Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han oppfører seg som en elefant i glassbutikk

John Christian Elden raset mot direktøren på Ila fengsel, og mener hans oppførsel kan resultere i at Terje Wiik ikke kommer tilbake til fengselet.

FÅR KRITIKK: Fengselsdirektør på Ila fengsel, Knut Bjarkeid, blir beskylt for ikke å ha gjort jobben sin med henhold til Terje Wiiks forsvinning. Foto: Berit Roald / SCANPIX .
FÅR KRITIKK: Fengselsdirektør på Ila fengsel, Knut Bjarkeid, blir beskylt for ikke å ha gjort jobben sin med henhold til Terje Wiiks forsvinning. Foto: Berit Roald / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Giftdrapsdømte Terje Wiik (61) forlot Ila fengsel onsdag i forrige uke etter at han fikk innvilget permisjon i tre dager. Siden har ingen på Ila fengsel sett ham.

Hans forsvarer John Christian Elden opplyste fredag at Wiik hadde sagt at han var syk og at han ville returnere til Ila mandag. Men Wiik dukket ikke opp. Tirsdag denn uken opplyste Elden at Wiik var i Menneskerettighets- domstolen i Strasbourg for å diskutere saken sin, og at han deretter ville returnere.

Gir fengselsdirektør skylden
Nå mener Elden at fengselsdirektør Knut Bjarkeid må ta deler av skylden for at Wiik fortsatt ikke er bak lås og slå.

- En fengselsdirektør bør ikke oppføre seg som en elefant i en glassbutikk hvis han skal oppnå tillit. Det gjelder både blant de innsatte, ansatte og i samfunnet forøvrig, sier Elden.

Han fortsetter:

- Dersom Wiik nå har fått kalde føtter og ikke stoler på norske
myndigheter, er det én mann som må ta ansvaret for det, og det er
direktøren på Ila med sine solo medieutspill som tøff mann.


- Burde fått transport hjem

Bakgrunnen for denne tiraden er at Bjarkeid har uttalt til Dagbladet at verken han eller Elden visste hvor Wiik var etter at han hadde fått beskjed av Elden om at Wiik var ved Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

- Domstolen har bekreftet at han var der, og hvis direktøren gjorde jobben sin så hadde de fulgt opp dette og tilbudt ham transport hjem i stedet for å protestere mot det jeg sa, mener Elden.

Forsvareren forteller at fengselet har tatt kontakt med ham for å forhandle fram en avtale om at Wiik kontakter Ila straks han er i Norge, og at de ville hjelpe han til å unngå politiet samt få hjelp. 

- Jeg har kun formidlet det Ila har bedt om, sier Elden, som reagerer på Bjarkeids uttalelser i Dagbladet om at fengslet ikke forhandler og at det bare er Elden som vil dette.

Tror han drar til fengselet
Hvorvidt Wiik kommer til å møte opp frivillig på Ila, er foreløpig uavklart.

LANGER UT: Advokat John Christian Elden, som forsvarer Terje Wiik, mener fengselsdirektør Knut Bjarkeid burde klart å få Wiik transportert tilbake til Norge.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
LANGER UT: Advokat John Christian Elden, som forsvarer Terje Wiik, mener fengselsdirektør Knut Bjarkeid burde klart å få Wiik transportert tilbake til Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Det siste jeg hørte var at han hadde til intensjon å vende tilbake til fengsel, sier Elden til Dagbladet i kveld.

Selv påstår Elden at han ikke aner hvor klienten oppholder seg.

- Driver ikke forhandlinger
Når fengslesdirektør på Ila, Knut Bjarkeid, blir konfrontert med uttalelsene fra Elden, utbryter han:

- Dette var en serie med påstander. Vi har selvsagt forsøkt å overtale Wiik til å komme tilbake til fengselet, men vi driver ikke med forhandlinger. Konsekvensene av en rømming vil bli avgjort når han er tilbake, og vil bli en individuell vurderingssak, sier Bjarkeid.

Han vil ikke kommentere hvordan Ila vanligvis straffer rømlinger.

Bjarkeid hevder dessuten at Ila ikke vet hvor Wiik er, og at de må forholde seg til dette selv om Elden skulle oppgi steder hvor klienten er.

- Elden har formidlet at hans klient skulle komme tilbake til fengselet, uten at Wiik har dukket opp. Så vi må bare forholde oss til de faktiske opplysningene, sier Bjarkeid.

Han virker overrasket over utspillene fra Elden.

- Bare trist
- Tiraden er bare trist. Nå håper jeg at han tenker på det beste for sin klient og bidrar til at Wiik kommer tilbake igjen på en konstruktiv måte, sier fengselsdirektøren.

Sist gang Ila fengsel hadde kontakt med Terje Wiik var onsdag denne uka.

PÅ FRIFOT: Terje Wiik (61) soner en straff på 21 års fengsel for å ha forgiftet sin eks-kjæreste til døde. Foto: Privat
PÅ FRIFOT: Terje Wiik (61) soner en straff på 21 års fengsel for å ha forgiftet sin eks-kjæreste til døde. Foto: Privat Vis mer

- Da snakket anstalten med ham. Jeg vil ikke kommentere hva Wiik sa. Vi prøvde å overtale ham til å komme tilbake.

Hvorvidt et besøk hos Menneskerettighetsdomstolen i Haag er formildende omstendigheter når det gjelder rømming, vil Bjarkeid ikke kommentere.

Her kan du lese hele historien om da Terje Wiik smuglet gift i konjakken til eks-kjæresten Inger Lise.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling