Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han nektet Bush å gå til krig mot Iran

Nå går USAs øverstkommanderende i Midtøsten av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs øverstkommanderende for Midtøsten og Irak, admiral William «Fox» Fallon (63), går av etter ett år i jobben.

Årsaken er trolig hans motstand mot Bush-administrasjonens politikk overfor Iran. Admiral Fallon beskrives av mange som mannen som stod i mellom Bush og en krig mot Iran.

- Rapporter i mediene den siste tiden antyder at det er en brist mellom mine synspunkter og presidentens politikk i Midtøsten. Dette er blitt en distraksjon og hemmer innsatsen vår i Midtøsten, sier admiral Fallon i en pressemelding, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

- Selve den antakelsen gjør det vanskelig for meg å tjene amerikanske interesser der på en effektiv måte, uttalte Fallon.

Bush-kritikk i magasinintervju

Fallons avgang kommer etter at intervjuet med herremagasinet Esquire ble publisert i forrige uke. 

Under tittelen «The Man Between War and Peace» blir Fallon beskrevet som den står opp i mot Bush-administrasjonens kompromissløse holdning overfor Irans atomprogram. Fallons uttalelser ble oppfattet som kritikk av USAs «commander in chief», George W. Bush.

- Det ville vært fantastisk om Iran ble et team som vi kunne spille lag med, sier Fallon i intervjuet med Esquire, og utelukket ikke at han ønsket at USA kunne føre samtaler med Iran.

- Iran burde spille en konstruktiv rolle. Jeg hører dette fra alle landene i regionen, sier Fallon til magasinet.

IKKE HELT SAMSTEMTE? Mye tyder på at president George W. Bush og admiral William Fallon var på kollisjonskurs i Iran-spørsmålet. Her håndhilser de under arrangement 1.mai 2007. Foto: AP Photo/Chris O\'Meara/SCANPIX
IKKE HELT SAMSTEMTE? Mye tyder på at president George W. Bush og admiral William Fallon var på kollisjonskurs i Iran-spørsmålet. Her håndhilser de under arrangement 1.mai 2007. Foto: AP Photo/Chris O\'Meara/SCANPIX Vis mer

Uttalelsene lyder også som et ekko fra senatshøringer i begynnelsen av 2007. Da sa Fallon at han mente at USA måtte utforske alle diplomatiske muligheter i Iran-spørsmålet.

Til CNN sa Fallon nylig at USA uansett er ute etter en fredelig løsning.

Admiralen, med fortid fra Vietnam-krigen og med 41 års erfaring fra marinen, har også gitt uttrykk for at han ikke tar alle utspillene fra Irans frittalende president Mahmoud Ahmadinejad like bokstavelig. Alle stater har rett til å ha sin mening, mener Fallon.

- Teheran føler seg temmelig kjepphøy nå, fordi de har klart å svekke oss i Irak og Afghanistan. Så vår oppgave er å finne ut hva de egentlig vil og dermed kanskje... ikke at vi skal være julenisse eller dumsnille, men sannheten er at alle trenger noe i denne verden. Det må også land som er funksjonelle og som bidrar til verden, sier Fallon til Esquire.

- Misliker USAs mann i Irak

Der Fallon blir beskrevet som sisteskansen for et eventuelt angrep på Iran, blir USAs øverstkommanderende i Irak, general David H. Petraeus, beskrevet som løpegutt for Bush-administrasjonen.

Petraeus, som har fått mye av æren for voldsreduksjonen og de synkende dødstallene i Irak, har mer enn en gang antydet at Teheran sponser irakisk sjiamilits, og han har derfor ment at skal krigen i Irak vinnes må problemet Iran løses.

Men ryktene om at Fallon hadde kalt Petraeus en «ass-kissing little chickenshit» eller storsmisker for å si det pent, blir kontant tilbakevist i det samme intervjuet.

image: - Han nektet Bush å gå til krig mot Iran

- Det er bare tøys. Vi utveksler e-post og snakker sammen nesten hver dag, sier Fallon, som fram til i går var sjef for Petraeus.

- Latterlig

Mens spekulasjonene rundt Fallons avgang florerer, gjør det amerikanske forsvarsdepartementet sitt beste for å avdramatisere det hele.

Påstandene om at avgangen skyldtes uenighet i Iran-spørsmålet var «latterlige», ifølge forsvarsminister Robert Gates.

- Jeg tror ikke det var noen meningsforkjeller i det hele tatt, sier Gates.

Men forsvarsministeren sa også:

- Jeg tror det var en rett avgjørelse.

- Viser at administrasjonen er blind

Reaksjonen fra demokratene lot ikke vente på seg. Flertallsleder i Senatet, Harry Reid, sier Fallons avgang viser at uavhengige synspunkter «ikke er velkomne i administrasjonen».

- Dette viser også at administrasjonen er blind for kostnadene og konsekvensene av Irak-krigen, som har skadet USAs sikkerhetspolitiske interesser i Midtøsten og andre steder, sier Reid.

FRITTALENDE:</B> I intervjuet med magasinet Esquire blir admiral Fallon beskrevet som frittalende, og den som stod i mellom Bush og et angrep på Iran.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media