Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ernas tidligere stabssjef ut mot Hareide

- Han pekte på Erna, ikke Jonas

Erna Solbergs tidligere stabssjef og høyre hånd Julie Brodtkorb mener KrF-leder Knut Arild Hareide bryter egne løfter ved å peke på Jonas Gahr Støre som statsminister.

LØFTEBRUDD: Anklagene hagler om løftebrudd på sosiale medier, men KrF-leder Knut Arild Hareide fastholder at han ikke utstedte noen borgerlig garanti i valgkampen i fjor. Foto: Christian Roth Christensen /Dagbladet.
LØFTEBRUDD: Anklagene hagler om løftebrudd på sosiale medier, men KrF-leder Knut Arild Hareide fastholder at han ikke utstedte noen borgerlig garanti i valgkampen i fjor. Foto: Christian Roth Christensen /Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Facebook har Julie Brodtkorb delt en video der Hareide i ulike sammenhenger foran valget i fjor slår fast at KrF vil ha Erna som statsminister.

«Jeg fikk ikke med meg at Knut Arild ville samarbeide med SV om å kaste Erna! Gjorde du? Lik og del!», skriver hun.

UT MOT HAREIDE: Høyres Julie Brodtkorb har delt en Hareide-video fra valgkampen, som hun mener viser at KrF ville ha Erna Solberg som statsminister.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UT MOT HAREIDE: Høyres Julie Brodtkorb har delt en Hareide-video fra valgkampen, som hun mener viser at KrF ville ha Erna Solberg som statsminister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

En rekke lignende videoer og Hareide-sitater er lagt ut på sosiale medier de siste dagene, og i kommentarfeltene er mange opprørt over det de opplever som løftebrudd fra Hareide.

«Såpass!», skriver Venstre-profil Abid Raja over en video fra et valgkamparrangement som KrF-lederen deltok på, i Østfold i august i fjor.

Der hører man Hareide si følgende:

- KrF går til valg på en ny regjering: Sentrum og partiet Høyre - og det er Erna Solberg vi vil ha. Jeg føler det litt sånn: Jeg går ut og sier «Erna Solberg» og så skriver alle journalistene «Jonas Gahr Støre».

TALTE: KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde fredag ettermiddag for partiets mye omtalte veivalg i norsk politikk. Video: NTB Scanpix Vis mer

La ut video

Julie Brodtkorb var i en årrekke Erna Solbergs personlige rådgiver. Fra 2013 og 2017 var hun statssekretær og stabssjef ved Statsministerens kontor. På spørsmål om hvorfor hun delte Youtube-videoen - som først ble opplastet i går - svarer hun som følger:

- Jeg synes videoen godt får fram det inntrykket både jeg og de aller fleste velgerne satt igjen med etter valgkampen - at Knut Arild og KrF ville ha Erna som statsminister.

- Mener du Hareide har brutt et løfte til velgerne når han nå peker på Støre?

- Jeg oppfattet at Knut Arild Hareide tydelig pekte på Erna Solberg som statsminister før valget. At han nå ett år etter valget anbefaler KrF å samarbeide med SV om å kaste Erna, er overraskende, sier hun.

Avviser løftebrudd

KrF-leder Knut Arild Hareide avviser blankt at han har brutt noe løfte overfor velgerne ved å anbefale partiet å samarbeide med Ap og Sp.

- Jeg forstår godt at høyrefolk vil at vi fortsetter å samarbeide med dagens regjering. Men det er viktig å få med seg hele budskapet fra valgkampen, og ikke bare utvalgte deler av det, sier han.

- Det er helt riktig at vi gikk til valg på Erna Solberg som statsminister. Samtidig utstedte vi en garanti til velgerne om ikke å gå i regjering med Frp. Vi ønsket en sentrum-høyre-regjering, men sa tydelig at vi mest sannsynlig ville gå i opposisjon dersom Erna valgte å fortsette regjeringssamarbeidet med Frp, fortsetter Hareide.

KrF-lederen sier han lovet å ikke felle en Høyre/Frp-regjering like etter valget, men framholder at han samtidig avviste å frede henne for resten av perioden.

- Avstanden til Frp er for stor, sier knut Arild Hareide. Video: Nina Hansen Vis mer

- Ingen blankofullmakt

Hareide sier KrF ikke ga noen blankofullmakt til Erna Solberg om at hun kunne fortsette som statsminister fram til neste valg.

- Jeg fikk gjentatte ganger spørsmål fra pressen om jeg kunne utelukke muligheten for at KrF senere i perioden kunne komme til å peke på Støre. Det gjorde jeg aldri, sier Hareide.

Et søk i arkivene viser at KrF-lederen flere ganger og til ulike medier gjennom våren og sommeren i fjor unngikk å svare entydig og klart på spørsmålet om partiet under gitte forutsetninger kunne komme til å støtte en Ap-regjering.

- Vi gir ingen borgerlige garantier for fire år, sa Hareide i et intervju med Vårt Land så sent som 7. september i fjor.

- I ferd med å modnes

I forbindelse med landsmøtet på vårparten, sa partiveteran Einar Steensnæs til NTB at tanken på å inngå et historisk første samarbeid med Ap etter valget tydelig er i ferd med å modnes i KrF.

I juli hadde TV 2 en rundspørring som viste at et flertall av KrFs fylkesledere var åpne for tanken om et samarbeid med Ap. Flere kommentatorer og eksperter var inne på det samme i sine analyser. Et søk på Hareide og Støre med nøkkelordet «flørt» gir nærmere 100 treff i mediearkivet Retriever.

- Ingen som har fulgt med på KrF de siste årene, kan ha unngått å få med seg at vi hadde åpninger begge veier foran valget i fjor. Folk opplevde meg som utydelig fordi vi aldri ga en borgerlig garanti. Det var helt bevisst, sier Hareide.

Ingen sak

Julie Brodtkorb sier hun hadde trodd at Hareide først ville snakket med Erna «før han i det hele tatt hadde vurdert å gå til SV og Ap for å kaste henne».

- Knut Arild sa til velgerne i valgkampen at KrF ville ha Erna Solberg som statsminister, og velgerne var enig med ham. Han sa også at det var politikken som skulle avgjøre hvis KrF valgte opposisjon, sier Brodtkorb.

Hun mener det ikke foreligger noen avgjørende enkeltsak som skulle tilsi et politisk sidebytte for KrF. Selv statsbudsjettet virker partiet å være tilfreds med, poengterer hun.

- Jeg mener han burde ha snakket med Erna før han anbefalte KrF å felle henne i samarbeid med SV og Ap, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!