- Han plukket opp fredsprisen i Oslo, neste stopp er Detroit

Der slaktet han George W. Bush og ga sin støtte til Barack Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere visepresident i Clinton-administrasjonen, fredsprisvinner og miljøaktivist Al Gore tilkjennega i natt sin støtte til Barack Obamas presidentkandidatur.

- Etter åtte år med lavere lønninger og færre jobber trenger vi endring, sa Gore i talen, som både var et kraftig oppgjør med Bush-administrasjonen og en hyllest av Obama.

Husker tapet 

Støtten fra Gore kommer riktignok sent, men kan hjelpe Obama til å dra i land presidentvalget i november.

Al Gore er fremdeles et vandrende påminnelse på det mange demokrater USA opplevde som valgjuks i 2000. Gore fikk flest stemmer i presidentvalget, men Bush ble tildelt seieren etter en dom i amerikansk høyesterett. 

I et parti som er splittet etter en opprivende kamp mellom Hillary Clinton og Obama kan veteranen Gore nå virke samlende. 

- Fra nå av og fram til valgdagen vil jeg gjøre alt for at han blir valgt president i USA, skriver Gores Obamakampanje som ble sendt ut i natt.

Lang fartstid
Gore, som er født i USAs politiske hjerte og hovedstad, Washington DC, har lang erfaring i politikken og kjenner utfordringene en presidentadministrasjon står overfor.

- VI HAR VALGT: Sa Al Gore om at Barack Obama etter lang tids strid er utpekt til å bli demokratenes kandidat til presidenvalget i november. Nå må de samle partiet. Foto: JEFF KOWALSKY/EPA
- VI HAR VALGT: Sa Al Gore om at Barack Obama etter lang tids strid er utpekt til å bli demokratenes kandidat til presidenvalget i november. Nå må de samle partiet. Foto: JEFF KOWALSKY/EPA Vis mer

Han har særlig gjort seg bemerket som talsmann for klimagasskutt, noen han i vinter ble tildelt Nobels fredspris for, sammen med FNs klimapanel.

Tildelingen utløste en bred debatt om både fredsprisens innhold og global oppvarming. I natt gikk han på talerstolen i grensebyen Detroit i Michigan for å erklære sin støtte.

- Neste stopp er Detroit

CNN introduserte i natt norsk tid støttetalen nyheten slik:

- Han plukket opp fredsprisen i Oslo, neste stopp er Detroit.

Delstaten, berømt for biler og musikk, har en stor arbeiderklasse som merker følgene av de harde tidene i amerikansk økonomi.

Gore vant staten i 2000, men politiske analytikere spår at Obama kan få en utfordring.

Gore (60) hadde sin første periode i representantenes hus 1976. Den gang var Obama var 15 år gammel. Få kan trollbinde demokrater slik Gore gjør, noen han demonstrerte i nattens tale foran flere tusen Obama-tilhengere.

- Han plukket opp fredsprisen i Oslo, neste stopp er Detroit

Fortsetter Bush-politikk 

Etter å ha tapt valget mot George W. Bushs i 2000 er han trolig blant dem som er ivrigst etter å få republikanerne ut av det hvite hus.

Selv om han i nattens tale uttrykte stor respekt for republikanernes kandidat, senatoren John McCain, understrekte han at 71-åringen bare vil fortsette med dagens politikk.

- USA har ikke råd til å fortsette med de siste åtte årenes politikk i fire nye, sa han til stor jubel.

- Hvis du bor i New Orleans vet du at et valg betyr noe, fortsatte han med henvisning til amerikanske myndigheters skandaløse håndtering av orkanen Katarinas enorme ødeleggelser.

Mange oppfordret Gore til å komme på banen med sin støtte før det ble klart hvem som ble demokratenes kandidat. Ved å erklære sin støtte nå kan Gore bidra til å samle partiet om Obama.

Ydmyk Obama 

- Jeg står her med stor ydmykhet og er glad for at Al Gore kom hit i dag, sa Obama etter støttetalen.

Samtidig presset støttetalen ham til å gå høyt på banen i miljøspørsmålet.

- Jeg vil takke ham for støtten, for det han har ytt og alt han gjør for å forsikre seg om at vi forlater en planet som er bedre for våre barn, sa Obama fra podiet, før han lovet å ta miljøkampen på alvor.

Al Gore er trolig uaktuell som visepresident, men om Obama inntar Det hvite hus etter novembervalget vil Gores miljøengasjement sannsynligvis prege administrasjonens politikk.

«DONER PENGER»: I et skriv fra Obamas kampanje sier Gore at han vil støtte senatoren fra Illinois.