VENNER OG KOLLEGER: Rådmann Tor Arne Gangsø og daværende Vågå-ordfører Rune Øygard etter en pressekonferanse i Vågå i forbindelse med saken. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VENNER OG KOLLEGER: Rådmann Tor Arne Gangsø og daværende Vågå-ordfører Rune Øygard etter en pressekonferanse i Vågå i forbindelse med saken. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Han påtok seg en slags farsrolle

Øygard-venner vitnet i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): To av Rune Øygards venner og tidligere kolleger vitnet i ankesaken mot ham i Eidsivating lagmannsrett i Hamar.

Følg siste nytt i Øygard-ankesaken i Nyhetsstudio.

Ekteparet Kjærsti Evjen Gangsø og Tor Arne Gangsø har kjent den tidligere Vågå-ordføreren i flere år. Hun har vært samarbeidspartner med Øygard og han har vært rådmann i bygda de siste 11-12 åra.

De begge sa i retten at de har hatt lite med den fornærmede jenta å gjøre.

- Farsrolle Tor Arne Gangsø ble bedt om å beskrive sin kontakt med den nå 17 år gamle jenta.

- Den har vært veldig begrensa. Jeg har blitt kjent med at det ble en relasjon mellom Øygard og familien hennes, men utover det har jeg knapt møtt henne.

- Men du har overhørt noen telefonsamtaler mellom dem? spurte medforsvarer Martin Eiebakke.

- Ja, det har jeg nok sannsynligvis. I løpet av noen bilturer med Rune, har det nok vært noen, men ikke mange. Mitt inntrykk er at Rune påtok seg en slags omsorgsrolle overfor henne, sa han.

Han forklarte at han husket en del samtaler om skolearbeid og understreket at ingen av samtalene han observerte ga ham noen mistanker.

- Mitt inntrykk er at Rune, som selv ikke er far, har påtatt seg en slags farsrolle overfor ei jente i 13-årasalderen, sa Gangsø i retten.

Advarte Også mannens kone, Kjærsti Evjen Gangsø, vitnet i dag. Hun beskriver seg selv som samarbeidspartner og venn av Øygard. Som under tingrettsbehandlingen fortalte hun om en kjøretur fra Oslo til Vågå der hun syntes Øygard pratet vel mye i telefonen med jenta.

- Reagerte du noen gang på relasjonen mellom Rune og jenta? spurte aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter.

- Ja, vi var på vei hjem fra en tur på Stortinget høsten 2010. Da snakket Rune med jenta på telefon, og den varte og den rakk. Den var så lang at jeg reagerte på den.

- Og Rune forsøkte å avslutte samtalen, men jeg opplevde at noen i den andre enden ønsket å fortsette. Jeg opplevde at han trøstet henne. Jeg mener å erindre at det var en prøve på skolen dagen etter, og at han sa «Det klarer du fint». Min opplevelse var at noen i andre enden forsøkte å fiske etter anerkjennelse, sa Gangsø og fortsatte:

- Etter samtalen sa jeg til Rune: «Du må passe på så ikke hun blir forelsket i deg». Jeg tenkte at han ikke forsto at den situasjonen kunne oppstå, og at det ikke ville være bra for ham om det skjer. Han avfeide dette, sa Gangsø.

SAMARBEIDSPARTNER: Kjærsti Evjen Gangsø vitnet i dag. Her etter hennes vitnemål i Sør-Gudbrandsdal tingrett i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SAMARBEIDSPARTNER: Kjærsti Evjen Gangsø vitnet i dag. Her etter hennes vitnemål i Sør-Gudbrandsdal tingrett i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer