SAMARBEIDER: Katherine Russell Tsarnajev er enka etter den eldste bombemistenkte broren. Ifølge hennes advokat er hun i sjokk, og ante ikke noe om noen bombeplaner.  Foto: AP Photo/Katie Zezima/NTBScanpix'
SAMARBEIDER: Katherine Russell Tsarnajev er enka etter den eldste bombemistenkte broren. Ifølge hennes advokat er hun i sjokk, og ante ikke noe om noen bombeplaner. Foto: AP Photo/Katie Zezima/NTBScanpix'Vis mer

- Han passet på dattera mens hun forsørget familien

Enka etter bombemistenkte Tamerlan samarbeider med FBI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag i forrige uke eksploderte to bomber i målområdet til Boston maraton. Politiet begynte med en gang jakta på en eller flere gjerningsmenn, og torsdag i publiserte de overvåkningsbilder av to menn, som la fra seg sekker der bombene eksploderte.

Disse to mennene var Tamerlan (26) og Dzjokhar Tsarnajev (19). Tamerlan ble døde av skader han fikk under konfrontasjon med politiet, og hans lillebror, Dzjokhar, er innlagt på sykehus, med skader i munnen og halsen gjør at han ikke kan snakke.

Nå sier advokaten til enka etter Tamerlan at hun vil gjøre sitt ytterste for å samarbeide med politiet.

Konverterte Katherine Russel Tsarnajeva (24) ante ifølge advokaten Amato DeLuca ingen ting om terrorplanene.

Den amerikanske kvinnen konverterte til islam etter hun møtte Tamerlan da hun var student, og de to ble gift i 2010.

DeLuca forteller til AP at Tamerlan var hjemme på torsdag da kona dro på jobb.

Han forteller også at Kathrine fant ut at hennes ektemann var mistenkt for å stå bak bombene på TV.

Hjemmeværende DeLuca ønsket ikke å kommentere hva hans klient har fortalt ham om hva Tamerlan gjorde i dagene før og etter bombeangrepet i forrige uke, men han sa at så langt han visste, så virket ikke noe annerledes etter bomba gikk av.

- Hun mistenkte ikke at hennes mann gjorde noe galt, og det hadde hun heller ikke noe grunn til å gjøre, sier DeLuca.

Han forteller at Katherine jobbet syv dager i uka som en hjemmehjelp for å tjene penger til familien. Tamerlan var hjemmeværende med deres datter.

- Da dette skal ha skjedd var hun på jobb, og hun hadde jobbet hele uka for å forsørge familien, fortalte DeLuca til AP

Sjokk Ifølge DeLuca delte Katherine og hennes ektemann leilighet med brødrenes mor. Advokaten sier også at svigerbroren Dzjokhar aldri var på besøk, selv om han gikk på skole i nærheten.

Brødrenes far bodde tidligere i leiligheten, men et samlivsbrudd gjorde at han flyttet ut, ifølge AP.

Katherines andre advokat Miriam Weizenbaum sa i dag at nyheten om at Tamerlan og Dzjokhar skal ha vært involvert i bombeangrepet kom som et sjokk på hennes klient og familien, og at de sørger over at uskyldige liv har gått tapt.

- Prøver å forstå Weizenbaum sa at hennes klient prøver å forstå hva som har skjedd.

Søndag møtte FBI-agenter opp hjemme hos henne, og ønsket et avhør. Etter møtet bekreftet hennes advokat at de hadde snakket med agentene, meldte AP.

MISTENKTE: Politiet mener at det var brødrene (f.h.) Tamerlan og Dzjokhar Tsarnajev som sto bak de to bombene i målområdet på Boston maraton. Tamerlan døde etter konfrontasjon med politiet, og lillebroren er innlagt på sykehus, og siktet for å ha brukt masseødeleggelsesvåpen. Foto: AP Photo/The Lowell Sun & Robin Young, File/NTBScanpix
MISTENKTE: Politiet mener at det var brødrene (f.h.) Tamerlan og Dzjokhar Tsarnajev som sto bak de to bombene i målområdet på Boston maraton. Tamerlan døde etter konfrontasjon med politiet, og lillebroren er innlagt på sykehus, og siktet for å ha brukt masseødeleggelsesvåpen. Foto: AP Photo/The Lowell Sun & Robin Young, File/NTBScanpix Vis mer

- Vi prøver å finne ut hva vi ønsker å gjøre, og hvordan vi skal gjøre dette, sa DeLuca på søndag.

Moren til de to terrormistenkte brødrene, Zubeidat Tsarnajeva (46), er imidlertid sikker på at sønnene ikke står bak terrorangrepet.

- Som mor er jeg hundre prosent sikker på at dette er arrangert. Mine to sønner er uskyldige, sa hun til Channel 4.

Avhør Dzjokhar Tsarnajev, som natt til mandag norsk tid våknet i sykesenga, har ifølge flere amerikanske medier allerede blitt avhørt av amerikansk politi.

Ifølge CNN har 19-åringen i foreløpige avhør kommunisert at han og broren var alene om terrorhandlingene, at de ikke var i kontakt med andre grupper og at det var den eldre broren som var drivende kraft i brødrenes selvradikalisering.

Dette skal ha kommet fram gjennom at Dzjokhar enten har nikket eller svart med enstavelsesord på spørsmål.

Dette er opplysninger som etterforskerne nå må sjekke ut. 19-åringen har skuddskader i hodet og halsen, og kan knapt snakke.