- Han plyndret og skrøt av det etterpå

Vitne sier krigsforbytertiltalt plyndret og voldtok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag kunne aktoratet føre de første vitnene i saken mot norsk-bosniske Mirsad Repak (42) som er tiltalt for krigsforbrytelser.

Det aller første vitnet var en bosnisk muslim fra Repaks hjemby Stolac, som kunne fortelle at Repak hadde en noe viktigere rolle i den paramilitære gruppen HOS enn han selv har hevdet.

- Voldtok og ranet

Vitnet forklarte at Repak sa han var hovedinspektør i den paramilitære gruppen HOS.

- Hva var det Repak gjorde? ville aktor, statsadvokat Pål K. Lønseth, vite.

- Han plaget muslimer i Stolac, prøvde å tvinge dem til å bli med i HOS under hans kommando. Han anholdt og arresterte serbere, han voldtok og han ranet, og det skrøt han av overalt hvor han kom. Han skrøt av det han gjorde og måten han gjorde det på, forklarte vitnet i retten i dag.

Dette var ikke ting han så selv, men det var allment kjent i hjembyen i Bosnia. Vitnet fortalte også om en nabo som ble torturert under krigen i hjembyen.

- Han sa det var Mirsad Repak som torturerte ham, sammen med to andre. Den ene var sjåføren, forklarte vitnet.

• Les mer om krigsforbrytersaken her.

FØRSTE VITNE: I dag vitnet et mann fra samme by som den krigsforbrytertiltalte 42-åringen, og tegnet et svært negativt bilde av ham. Her forsvarer Heidi Bache-Wiig og aktor Pål K. Lønseth. Foto: ESPEN RØDT/DAGBLADET
FØRSTE VITNE: I dag vitnet et mann fra samme by som den krigsforbrytertiltalte 42-åringen, og tegnet et svært negativt bilde av ham. Her forsvarer Heidi Bache-Wiig og aktor Pål K. Lønseth. Foto: ESPEN RØDT/DAGBLADET Vis mer

Strid om tiltaltes rolle 

Den bosniske muslimen er tiltalt for totalt 18 ulovlige pågripelser og interneringer av serbiske fanger under krigen i Bosnia i 1992. Han er også tiltalt for flere tilfeller av tortur og ett tilfelle av voldtekt.

Repak var én av flere livvakter i den kroatiske paramilitære grupperingen HOS, ledet av Blaz Kraljevic. Her prøver aktoratet å vise at tiltalte hadde en viktigere rolle enn han selv hevder i forhold til internering og avhør av fanger i den beryktede fangeleiren Dretelj i Bosnia Herzegovina.

Repak har erkjent å ha pågrepet flere personer, men mener han kun utførte ordre. Han erkjenner ikke å ha torturert eller voldtatt noen. Tiltalte har selv forklaret at han kun var en livvakt for HOS, og ikke hadde noen ledende rolle.

Tungt medisinert

Det første vitnet kommer fra og bor i Stolac i Bosnia, tiltaltes hjemby. Han er pensjonert brigader i den bosniske-herzegovinske armé.

Også i dag stilte den tiltalte 42-åringen i svart dress med vest og slips i retten. Han har tidligere forklart at han går på tunge medisiner for å klare traumene som til stadighet dukker opp etter krigen på Balkan.

Tiltalte kom til Norge som flyktning i 1993, og ble norsk statsborger i 2001. Han er gift og har to barn. Nå er han den første som står tiltalt for krigsforbrytelser etter to nye paragrafer i norsk straffelov, som ble vedtatt i fjor.

- Tiltalte ville inn i politiet

Vitnet, som også er bosnisk muslim, forklarer at han kom fra en velstående familie i Stolac, og selv drev som forretningsmann i hjembyen. Han ble involvert i krigen i april 1992 da den jugoslaviske hæren var i ferd med å innta hjembyen. Vitnet var tidligere medlem av SDA, det sosialdemokratiske partiet i Bosnia.

- Kjenner du Mirsad Repak? Ville aktor, statsadvokat Pål K. Lønseth vite.

- Meget godt. Jeg kjenner hele hans familie og ham personlig. Jeg har kjent ham fra fødselen av, og han bodde i samme gate som meg.

- Hadde han noe kallenavn? Spurte aktor. Dette har han tidligere spurt Repak selv om, som sa dette kallenavnet kun var kjent blant de nærmeste.

- Ja, Mitac, svarte vitnet, som beskriver tiltaltes familie som en gammel, ærlig muslimsk familie.

Han beskriver den tiltalte 42-åringen som en livlig, interessant gutt.

- Han var litt rar, kanskje litt innbilsk, og litt friere og livligere enn mange andre. Men jeg har ikke noe vondt å si om ham da. Etter hvert forsøkte Repak å komme inn i politiet, og da begynte han å bli mer problematisk, forklarte vitnet.

- Presenterte seg som hovedinspektør

Da vitnet ble involvert i den bosnisk-herzegovinske arme var Mirsad Repak en av flere unge gutter fra hjembyen som ble med i armeen - frivillig, ifølge vitnet.

Etter hvert møtte de på en gjeng unge gutter som var involvert i både krigshandlinger, plyndringer og voldtekter. Her ble det dannet en ny hær. Da alle fikk valget om å reise tilbake eller bli igjen reiste de fleste.

- Bare to personer ble igjen, en av dem var Mirsad Repak, sa vitnet.

Han forklarer at han etter hvert fikk vite at Repak skapte problemer i Stolac. Han traff på en kar fra hjembyen som fortalte at han var blitt holdt tilbake i den gamle tobakksstasjonen av Mirsad Repak.

-Var Repak da i HOS? Spurte aktor.

- Ja, han presenterte seg selv som hovedinspektør og den selvstendige inspektøren i HOS. Sa han hadde hundre prosent fullmakter gitt av hans leder Blaz Kraljevic. Jeg mente dette ikke kunne stemme, da jeg kjente Kraljevic mye bedre enn ham.

- Gikk med ladde våpen

- Han virket veldig sint, og gikk rundt med ladde våpen. Han forsøkte å få folk til å verve seg i HOS, og truet folk til å bli med. Han hadde blant annet truet med å drepe en jeg kjente. Jeg spurte om hans kommandant visste hva han drev med, og han sa han hadde fått fullmakter, sier vitnet.

Deretter begynte han å krangle med Repak.

- Etter min mening tror jeg han som hovedinspektør kunne tillate seg å gjøre hva han ville; plyndre, slå, innbringe og voldta, sa vitnet. 

Seinere i dag vitner en tidligere fangevokter fra den beryktede Dretelj-leiren i Bosnia. Vitnet sitter i dag fengslet for drap, og vitner over videolink.

Dagbladet.no følger rettssaken.

FRYKTET LEIR: Her i den beryktede konsentrasjonsleiren Dretelj i Bosnia skal overgrepene ha funnet sted.