Han planla skolemassakren

Dette kan være mannen som lot barn og foreldre dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fedre vil begrave barna sine, og etter 40 dager vil de ta opp våpnene og søke hevn, sa 20-år gamle Alan Kargiyev ifølge AP i går kveld. Da hadde mange foreldre enten funnet sine barn døde eller tilbrakt ettermiddagstimene i Beslan i fortvilet leting etter sine kjære på sykehuset og i det kaotiske redningsområdet.

For mange i Nord-Ossetia er raseriet og sjokket i dag like stort som sorgen.

Mannen bak sorgen

Fortsatt råder forvirring om hvem gisseltakerne var. Tsjetsjenske kilder hevder at gisseltakerne kom fra Russland, Ingusjetia eller Ossetia, men at de ikke tilhørte den tjsetsjenske separatistbevegelsen.

Hos russiske myndigheter er det ikke tvil om det motsatte: Tsjetsjeneren Sjamil Basajev (39) er mannen de vil jakte på. Basajev sto bak den fryktelige tragedien på teateret i Moskva for to år siden. Da døde 129 gisler da russiske spesialsoldater slapp inn gass i det beleirede teateret for å få slutt på gisselsituasjonen. I tre dager måtte fangene sitte i teateret under forferdelige forhold, uten å vite om de ville overleve eller ikke.

I Beslan er dødstallene mer enn dobbelt så høye som i Moskva.

Så tidlig som i 1991 var Basajev hjernen bak kapringen av et russisk fly. Han tvang flyet til å gå ned i Ankara i Tyrkia og holdt pressekonferanse om Tsjetsjenia. I 1995 ledet han en uvanlig grusom og gigantisk aksjon på russisk jord der uskyldige mennesker måtte bøte med livet: Tsjetsjenske separatister inntok et sykehus og tok 2000 pasienter, leger og pårørende som gisler. Den gangen varte marerittet i seks dager.

Basajev var personlig til stede på sykehuset og ledet de 200 gisseltakerne. Stående mellom livredde, syke fanger ga han intervjuer og lot seg fotografere under aksjonen. Mer enn hundre uskyldige var døde da Basajev triumferende vendte hjem.

Senest i juni tok geriljalederen på seg ansvaret for drapene på 88 mennesker under en aksjon i Ingusjetia, som ligger mellom Nord-Ossetia og Tsjetsjenia i Kaukasus. Basajev har også tatt på seg ansvar for en rekke andre aksjoner, som drapet på den tsjetsjenske lederen Akhmad Kadyrov i 1999.

Alledere på onsdag, da marerittet i Beslan så vidt hadde begynt, ble Basajevs navn nevnt blant de vettskremte pårørende utenfor skolen. I går kom det fram at en nær medarbeider av Basajev var på gisselskolen. I dag melder nyhetsbyrået Itar-Tass at Magomet Jevlojev ledet aksjonen. Jevlojev har tidligere ledet blodige drapsaksjoner for Basajev både i Tsjetsjenia og Ingusjetia.

Uten hjerte for andre

Basajevs fullstendige mangel på medfølelse gjør ham til en grusom kriger. En av årsakene kan være at russiske styrker bombet Vedeno, landsbyen han kommer fra. Elleve av Basajevs familiemedlemmer ble drept. Ofrene hans opplever en smerte og en redsel like stor - eller større - enn han selv har gjort.

Basajev er muslim og har venner fra Saudi-Arabia, blant annet Abu Walid, som av russiske myndigheter ble betraktet som en link mellom tsjetsjenerne og internasjonale terrorister. Walid døde i juli. Det ryktes at Basajev i en periode på 90-tallet ble sett i Afghanistan. Dette er i samme periode som Osama bin Laden og al-Qaida rekrutterte og trente sine støttespillere.

Av utseende er russernes hovedfiende middels høy, bærer langt skjegg og skal være lavmælt når han snakker. Han er født i fjellandsbyen Vedeno og har fortalt at han hadde plakat av Che Guevara på veggen i oppveksten. I 1997 var Basajev statsminister i Tsjetsjenia. For fire år siden måtte han amputere det høyre benet etter å ha blitt såret da han flyktet fra Tsjetsjenias hovedstad Grozny.

Terrorlederens fremste mål er tilsynelatende et selvstendig Tsjetsjenia. Han skyr ingen virkemidler. Allerede i 1999, lenge før de utspekulerte og grusomme gisselaksjonene i Moskva og Beslan, ble han beskrevet som 'en eksepsjonelt fryktløs og grusom kriger' av

BBC

s Russland-ekspert. På dette punktet hadde eksperten rett.

I 1999 truet Basajev Russland med selvmordsaksjoner som skulle ta livet av russiske sivile. I samme analyse skrev BBCs eksprt at truslene om selvmordsaksjoner fra Basajev sannsynligvis bare var en bløff.

På dette punktet tok eksperten tilsynelatende feil.

(Kilder: NTB, AP, Itar-Tass,

Moscow News

, BBC)

HENSYNSLØS:</B> I juni 1995 tok Basajev og mennene hans 2000 mennesker til fange. Under gisseldramaet ga han intervjuer, omgitt av livredde gisler.
KRIGSHERRE:</B> Shamil Basajev sammen med en annen opprørsleder, Aslan Maskhadov.