅTT STATSRÅD: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur», men nå har reisen bidratt til at han gikk av som fiskeriminister og nestleder i Frp.Vis mer Vis mer

Truet med eksklusjon

Per Sandberg var tidligere så elsket at han slapp unna med alt. Han takket nei til å bli samferdselsminister da Erna og Siv dannet regjering høsten 2013. I stedet ga han ut en selvbiografi med så sterke karakteristikker av partikolleger at han ble truet med eksklusjon, men fortsatte i stedet som nestleder i særdeles fri utfoldelse.

Tenk deg at en nestleder i et annet parti hadde gått knallhardt ut mot sin egen regjering i forkant av et landsmøte. Det ville blitt rabalder. I Frp trakk medlemmene på skuldrene og sa: «Bra vi har han Per, han sier det som det er!»

Pest og plage

Da hadde delegatene rett før åpningen av det første Frp-landsmøtet som regjeringsparti våren 2014 kunnet lese i avisa hvordan Per Sandberg tolket rollen sin som nestleder utenfor regjering:

DETTE ER SAKEN: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, forklarer hvorfor Sandberg-saken er er en unik sak for Solberg-regjeringen. Han mener det er mange ubesvarte spørsmål som må stilles når Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes møter pressen seinere i dag. Reporter/video: Emilie Rydning Vis mer Vis mer

«Jeg er en katalysator for rørsla vår. Samtidig er jeg en pest og en plage for regjeringen, en pain in the ass, som står og banker på døra deres, på vegne av partiet. Det skal jeg fortsette med.»

Sandberg kritiserte sin egen regjering for manglende evne til å kommunisere med partiet og stortingsgruppa. Han etterlyste forbedring:

«Hvis ikke, så går vi på en smell», advarte Frp-nestlederen.

Gjensidig respekt

Harald Grønn, tidligere mangeårig sekretariatsleder på Stortinget, hadde aldri sett noe liknende:

- Per Sandberg innførte noe helt nytt i norsk politikk ved å spille en helt avgjørende rolle i å framføre Frp's program i balansegang på slakk line i regjeringssamarbeidet de to første åra etter 2013-valget.

Forholdet mellom Siv Jensen og nestlederen hun håndplukket da hun ble partileder i 2006 har vært turbulent, men preget av gjensidig respekt, mener folk som kan partiet. Foran Frp-landsmøtet våren 2015 hadde Sandberg gjentatte ganger vært i klinsj med Venstre og KrF, særlig om innvandringspolitikken. Da tok Siv Jensen et oppgjør med de to samarbeidspartienes karakteristikk av Sandberg som oppvigler og bråkmaker i et intervju i Dagbladet.

Dementerte Siv

I en torgtale til landsmøtedelegatene og andre frammøtte på Jessheim dagen etter, fikk partilederen svar på tiltale:

«Jeg bare åpner med å si at jeg gjerne vil ha et dementi i dag, for i Dagbladet i går gikk min fantastiske partileder Siv Jensen ut og påsto at jeg ikke er en bråkmaker. Det vil jeg gjerne dementere med en gang. Det vil bli utrolig mye støy framover.»

Ole Berget, tidligere statssekretær og nær rådgiver for både Siv Jensen og Per Sandberg mener hendelsen illustrerer hvor god kjemi det var mellom de to partitoppene. Han har karakterisert relasjonen deres som et slags søster-bror-forhold:

- De kan krangle og være fly forbannet på hverandre, men når de angripes utenfra, så er det familien som gjelder. Da er Frp-blodet tjukkere enn vann.

NYE SPØRSMÅL: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen tar for lett på arbeidet med sikkerhet og beredskap, og varsler nye spørsmål etter Per Sandbergs avgang som statsråd. Reporter: Kirsten Karlsen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Nøt stor respekt

Et halvt år etter Jessheim-talen var Sandbergs tid som nestleder utenfor regjering over. I desember 2015 utnevnte Erna Solberg ham til fiskeriminister.

KOMMENTAR: Politisk kommentator i Dagbladet, Martine Aurdal, mener Sandberg-saken kommer til å få etterspill. Hun stiller samtidig spørsmål rundt troverdigheten til Solberg-regjeringen når de gikk til valg på sikkerhet som et av hovedsakene. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Bakgrunnen for Per Sandbergs solide posisjon i partiet, til tross for rekken av kontroverser, var hans evne som partibygger i årene før han ble statsråd. Han besøkte partilag landet rundt og oppildnet medlemmene til stolthet for regjeringsprosjektet. Sandberg påtok seg oppdraget med å utvikle Frp's nye partiprogram og nøt stor respekt for sin enorme arbeidskapasitet.

Lite glamorøst

Vinteren 2017 var Per Sandberg i tvil om han skulle forlenge nestlederoppdraget med to nye år. Da han lot seg overtale, slo han fast at det ville bli hans siste periode.

I stedet for å motta hyllest på neste Frp-landsmøte som avtroppende nestleder etter 13 år, forlater Sandberg nå partiledelsen på lite glamorøst vis.