Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han ønsket å gjøre opp, bli ferdig og legge ting bak seg. Han ønsket å fortelle det som var sant

Cappelens forsvarer holder sin sluttprosedyre.

TILTALT: Gjermund Cappelen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TILTALT: Gjermund Cappelen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mange har en oppfatning av at Cappelen tyster. Hva er da tysting? Jeg har en oppfatning at han forteller noe som er sant, men som ikke er særlig ålreit.

Det sier hasjbaron Gjermund Cappelens advokat Benedict de Vibe i sluttprosedyren i Oslo tingrett i dag - på den nest siste og 67. dagen av rettssaken mot Cappelen og politimannen Eirik Jensen.

Konsistent forklaring

I motpartens sluttprosedyre fredag la statsadvokat Lars Erik Alfheim fram påstand om tre års straffereduksjon for Gjermund Cappelen, og den endte med det på 18 år.

Benedict de Vibe fortalte Dagbladet fredag at Cappelen ble veldig overrasket over statsadvokatens påstand.

- Han synes påstanden er for streng, og hadde trodd den skulle bli betydelig lavere. Han hadde ikke forventet det, og han hadde noen kommentarer i forbindelse med det, som jeg ikke gjengir, sa de Vibe.

De Vibe sier i retten i dag at han oppplever at Cappelen gjennom saken, både under etterforskning og i retten, har hatt en konsistens forklaring.

- Han har holdt fast ved forklaringen fra han startet å forklare seg for Spesialenheten, eller allerede litt tidligere har han holdt fast ved sin forklaring, sier de Vibe.

- En sann historie

Han går deretter over på å forsøke å svare på hvorfor Cappelen har valgt å fortelle om Eirik Jensen.

- Det har sikkert vært ulike faser her også. Dialogsamtalene peker på at han nærmest ville ha amnesti. Et godt råd er å lytte til dialogsamtalene. De sier mye om mange ting, men de nevner også amnesti.

- Gjermund Cappelen har landet på at det er flere grunner til at han har gjort dette. Han kan ikke peke på én grunn, men slik jeg ser det, tenker han: «Jeg kunne ikke fortelle denne historien fra 1993 fram til i dag uten å nevne Eirik Jensen. Historien ville ikke henge sammen.»

- Han forteller en historie som er sann, og da er det ikke så vanskelig å holde fast ved den. Han ønsket å gjøre opp, bli ferdig og legge ting bak seg. Han ønsket å fortelle det som var sant. Han skulle være ærlig.

- Et annet moment kan være Eirik Jensens evige mas, og jeg kan ikke karakterisere det som annet enn et mas, fortsetter de Vibe og viser til at de mener at Jensen har mast om penger av Cappelen.

- Det har sunket inn hos ham et gryende samfunnsansvar, at han ser ting klarere. Han har tross alt sittet i tre og et halvt år i varetekt. Han har forklart seg på samme måte hele tida. Det styrker ham, sier han om Cappelen.

- Strafferabatt uansett

De Vibe stiller flere spørsmål i sin prosedyre, som han deretter selv svarer på.

- Har han gjort dette for å få strafferabatt? er et av spørsmålene han stiller - og svarer på:

- Hører man på dialogsamtalene kan dette å få lavere straff være en årsak for ham til at han forteller historien. Jeg vil jo hevde at det ville han uansett ha fått om han ikke hadde brakt inn Eirik Jensen.

- Forsøk å tenke dere at dere skal fortelle en historie over så lang tid uten å ta inn den ene personen som Cappelen mener har vært med hele tida.

Om Eirik Jensen mener de Vibe det motsatte er tilfellet:

- Hvordan står det mot at en person, med loven i hånd, sier han ikke vil forklare seg, endrer forklaring og vil ikke forklare seg før han har dokumentene i hende? Han vil dermed bare forklare seg så langt han vil forklare seg. Det svekker denne personens troverdighet, og i dette tilfellet Eirik Jensen.

Innblikk

De Vibe mener retten har fått et godt innblikk i Cappelen og Cappelens liv.

- På den annen side har vi fått lite innblikk i Eirik Jensens daglige gjøremål. Da tenker jeg på arbeid. Han har ikke gitt oss noe særlig i hva hans arbeid har gått i, sier han.

Han påpeker også at det ikke er hans oppgave å føre bevis for hvorvidt Jensen er skyldig.

- Jeg er heller ikke aktor, så jeg skal heller ikke prosedere straff for Jensen. Men på grunn av denne nærmest bataljen mellom disse to og spørsmålet om troverdighet, vil jeg komme inn på momenter som styrker Cappelens sak. Det er min oppgave, selv om jeg ikke er aktor, sier de Vibe.

Han trekker også fram pressens dekning av saken:

- Pressen har jo vinklet mellom å være pro og kontra fra den ene avis til den andre og har vært veldig opptatt av troverdighet. Hvem har framstått som troverdighet. Spørsmålet om troverdighet er ikke avgjørende i saken. Retten skal finne det som er bevist, sier de Vibe.

I morgen holder Eirik Jensens forsvarer sin prosedyre. Aktoratets påstand mot ham endte på 21 år. Jensen nekter straffskyld.

PÅSTAND: Spesialenheten legger ned påstand om 21 års fengsel for Jensen. Slik begrunnes påstanden. Video: NTB Scanpix Vis mer