Donald Trump:

- Han ødela folks liv

Donald Trump var ikke nådig da han skulle kommentere Robert Muellers opptreden under høringen om Russland-rapporten onsdag.

Onsdag ble spesialetterforsker grillet om den omstridte Russland-rapporten under en høring i Representantenes hus i Kongressen. Etterpå sendte Donald Trump kraftig skyts i retning spesialetterforskeren.

Under høringen uttalte Mueller at rapporten ikke renvasker Trump, og understreket at han ikke mener at det har vært en heksejakt, slik Trump flere ganger har sagt.

Konflikten ser imidlertid ikke ut til å ta slutt helt ennå.

- Stemmer det at presidenten kan straffeforfølges for dette etter at han har gått av, spurte leder i justiskomiteen, demokraten Jerry Nadler.

- Det stemmer, svarte Mueller bekreftende.

HÅR: På søndag dro Donald Trump på et uannonsert besøk på en gudstjeneste i Virginia. Grunnen til at bildene fra gudstjenesten vekker oppsikt, er at Trumps hårfrisyre fremstår helt annerledes enn man har sett tidligere. Vis mer

- Mueller svarte uærlig

Etter at utspørringen av Mueller var over, var alt lagt til rette for at Donald Trump skulle slå tilbake. Han ble konfrontert med at Mueller sa at presidenten generelt var uærlig i sine skriftlige svar til etterforskerne.

Trump uttaler derimot at det er Muellers svar som er uærlige.

Presidenten ble i løpet av etterforskningen bedt om å svare på Muellers spørsmål muntlig. I boka «Fear: Trump In The White House» hevdes det at Trump ble frarådet dette fordi Trumps advokat, John Dowd, fryktet at presidenten ville bli tatt i å lyve.

I diskusjonene mellom Trump og Dowd skal det blant annet ha blitt argumentert for at han ville ende i samme situasjon som Michael Flynn, som etter et intervju med FBI innrømmet å ha fortalt flere løgner.

- Ødela liv

Utenfor Det hvite hus sier Trump at han ikke angrer på at han nektet å stille til intervju med spesialetterforsker Mueller.

- Nei, jeg gjorde det rette, sier Trump og viste til en rekke personer som har blitt siktet for å ha løyet til føderale etterforskere.

- Jeg så hva han gjorde med folk. Hvordan han ødela folks liv fordi de ikke husket en dato eller andre småting. Han ødela folks liv, sier Trump om Mueller.

Muellers advarsel

Trump mener fortsatt at etterforskningen av hvorvidt det var en sammensvergelse mellom Russland og Trump-leiren, var en heksejakt.

Han omtaler Muellers opptreden som «ikke særlig god», og mener at mener at høringen viste mer enn noe annet at Russland-etterforskningen har vært bortkastet tid.

Under høringen kom Mueller også med en advarsel. Han uttalte at Trump-leirens åpenhet for å motta assistanse fra Russland kan vise seg å være «den nye normalen».

På spørsmål om hvorvidt Russland vil forsøke å blande seg inn i framtidige valg, svarte han følgende:

- De gjør det nå, mens vi sitter her.

Ville tatt imot drittpakke

Donald Trump har nylig erkjent at han er villig til å ta imot hjelp fra utenlandske regjeringer. Da ABC News spurte om hans valgkampstab bør ta imot drittpakker om politiske motstandere fra andre land, svarte han følgende:

- Jeg mener at man kanskje bør gjøre begge deler. Jeg mener at man muligens vil lytte - det er ikke noe galt i å lytte, sa Trump og tilføyet:

- Dersom noen ringte fra et annet land - for eksempel Norge - og sa at «vi har informasjon om din politiske motstander». Da tror jeg at jeg ville ha lyttet.

- Ønsker du deg den type innblanding i våre valg? spør nyhetsanker George Stephanopoulos.

- Det er ikke innblanding. Hvis de har informasjon, tror jeg at jeg ville tatt imot den. Dersom jeg hadde tenkt at noe virket galt, så ville jeg kanskje ha gått til FBI.

MUELLER: Spesialetterforsker Robert Mueller gav sin første offentlige uttalelse på to år om Russland-granskningen. Video: AP Vis mer

Rapporten

I Russland-rapporten slår Mueller fast at Russland blandet seg inn i det amerikanske valget, men at det ikke var noen sammensvergelse mellom Trump-leiren og russerne.

Rapporten klarer imidlertid ikke å frikjenne Trump fullt og helt for å ha forsøkt å forhindre Muellers etterforskning.

«Hvis vi hadde vært sikre, etter en grundig etterforskning av fakta, på at presidenten helt og klart ikke hindret en etterforskning, ville vi ha uttalt det. Basert på fakta og de tilgjengelige juridiske standardene, var vi ikke i stand til å nå en slik konklusjon», heter det i rapporten.

Dette gjentok Mueller i en offentlig uttalelse etter at rapporten var levert og hans spesialetterforskning var avsluttet og staben oppløst.