Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han ønsket å skape et blodbad

Politiet i Winnenden tror at Tim Kretschmers (17) drapsraid var planlagt. Avfyrte et tresifret antall skudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Han holdt seg alltid for seg selv. Han kom aldri bort bare for å prate. Han pleide bare å spille ballspill, forteller en tidligere klassekamerat av den 17 år gamle Tim Kretschmer, ifølge The Guardian.

Kretschmer skjøt og drepte 15 mennesker i løpet av morgentimene i dag i den tyske byen Winnenden, en forstad til Stuttgart.

- Planlagt
12 personer, 9 elever og 3 lærere, ble drept på den lokale skolen Albertville-Realschule, der Kretschmer tidligere var elev.

- Gjerningsmannen gikk bevisst inn til niende og tiende klassene, altså til elevene han kjente fra sin tid på skolen, fortalte etterforskningsleder Hans Dieter Wagner under en pressekonferanse i kveld, melder Bild.com.

Dieter Schneider, en politimann som jobber med etterforskningen går enda lengre:

- Drapsraiden var planlagt. Drapsmannen ønsket å skape et blodbad.

Politiet mener at han har avfyrt et tresifret antall skudd. Det ble også funnet mer ubrukt ammunisjon på skolen, som tydet på at han planla å drepe flere.

Ytterligere 3 mennesker mistet livet da 17-åringen flyktet fra skolen, først i farens Porsche, så i en stjålet bil med sjåføren som gissel.

Ville satse på sport
Kretschmers bordtennistrener Eckehard Weiss forteller til BBC at han oppfattet 17-åringen som en helt normal ungdom.

- Han ville bli en profesjonell bordtennisspiller, forteller Weiss til BBC og fortsetter:

- Han spilte til og med en kamp forrige helg.

- Splittet personlighet

17-åringen skilte seg ikke ut på noe måte på skolen, forteller byens skolemyndigheter på en pressekonferanse i kveld.

Han gikk ut fra Albertville i fjor sommer med middels gode karakterer, men skal ha strøket på avgangseksamen, ifølge TV2 Nyhetene.

Nå var han lærling innen salg og markedsføring, ifølge Bild.com.

- Gutten gjorde seg ikke bemerket på noe måte. Han gjorde aldri noe mistenkelig, sier utdanningsansvarlig i delstaten Baden Württemberg, Helmet Rau, ifølge The Guardian og utdyper:

- Han må ha hatt en splittet personlighet, for å kunne begå en slik forferdelig handling.

Inspirasjon
En nabo av Kretschmers familie bekrefter inntrykket av en innadvent gutt som var mest opptatt av å spille bordtennis og som likte å gå med mørke klær.

Motivet bak drapshandlingene er foreløpig ikke kjent.

Det spekuleres i om Kretschmer kan ha blitt inspirert av gårsdagens drapsraid i Alabama, USA, der 11 mennesker mistet livet.

En mann brente ned sin mors hus, skjøt medlemmer av sin egen familie og drepte det som tilsynelatende ved fremmede mennesker ved å skyte dem fra bilen sin.

Løp for livet
Kledd i svart militæruniform og iført gassmaske åpnet Kretschmer i 09.30-tiden i dag ild på skolen Albertville-Realschule.

Foreløpige vitneforklaringer tyder på at han gikk fra klasserom til klasserom og skjøt vilt rundt seg.

Livredde elever løp for livet, hoppet ut av vinduene og gjemte seg i klasserommene. En jente skrev en lapp og hang opp i vinduet med et enkelt budskap: «Hilfe» (hjelp).

Skytingen varte i omkring to minutter. Ni elever og tre lærere ble drept.

Flest jenter drept
På en pressekonferanse i kveld kom det fram at åtte av drepte elevene og to av lærerne var kvinner. Flere av de skadde elevene som nå få behandling på det lokale sykehuset skal også være jenter.

- Det er påfallende at det var flest jenter blant de drepte. Det kan ha vært en tilfeldighet, at studentene som satt nærmest døren var  jenter, sa delstatsminister i Baden Wüerttemberg, Heribert Rech og fortsetter:

- Ytterligere syv kvinnelige studenter ble skadd. De er på sykehuset, men tilstanden skal ikke være livstruende.

Ifølge Rech kom angrepet overraskende på de fleste studentene.

- Det virket som om han siktet mot hodene til sine ofre. Noen av de døde studentene ble funnet fremdeles med pennen i hånda.

Uvisst om han tok sitt eget liv
Kretschmer rømte fra skolen i farens Porche. Han stoppet ved en psykiatrisk klinikk, der han skjøt og drepte en ansatt.

17-åringen skal så ha stjålet en bil og tatt sjåføren som gissel.

Ved å true med å drepe sjåføren, fikk han passere flere politisperringene og slapp senere gisselet av på motorveien til Stuttgart.

Politiet tok igjen Kretschmer på en parkeringsplass utenfor kjøpesenteret Supermarkt-Areal, omkring 40 kilometer fra skolen.

17-åringen nektet å overgi seg. I skuddutvekslingen med politiet, drepte han ytterligere to personer som befant seg i en bilforretning like ved parkeringsplassen.

Øyevitner forteller at gutten gikk nærmest amok utenfor bilbutikken.

- Han skjøt omtrent alt han han så, fortalte politisjef i Baden-Würtemberg-distriktet, Erwin Hetger på pressekonferansen.

Det er foreløpig ikke kjent om Kretschmer tok sitt eget liv eller om han ble skutt og drept av politiet.

Våpensamler
Mens den dramatiske jakten på drapsmannen pågikk, ble huset der 17-åringen bodde sammen med foreldrene ransaket.

Faren til Kretschmer er medlem av en lokal våpenklubb og oppbevarte 14-18 våpen hjemme

Ett av disse var forsvunnet, og det er sannsynligvis dette våpenet som Kretschmer brukte.

Mens de fleste av farens våpen ble oppbevart i et låst våpenskap, skal det også ha vært en kraftig maskinpistol på foreldrenes soverom, ifølge Bild.com.

Det er denne som skal ha blitt brukt av 17-åringen, hevder nettstedet.

Den tyske våpenloven er ikke så ulik den norske.

Det er blant annet nødvendig med en lisens for å kunne eie våpen, hvert våpen må være registrert og oppbevares på en forsvarlig måte.

VILLE BLI PROFESJONELL TENNISSPILLER: Stille og opptatt av ballspill, slik beskriver tidligere medelever og trener Tim Kretschmer som i dag drepte 15 personer i den tyske drabantbyen Winnenden. Bildet er tatt under en bordtenniskonkurranse i 2004. 
  Arkivfoto: REUTERS/SCANPIX
VILLE BLI PROFESJONELL TENNISSPILLER: Stille og opptatt av ballspill, slik beskriver tidligere medelever og trener Tim Kretschmer som i dag drepte 15 personer i den tyske drabantbyen Winnenden. Bildet er tatt under en bordtenniskonkurranse i 2004. Arkivfoto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media